Zet je benen wijd uit elkaar, strek je rechterarm naar boven en buig nu met je hele bovenlichaam naar links. Zorg ervoor dat je niet naar voren of achter, maar in een rechte lijn naar links hangt. Als het goed is voel je de stretch in je zij. Je andere arm kun je op je been zetten ter versteviging.
Rekken en strekken geeft energie
Door regelmatig even te stretchen, verbeter je de bloedsomloop. Je spieren nemen sneller zuurstof op. Ze krijgen zo wat extra voedingsstoffen en afvalstoffen worden weer afgevoerd. Daardoor voel je je wat energieker en kun je er weer tegenaan!
EN HOE MOET JE STRETCHEN? Om doeltreffend te stretchen moet je een houding 45 tot 60 seconden aanhouden, zonder plotse bewegingen. Keer dan terug naar een houding die de belaste spier(en) ontspant , houd die houding ongeveer vijftien seconden en begin dan opnieuw te stretchen. Dit kun je 3 keer herhalen.
Een heel gezond begin van de dag
Doe je minimaal twee keer in de week rek- en strekoefeningen of yoga, dan houd je de soepelheid in de spieren bij en zul je merken dat je steeds leniger wordt. Eén eenvoudige tip dat heel wat voor je kan doen.
Ga op handen en knieën zitten en houd je rug recht. Trek één van je benen in een hoek van 90 graden langzaam omhoog totdat je bovenbeen één lijn vormt met je lichaam en je onderbeen haaks staat ten opzichte van je bovenbeen. Span je bilspieren op en hou het 10 seconden vol. Wissel je beide benen af.
Hoe vaak moet je stretchen? "Het is aangeraden elke dag tien minuten te stretchen, let wel: je moet je spieren even opwarmen voor je eraan begint, kwestie van blessures te voorkomen. Een minuutje touwtjespringen of een andere cardio oefening is al goed."
Wat gebeurt er wanneer je nooit stretcht? Niet stretchen zal leiden tot minder flexibiliteit en minder balans en een groter risico op letsel. Je spieren, pezen en gewrichten niet onderhouden maakt de spieren zwak en de gewrichten stijf wat uiteindelijk zal leiden tot krachtsverlies, een slechte conditie en pijn.
En als je niet stretcht? Niet stretchen heeft zowel lange- als korte termijn gevolgen voor je lichaam. Op korte termijn kan het zorgen voor blessures, vermoeide spieren en spierpijn. Op lange termijn kan het zelfs jouw balans aantasten en kan het niet-stretchen zorgen voor zwakkere spieren…
Tijd om het nog eens uit te leggen. Lange spieren bestaan niet. Je spieren blijven dezelfde lengte hoe sterk of lenig je ook bent. Ze kunnen groeien in omvang, maar langer worden kan niet.
Het eerste wat jij in het vervolg 's ochtends doet, is gewoon even een paar minuten stretchen. Door te stretchen geef je zowel je spieren als je hersenen het signaal dat het tijd is om te ontwaken. In bed blijven liggen en snoozen geeft juist het tegenovergestelde effect: je komt moe en lamlendig je bed uit.
Bij ballistisch rekken maak je gebruik van verende bewegingen om je lichaam voorbij zijn natuurlijke bewegingsbereik te brengen, verder dan je met dynamisch rekken doet. Bij deze manier van rekken is er aanzienlijke kans dat je een spier of pees verder rekt dan deze aankan, wat kan leiden tot blessures.
Om de lenigheid langdurig te verbeteren moeten sporters minimaal drie keer per week rekken, maar vaker is beter [4,10]. Hierbij voeren sporters een korte warming-up uit, om de gewenste spiergroep vervolgens drie tot vijf keer, dertig tot zestig secondenlang, te rekken.
Algemeen wordt aangenomen dat stretchen voor het sporten de beste manier is om blessures te voorkomen. Maar experten waarschuwen dat het eigenlijk meer kwaad dan goed kan doen. Niet alleen kunnen bepaalde oefeningen ervoor zorgen dat je minder goed presteert, ze kunnen je ook vatbaarder maken voor kwetsuren.
Bewegingsbereik: Door regelmatig te stretchen worden de spieren flexibeler waardoor jouw bewegingsbereik verbeterd (je kan bijvoorbeeld beter door de knieën buigen). Verbetering van jouw houding: Door te stretchen word je mobieler en flexibeler, dit zorgt uiteindelijk voor een betere houding.
Rekken en spierpijn
Hier kunnen we kort over zijn: rekken vermindert spierpijn niet! Spierpijn na afloop van een bewegingsactiviteit ontstaat door beschadiging van de spier, en de daaropvolgende ontstekingsreacties. Deze beschadiging treedt vooral op bij uitrekking van de aangespannen spier (excentrische contractie).
Stretchen verlengt onze spieren waardoor onze houding langer en ontspannen oogt. Mensen met een kantoorbaan zitten vaak, zonder dat ze het doorhebben, voorovergebogen met samengetrokken borst- en schouderspieren. Door de spieren vaker op te rekken kan de lichaamshouding verbetert worden.
Als je slaapt, slaat je hart minder snel, daalt je bloeddruk, trekken je longen zich samen en verslappen de spieren. Het lichaam moet dus echt wakker gemaakt worden. Door het uitrekken krijgen zowel de spieren als de hersenen het bevel tot ontwaken. De bloedsomloop komt ook op gang.
In principe kan bijna iedereen de spagaat én split aanleren. Hoeveel moeite hij of zij hiervoor moet doen verschilt per persoon. De een doet er maanden over, de ander kan hem in een paar dagen. Een gemiddelde tijd is er dus eigenlijk niet voor te geven.
De voordelen van stretchen
Een goede stretchsessie is onmisbaar na het sporten. Het zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek tot rust komt, dat je spieren zich kunnen ontspannen en dat je lichaamstemperatuur en hartslag zakken. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd en herstelt je lichaam beter van je work-out.
Harde en dikke poep die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd. Een harde dikke hoeveelheid poep in het laatste gedeelte van de darm, houdt de uitgang bezet. Pas als de darm erg vol zit, voel je dat je moet poepen. Het kan ook gebeuren dat er een klein beetje dunne poep langs de harde drol wegloopt.
Het is niet ongewoon of verontrustend als je enkele dagen geen ontlasting hebt. Verstopping is een klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Verstopping kan bijvoorbeeld optreden tijdens de eerste dagen van een reis, bij verandering in de voeding of tijdens een ziekte waarbij bedrust moet worden gehouden.
Maar wist je dat je je darmen heel goed kunt trainen om ze fit te houden? Lees hieronder meer! Wanneer onze darmen niet optimaal functioneren, kan de stoelgang te traag gaan en gaat er onderweg te veel vocht verloren, wat resulteert in constipatie, een opgeblazen gevoel en ongemak.