Een zwembroek kan beter iets te strak zitten, dan te los als je hem aanhebt omdat het water ervoor zorgt dat de stof iets losser om je lijf gaat zitten. Je zwembroek is het enige kledingstuk dat je vaak aan hebt. Dat mag dus best wel een beetje een mooi en origineel kledingstuk zijn.
Als u twijfelt tussen 2 maten, is het aan te raden de kleinere te nemen. Zwembroeken zijn elastisch en worden áltijd ruimer in gebruik (met die wetenschap worden ook de maten bepaald in geval van maatcorrectie, dat ze ruimer worden). Uw zwembroek mag in het begin dus best wel strak sluiten.
Bij een strakke zwembroek zoals bijvoorbeeld een strakke zwemboxer of een strakke zwemslip neem je aanzienlijk minder water mee. Op deze manier verliest het zwembad minder water en is het dragen van een strakke zwembroek beter voor het milieu.
Bij een zwembroek betekent 'lang' een binnenbeenlengte van 20-22cm. Dat is de afstand van knie tot kruis bij een man van net onder de twee meter. Ga je voor een langere variant, dan kom je bij de board shorts uit, wat een typisch surfer-model is - meer nineties dan dit gaat het niet.
Het is eigenlijk heel simpel. Om je confectiemaat te berekenen heb je alleen je lichaamsmaten nodig. Zorg dus dat je een meetlint bij de hand hebt. Je meet je lichaam op voor je boven- en ondermaat en checkt daarna in de tabel wat jouw confectiemaat precies is.
Fransen zien liever geen lange zwembroeken in het water. Korte zwembroeken zouden hygiënischer en milieuvriendelijker zijn. Een tweede reden om te kiezen voor een strakkere zwembroek is het milieu. Wijde zwembroeken houden namelijk een stuk meer water vast dan nauwsluitende zwembroeken.
Atletisch en lang
Bent u atletisch gebouwd en lang? Dan maakt het niet veel uit wat u kiest. Een strakke zwemslip, een zwemboxer, een zwemshort, alles kan. Heeft u lange benen dan kunt u het beste een strakke zwembroek kopen met een pijpje (zwemboxer) of een iets langer zwemshort (geen short short!).
Een goede zwembroek is gemaakt van een waterafstotend materiaal, heeft een pasvorm die bij het lichaam past en verkleurt niet snel. Daarnaast heeft een goede zwembroek een binnenbroekje die alles goed op zijn plek houdt.
Zwemmen in een nauwsluitende zwembroek wordt als veel hygiënischer gezien door de Franse bevolking. Uit hygiënisch oogpunt heeft de overheid daarom een strakke zwembroek in Frankrijk verplicht gesteld. Alleen wanneer je als jongen dus een strakke zwembroek draagt mag je in Frankrijk zwemmen in een zwembad.
De regel staat al lang in het politiereglement, maar zal nu streng worden toegepast. De officiële reden voor het verbod is hygiëne en zorg voor waterkwaliteit.
Een onderbroek dragen onder een zwembroek is namelijk niet hygiënisch. Vaak lopen jongens namelijk al de gehele dag in de boxershort of de slip rond en trekken daarna hun zwembroek er overheen. Op deze manier komt erg veel vuil in de zwembaden terecht.
Goed blijven zitten
Wil je dat het badpak goed blijft zitten, dan moet je opletten dat je randen overal goed aansluiten en er nergens een ruimte ontstaat als je je armen omhoog doet. Je hebt badpakken met een laag uitgesneden rug, met gesloten rug en met allerlei soorten bandjes, van gekruist tot gewoven en gestrikt.
50/56/62: Jonger dan 3 maanden. 68= 3-6 maanden oud. 74= 6-9 maanden oud. 80= 9-12 maanden oud.
Mooi zijn grijs, donker blauw, zwart, wijnrood of olijfgroen qua kleuren voor de lichte huid. Wit en pastel doen het goed bij een lichaam, dat meer kleur heeft. Lichte (witte) kleuren kunnen in het water doorschijnend worden!
Polyester is de meest gebruikte stof voor zwemkleding. Zwemkleding van polyester ziet er mooi uit en kreukt niet snel. Zwemkleding van polyester is veilig om te gebruiken.
Waar je in Nederland een wijde zwembroek mag dragen, geldt dat in Frankrijk vaak niet. In vrijwel het hele land stelt men het dragen van een strakke zwembroek verplicht. Het is dus niet onverstandig om vooraf in Nederland een strakke zwembroek te kopen! Zo heb je nog keuze uit verschillende modellen.
Vanaf september 2016 is in het gemeentelijk zwembad enkel nog aansluitende zwembadkleding toegelaten. Aansluitende zwemkledij betekent voor de heren een aanspannende zwembroek of aanspannende zwemshort tot boven de knie en voor de dames een badpak of bikini.
Maar waarom dan? Eigenlijk hebben de Italianen hiervoor dezelfde reden als de Fransen hebben voor het verplichten van de strakke zwembroek: hygiëne. Met de badmuts wordt geprobeerd om huidschilfers, haren en andere viezigheid die van je hoofd kan afkomen, buiten het zwembad te houden.
Confectiemaat 38 komt overeen met maat M.