Fossielen zijn meestal héél oud. De jongste fossielen (zoals bijvoorbeeld uit de ijstijd) zijn al gauw 10.000 jaar oud. Sommige hele oude fossielen zijn wel 550 miljoen jaar oud. Dat is 550.000.000 jaar!
SUDBURY - Wetenschappers hebben mogelijk het 890 miljoen jaar oude fossiel van een zeespons gevonden in Canada. Als de vondst echt een fossiel blijkt, dan is dit het alleroudste dierenfossiel dat ooit gevonden is.
De tijdgrens die de overgang van een fossiel naar een recent organisme bepaalt, ligt op 10.000 jaar. Een fossiel kan, maar moet niet per se uitgestorven zijn. Hoe ouder, hoe groter de kans dat het uitgestorven is. De alleroudste fossielen zijn zowat 3,5 miljard jaar oud.
Als het fossiel zelf niet te dateren is, bepalen onderzoekers de leeftijd van de aardlaag waarin het ligt. Ook dat kan met radioactief verval. In dit geval geen radioactief koolstof, maar bijvoorbeeld radioactief uranium of kalium. Dat zit in vulkanisch gesteente en in as en heeft een veel langere vervaltijd dan C14.
Ondergronds fossiel water is afkomstig van ijskappen die tot tienduizenden jaren geleden zijn gesmolten. Dat water sijpelde de bodem in, waar het al die tijd onaangeroerd bleef. Tot een halve eeuw geleden, toen de technologie het mogelijk maakte om steeds meer water uit steeds diepere lagen naar boven te pompen.
De jongste fossielen (zoals bijvoorbeeld uit de ijstijd) zijn al gauw 10.000 jaar oud. Sommige hele oude fossielen zijn wel 550 miljoen jaar oud. Dat is 550.000.000 jaar! In die tijd waren er alleen nog maar kleine diertjes zoals wormen.
De Perucetus Colossus, zoals zijn officiële naam luidt, zou maximaal 340.000 kilo zwaar geweest zijn. Waarom hebben we nu niet meer zulke enorme dieren? Het gigantische fossiel is in de woestijn gevonden. Het walvis-achtige zeedier leefde zo'n 39 miljoen jaar geleden.
De oudste fossielen zijn stromatolieten met een ouderdom van 3,5 miljard jaar. De meeste fossielen zijn echter jonger dan 545 miljoen jaar.
Zie je bijvoorbeeld afdrukken van fossielen aan de buitenkant van een rots, dan is de kans groot dat er binnenin nog andere zitten. En soms zie je langs de buitenkant van een steen patronen of lijnen die een groter fossiel binnenin verraden. Eigenlijk moet je al je best doen om hier geen fossielen te vinden.
Als je een bot of fossiel gevonden hebt en je wilt weten wat het is, kan je het beste met het bot naar Ecomare gaan. Als dat niet kan, maak dan foto's van het bot aan alle kanten, met een liniaal erbij voor de maat.
Ook levende wezens maken mineralen. Zijn planten en dieren eenmaal dood dan kunnen hun resten langzaam verstenen tot fossielen.
Een fossiel ontstaat doordat er bijvoorbeeld een vis doodgaat. De zachte delen zoals de huid verdwijnen, maar de harde delen zoals het bot blijven liggen. Er komt een laagje zand of modder op de botten terecht en de botten maken dan een afdruk. En wat er overblijft, is een fossiel.
Het woord fossiel is afgeleid van het Latijnse fossilis, dat opgegraven betekent.
Volgens experts is de Muonionalusta Meteoriet maar liefst 4,5 miljard oud en waarschijnlijk het oudste object op aarde.
Maar in 2015 publiceerden wetenschappers over de archeologische site Lomekwi in Kenia, waar stenen werktuigen van 3,3 miljoen jaar oud zijn gevonden.” Daarbij moet wel worden vermeld dat we niet weten van wie deze werktuigen precies afkomstig zijn. Het kan zelfs zijn dat het geen mensachtigen waren.
Een Canadese geologe heeft mogelijk de oudste fossiele sporen van dierlijk leven gevonden in een onherbergzaam gebergte in de Canadese Northwest Territories. Het gaat om de resten van het skelet van zeesponzen die zo'n 890 miljoen jaar geleden in oerriffen leefden, riffen die gebouwd waren door bacteriën.
Fossielen zijn meestal diep onder de grond verstopt en komen pas naar boven als de bovengrond verdwijnt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het wegzuigen van zand of bij opgravingen. Fossielen vinden in Nederland is het makkelijkst aan het strand.
Ten slotte kunnen we in zandsteen regelmatig sporen van leven terugvinden. Denk aan fragmenten van fossielen die tegelijkertijd met de zandkorrels zijn afgezet, maar ook aan fossielen of sporen zoals graafgangen van organismen die in of op de bodem leefden toen het sediment werd afgezet.
Iemand die de fossielen bestudeert, wordt een paleontoloog genoemd. Een paleontoloog onderzoekt hoe oud een fossiel is, wat het at en hoe het het er vroeger uit zag. Ze onderzoeken dus het verleden van het fossiel, waardoor we tegenwoordig veel weten over dieren en planten van heel lang geleden.
Een particulier heeft een fossiele (versteende) zee-egel aan het museum geschonken. Vermoedelijke ouderdom 70 miljoen jaar.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Het gaat om een buiskwal. De kwal ziet eruit als een soort lange sliert. Wetenschappers denken dat de kwal minstens 45 meter is. Daarmee is de kwal het langste dier op aarde.
De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld.