Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten. Volgens Marijke Slieker moet er na een val op de stuit of bevalling waarbij het misgaat met de stuit, snel worden gehandeld.
Fabel: op je stuitje vallen maakt je blind
Maar wees gerust: de wervelkolom is zodanig flexibel (daardoor kun je bijvoorbeeld bukken) dat er weinig kans is dat trillingen zich als een golf voortbewegen naar je ogen. Bovendien: er lopen geen zenuwbanen direct van je stuitje naar het gezichtscentrum in de hersenen.
Is mijn stuit gebroken? Als je er op gevallen bent of als je een kind gekregen hebt wordt al snel gezegd dat de stuit wel gebroken zal zijn, maar dat je er toch niets aan kunt doen……. Meestal is het zo dat de stuit niet gebroken is maar alleen verstuikt. Om dat echt goed te kunnen zien is een röntgenfoto gewenst.
Binnen een paar weken tot maanden, met gemiddeld 2 – 5 behandelingen, kunnen de klachten van stuitpijn volledig verdwijnen.
Wat kunt u zelf doen bij stuitpijn? U kunt een speciaal kussen aanschaffen waarbij tijdens het zitten geen druk op de stuit staat. Tevens is het belangrijk u te laten adviseren over uw zithouding door een fysiotherapeut of (ortho)manueel therapeut.
Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten. Volgens Marijke Slieker moet er na een val op de stuit of bevalling waarbij het misgaat met de stuit, snel worden gehandeld.
Wat het beste werkt, wisselt per persoon. Het is in ieder geval aan te raden om bij klachten rondom het stuitje bij een bekkenfysiotherapeut in behandeling te gaan. In sommige gevallen geeft een speciaal kussen met een gat erin (donut-kussen of zitring) verlichting van de pijnklachten.
Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig). TIP: een borstvoedingskussen kan hier al van pas komen.
Pijn tijdens het (gaan) zitten of bij het opstaan? Mogelijke oorzaak: scheefstand van je staartbeen (stuit). De pijn kan soms zo hevig zijn, dat het van invloed is op je leven.
Rechtzetten van het stuitje mag alleen gedaan worden door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut met een Master of Science. Het stuitje rechtzetten is een pijnvrije uitwendige handeling. Met zachte fysiotherapeutische technieken wordt het stuitje weer 'op zijn plek' teruggebracht.
Pijn aan het stuitje wordt ook wel coccygodynie genoemd. Hierbij heeft u pijn rondom het staartbeen, die uitgelokt wordt door zitten, maar ook kan voorkomen na lang te hebben gestaan of gewandeld. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeen veelal onmogelijk.
Coccygodynie wordt meestal veroorzaakt door een val, vaak in zittende houding. Daarnaast kan herhaaldelijke druk op het os coccygis, bijvoorbeeld door een verkeerde zithouding of bij bepaalde sporten zoals fietsen en motorsport, aanleiding geven tot deze pijnlijke aandoening.
Meestal gaat het om een breuk in het heiligbeen (sacrum) en in het schaambeen (pubistak) die weinig verplaatst is. U voert oefeningen met de kinesitherapeut uit. Er wordt gekeken of de breuk voldoende stabiel is om een niet-operatief beleid aan te houden.
Hoe lang duurt de behandeling? De behandeling zelf duurt ongeveer tien minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit twee uur.
Langdurig zitten, overgewicht, overbelasting een blessure of een val/trauma kunnen allemaal oorzaken zijn van pijn in de bil. Het kan zijn dat u last heeft van zenuwpijn, spierpijn of een ontsteking. De pijn kan zowel geleidelijk als acuut (door een val of verkeerde beweging) optreden.
Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.
Een stuitkussen is een wigkussen met stuituitsparing. Deze uitsparing aan de achterkant van het zitkussen zorgt voor minder druk bij het stuitje tijdens het zitten. Een stuitkussen of. De lichte helling van stuitkussens helpen je om een goede en natuurlijke houding aan te nemen tijdens het zitten.
Het staartbeen of stuitje is het laagste deel van de wervelkolom, direct na het heiligbeen. Het bestaat uit 3 tot 5 wervels samengegroeide wervels door ossificatie (beenvorming).
Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen. De plek is verkleurd en/of gezwollen.
Bij patiënten die met een kneuzing of verrekking op de spoedeisende hulp (SEH) belanden, kan de arts het best eerst kiezen voor paracetamol. Het blijkt net zo goed te werken als de ontstekingsremmende pijnstiller diclofenac of een combinatie van de twee.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid. Arniflor is voor iedereen geschikt, ook voor baby's.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
Bekkenpijn is pijn die in de onderbuik, bekken of perineum wordt gevoeld. Het heeft vele mogelijke oorzaken en treft tot wel 20% van de bevolking van Nederland, zowel mannen als vrouwen. Bekkenpijn wordt als “chronisch” gezien als het langer dan 6 maanden aanhoudt.
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.