Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Een van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje.Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
Dit zijn symptomen die bij uitgezaaide borstkanker kunnen horen: Pijn in je botten, bijvoorbeeld in je rug, je nek, op je borst en je ribben. En/of pijn bij lopen en zitten. Opgezwollen lymfeklieren rondom je borst en je sleutelbeen en in je oksel en hals.
Symptomen borstkanker
een knobbeltje of deukje in de borst;een ingetrokken tepel;eczeem rond de tepel;bloederig tepelvocht.
De gemiddelde tienjaarsoverleving van borstkanker bedraagt 85 procent. Als er sprake is van uitzaaiingen, gebeurt dat in 80 procent van de gevallen binnen vijf jaar na de eerste diagnose. Negen op de tien lotgenoten met uitzaaiingen krijgen die binnen de tien jaar.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Elk jaar sterven in Nederland meer dan 3000 vrouwen aan borstkanker (in 2021: 3059 vrouwen). Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar.
Ga dan naar je huisarts. De volgende veranderingen kunnen duiden op borstkanker: Knobbeltje of anders aanvoelend plekje in de borst. Een knobbeltje of plekje is vaak stugger en harder dan het normale borstweefsel.
Een belangrijk doel van de behandeling van borstkanker is het voorkomen van uitzaaiingen. Toch is niet gegarandeerd dat dit volledig lukt. Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen om zich te openbaren. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar vooral naar de longen, de lever of de botten.
18% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar. 82% van de mensen die borstkanker krijgt is 50 jaar of ouder. 35% van de patiënten is 70 jaar of ouder. 88% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
Door bijvoorbeeld bestraling kan je huid gaan jeuken en pijn doen. Er kan zelfs een open wond ontstaan op de plek waar je bestraald wordt. Ook kan je huid verkleuren door de behandelingen of kun je last krijgen van pukkeltjes of uitslag.
Borstkanker is vaak te genezen. U kiest de behandeling samen met de arts in het ziekenhuis. De behandeling is meestal een operatie: een operatie waarbij u uw borst kunt houden.
Jeuk komt voor bij 10% van de patiënten met kanker in de palliatieve fase, met name bij patiënten met hematologische aandoeningen (vooral maligne lymfomen en polycythaemia vera). Jeuk wordt gezien bij 50% van de patiënten met polycythaemia vera en bij 30% van de patiënten met de ziekte van Hodgkin.
Borstkanker (dit noemen we ook wel mammacarcinoom) ontstaat niet altijd op dezelfde plek. Een tumor in de borst groeit meestal in de weefsels rond de klierbuizen en klierkwabjes, zoals het vetweefsel.Ook kan het in de tepel groeien, aan de huid of aan de borstspier vastgroeien.
Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
Uitzaaiingen in de botten
Bij 85% van de patiënten met uitgezaaide borstkanker, zitten de metastasen in de botten. Het gebeurt vaak dat de uitzaaiingen langere tijd alleen in de botten zitten en zich later pas verspreiden naar andere plekken in het lichaam. Hier kun je meer lezen over uitzaaiingen in de botten.
Kanker kan uitzaaien.Via het bloedvaten- of het lymfestelsel kunnen kankercellen zich verspreiden.Op andere plekken ontstaan dan nieuwe tumoren. Die zijn vaak niet goed te behandelen, waardoor mensen vaak niet meer kunnen genezen.
Een borst bestaat voor een groot deel uit klierweefsel. Wanneer je je borsten bevoelt kan het onder de huid hobbelig of bobbelig aanvoelen. Dat is het klierweefsel. Voel je in je borst een knobbeltje, dan kan dat wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Vooral als er spanning op staat is een cyste goed voelbaar als een ronde stevige, gladde, beweeglijke en pijnlijke knobbel.
Van alle vrouwen met borstkanker zijn er slechts 5% die pijn aan de borst als enige symptoom hadden. Soms is de pijn slechts aan één borst voelbaar en continu aanwezig.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
De overleving van borstkanker wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met stadium I is 95% na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaarsoverleving hebben van 8% (zie figuur).
Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen voor het zich manifesteert. Een andere benaming voor 'uitzaaiing' is 'metastase'.