Tussen 1957 en 1968 werden volgende Britse kolonies onafhankelijk. Ghana's onafhankelijkheid in 1957 werd gevolgd door die van Nigeria (1960), Sierra Leone en Tanganyika (1961), Oeganda (1962), Kenia en Zanzibar (1963), Gambia (1965), Botswana en Lesotho (1966), en Swaziland (1968).
De Engels trokken eerst naar Noord-Amerika, waar ze dertien koloniën stichtten die later de Verenigde Staten zouden vormen, en ze koloniseerden ook delen van Canada en eilanden in het Caraïbisch gebied. In de tweede helft van de 18e eeuw controleerde Engeland zo goed als geheel Noord-Amerika, op Québec na.
Brits-Indië omvatte de huidige landen India, Pakistan, Bangladesh en delen van Myanmar (Birma) en vormde het zwaartepunt van het Britse koloniale rijk. De eerste Britse koloniën op het Indisch subcontinent waren enkele handelsposten en forten die in de 17e eeuw langs de kust werden gesticht.
De opdeling van Brits-Indië op 14/15 augustus 1947 leidde tot de twee onafhankelijke staten India en het Dominion Pakistan (later opgedeeld in Pakistan en Bangladesh), en vond plaats op grond van godsdienst.
Naamgeving - India en Indiërs
Tot 1947 heette het land officieel Brits-Indië, maar werd het ook Hindoestan genoemd. Sinds de onafhankelijkheid, op 15 augustus van dat jaar, wordt de naam 'India' gebruikt.
Het verloop van de Onafhankelijkheidsoorlog
Op 19 april 1775 werd de eerste slag tussen het Britse leger en de 'minute men' uitgevochten, die leidde tot een nederlaag voor de Britten. Deze eerste overwinning zorgt ervoor dat duizenden mensen zich bij de opstandelingen voegen en Boston belegeren.
Nieuw-Nederland
In 1626 kochten de Nederlanders het eiland Manhattan van de indianen voor zestig gulden. Ze stichtten er een (qua oppervlakte) grote kolonie, van New Hampshire in het noorden tot aan de kust van Maryland in het zuiden, die ze Nieuw-Nederland noemden.
Enkele vroege Europese kolonies in Noord-Amerika waren Spaans Florida, Spaans-Nieuw-Mexico, de Britse kolonie Virginia, de Franse kolonies Acadië en Canada, de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland, en de Zweedse kolonie Nieuw-Zweden.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Het Britse Rijk bereikte in 1921 zijn grootste omvang van bijna 33.000.000 km² (bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde) en was daarmee samen met het Mongoolse Rijk het grootste wereldrijk dat ooit op aarde heeft bestaan.
In 1922 werd Ierland onafhankelijk, maar het noordelijke deel bleef bij het Verenigd Koninkrijk horen als Noord-Ierland. De officiële naam werd gewijzigd in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. In de jaren 30 was er een economische crisis, waardoor het ene na het andere kabinet viel.
Het Britse Rijk omvatte onder meer Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en diverse gebieden in Azië en Afrika (zoals India, Zimbabwe en Zuid-Afrika). Veel van deze landen werden gedurende de 20e eeuw onafhankelijk. Canada werd echter in de 19e eeuw onafhankelijk.
Onder Nederlands beheer kwamen Nederlands-Indië, Suriname en enkele eilanden in het Caraïbische gebied. Nederlands-Indië was tot 1949 een Nederlandse kolonie, Suriname was van 1645 tot 1976 onder Nederlands bewind.
De twee grote Belgische koloniën waren Belgisch-Congo en Ruanda-Urundi. Kleinere kolonisatieprojecten waren de Belgische kolonie in Santo Tomás, de Belgische kolonie aan de Rio Nuñez, en de Belgische concessie in Tianjin.
De naam van die belangrijke provincie is in het buitenland overgegaan op de gezamenlijke Nederlandse provincies, op heel Nederland. Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
De stad, nog altijd door de bevolking Nieuw Amsterdam genoemd, werd omgedoopt tot Nieuw Oranje. De Engelse bezetters noemden de stad New York. Sinds de jaren 1970 wordt het jaartal 1625 in het officiële zegel van de stad New York gememoreerd als officieel geboortejaar, in plaats van 1664.
Columbus staat bekend als de ontdekker van Amerika. Maar als hij in 1492 voet aan land zet in Amerika, wonen er al mensen die hij Indianen noemt. Amerika wordt uiteindelijk vernoemd naar Amerigo Vespucci.
Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat. De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit.
Tijdens de dictatorschap van Idi Amin repatrieerden honderden Indiërs vanuit Oeganda naar Nederland. In 1975, na de onafhankelijkheid van Suriname, emigreerden duizenden Hindoestanen vanuit Suriname naar Nederland. Zij vestigden zich voornamelijk in Den Haag en omstreken.
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy).