Superplus 98 (Blyfri 98/100 (oktan bensin)/E5), benzine met maximaal 5% bio-ethanol en octaangetal van 98 tot 100, is in Denemarken goed verkrijgbaar (zoals Shell V-Power en OK amba). Heb je een auto die niet geschikt is voor E10, let dan altijd op het E-label van de brandstof die je wilt tanken.
Tijdens de coronapandemie voerden veel Schengenlanden grenscontroles in om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Niet lang geleden lieten de meeste landen deze controles weer los, maar inmiddels hebben Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden ze heringevoerd.
De gemiddelde prijs voor deze periode is 16.98 (Danish Krone), met een minimum van 15.37 (Danish Krone) op 05-september-2022 en een maximum van 18.97 (Danish Krone) op 06-juni-2022. Ter vergelijking, was de gemiddelde prijs van benzine in de wereld voor deze periode 15.02 Danish Krone.
Dieselolie of gasolie, kortweg diesel, is een aardolieproduct dat gebruikt wordt als brandstof voor dieselmotoren. De stof is genoemd naar Rudolf Diesel, de uitvinder van de dieselmotor.
Denemarken is veel duurder dan andere Europese landen, maar wel minder duur dan Noorwegen of Zweden. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt in Denemarken namelijk tussen de 5 en 7 procent hoger dan in Nederland en België. Kopenhagen is daarbij de duurste locatie in dit land.
Goedkoopste benzine van Nederland
De goedkoopste benzine vind je in het noordelijkste stukje van ons land. Namelijk in Uithuizen, 26 kilometer boven de stad Groningen. Bij tankstation Sietsema-Sakko lag de prijs in 2021 gemiddeld op 1,655 euro voor een liter E10 (Euro 95).
Een typisch hoofdgerecht is 18-30 Euro, zelfs in simpele bistro's. Drankjes, ook fris, kunnen zomaar 4,50 zijn. De lunch in het Ribe VikingeCenter, wel heel erg lekker, kostte 18 Euro, het lunchpakketje van onze dame was ongeveer 7,50 Euro.
De Denen betalen met Deense Kronen, je kunt er dus (vaak) niet terecht met onze Euro's. Moet je Kronen meenemen en kan je pinnen? Je kunt in Denemarken overal pinnen, net als in Nederland. Check wel vooraf even met je bank of je pas geschikt is voor pinnen in het buitenland.
Alle nieuwere auto's kunnen met E10 benzine overweg, maar dit is niet voor alle oudere auto's het geval. Ongeveer 10 procent van de benzineauto's in Nederland kunnen niet draaien op E10 benzine. Dit betekent dat bij deze auto's gekozen moet worden voor E5 benzine. Bij twijfel is het beter om te kiezen voor E5 benzine.
Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 15.
Het kraanwater is veilig te drinken.
Een fooi van 5-10% wordt wel gewaardeerd indien je zeer tevreden bent over de service. De fooi voor taxichauffeurs is bij de prijs inbegrepen, maar afronding van het bedrag wordt wel gewaardeerd. Gidsen rekenen op een fooi van circa 10%.
Dan moet je denken aan o.a. de Shelll V-power, BP Ultimate en Total Excellium. Deze schonere dieselbrandstoffen hebben een meer reinigende en beschermende werking van het brandstofsysteem met een preventieve werking bij een wat minder intensief gebruikte diesel.
Elke dieselauto is geschikt voor B7. Maar niet elke diesel verdraagt B10, B30 of B100 en die soorten zul je ook niet snel aantreffen bij het tankstation in de buurt. Dan is er nog de nieuwere dieselbrandstof HVO100, ook wel 'blauwe diesel' genoemd.
De nieuwe namen zijn B7, E5 en E10. Dat zijn de nieuwe Europese namen voor diesel, Euro 98 en Euro 95. LPG blijft overal gewoon LPG heten. Waterstof wordt H2, dat is alvast voor in de toekomst.
Omdat in Denemarken niet met de euro wordt betaald kost het geld om te pinnen of een bedrag op te nemen. Als je in een winkel betaalt met je betaalpas rekenen ABN Amro, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank een koersopslag. Dit is een percentage van 0.5% tot 1,2% dat boven op de wisselkoers komt.
Het prijsniveau van levensmiddelen ligt gemiddeld ca. 5-7% hoger dan in Nederland en België. Het is aan te raden sommige artikelen van huis mee te nemen, omdat ze in Denemarken duurder zijn als gevolg van hogere accijnzen. Uitgesproken duur zijn: sigaretten, sterke drank, cd's, suiker en zout.
De accijnzen op brandstoffen worden bepaald door de Nederlandse overheid. Ze worden jaarlijks herzien en verschillen per type brandstof. De accijns op benzine is momenteel 45,6% van de prijs. Voor diesel is dit 34,9% en voor LPG 23,8%.