Xanax is een middel wat bedoeld is om slechts voor een korte periode te gebruiken. Het wordt aangeraden om het medicijn na 2 weken af te bouwen en er na 4 weken helemaal mee te stoppen. Zo wordt voorkomen dat lichamelijke afhankelijkheid ontstaat.
Afbouwen: Bij staken is het aanbevolen geleidelijk af te bouwen met max. 0,5 mg elke 3 dagen. Toediening: De tablet met gereguleerde afgifte niet kauwen, vermalen of breken, maar heel doorslikken.
Bij plotseling stoppen heeft u kans dat binnen enkele dagen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, een gejaagd gevoel, spierkrampen, trillen en overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking.
Bij langdurig gebruik van Alprazolam kunnen bijwerkingen optreden. Bijwerkingen zijn slaperigheid overdag, afnemend reactievermogen en verminderde coördinatie. Bij langdurig gebruik kan alprazolam verslavend zijn. Gebruik het medicijn niet langer dan vier weken achter elkaar.
Vaak voorkomende bijwerkingen van alprazolam
Neerslachtigheid en depressieve gevoelens. Ongecoördineerde beweging en problemen met evenwicht. Verminderde alertheid en concentratie. Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd en hoofdpijn.
Alprazolam (voorheen vooral bekend onder de merknaam Xanax) is een kort- tot middellangwerkend geneesmiddel, behorend tot de benzodiazepinen. De voornaamste toepassing is bij de behandeling van paniekstoornissen en angststoornissen.
Langzaam afbouwen van benzodiazepines is een proces dat weken kan duren en gepaard gaat met allerlei vervelende klachten, zoals hartkloppingen, trillen, maagklachten en overprikkelde zintuigen.
Effecten van Xanax
Benzodiazepines als Xanax werken rustgevend. Ze ontspannen je spieren en zorgen ervoor dat je je minder angstig voelt. Ook positieve gevoelens als blijheid worden afgezwakt door Xanax. Een ander nadeel van benzodiazepines is dat je er suf van wordt, zeker wanneer je ze combineert met alcohol.
Xanax en sporten
Kan deze toch wel zware belasting kwaad aangezien het Xanax spierverslappend werkt.
Xanax bevat alprazolam als werkzaam bestanddeel. Het behoort tot de groep geneesmiddelen die benzodiazepinen (angstverlichtende geneesmiddelen) worden genoemd. Xanax wordt gebruikt bij volwassenen voor de behandeling van angstsymptomen die ernstig of invaliderend zijn of die de patiënt veel leed bezorgen.
De startdosering bij volwassenen is vaak 0,25 tot 0,50 mg per keer. Je neemt het tablet drie keer per dag (24 uur) in. Bij onvoldoende effect kan de arts de dosering verhogen tot maximaal 3 mg per dag in verschillende doses.
U kunt deze klachten krijgen binnen enkele dagen nadat u een lagere dosis bent gaan slikken, of gestopt bent. Dit kan ongeveer een week duren, soms wel langer. Blijven de klachten aanhouden dan is de depressie zelf mogelijk terug (een terugval).
Zweten; problemen met inslapen; nachtmerries, rillen; hoofdpijn; prikkelbaarheid; onrust; angst. Somberheid; nergens meer plezier in hebben; eetstoornissen (eetlust neemt sterk toe of verdwijnt); slaapstoornissen (niet slapen of juist heel veel slapen).
Veel voorkomende afkickverschijnselen van benzodiazepine zijn slapeloosheid en angst. Dat zijn tegelijkertijd de voornaamste redenen waarom deze medicijnen worden voorgeschreven. Afkicken van benzodiazepines kan daarom best lastig zijn.
Het is advies is om bij angst benzodiazepinen niet langer dan twee maanden te gebruiken en het afbouwen en stoppen met de medicatie in goed overleg met een arts te doen.
Dat wisselt per persoon en per medicijn. Gemiddeld duren onttrekkingsverschijnselen enkele dagen tot een week. Schrik dus niet als je je een paar dagen niet prettig voelt: dat is geen terugval van je depressie.
Antwoord: De werkzame stof van Xanax is alprazolam. Alcohol versterkt de versuffende werking van alprazolam. Daarom wordt alcoholgebruik afgeraden wanneer u alprazolam slikt.
Conclusies. De benzodiazepine alprazolan, diazepam, oxazepam en lorazepam zijn effectief bij de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis. Er is geen duidelijk verschil in effectiviteit tussen deze middelen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Een kortwerkende benzodiazepine, zoals oxazepam (Seresta) of alprazolam, zorgt tot ongeveer 3 dagen voor een positieve uitslag op een urinetest.
Benzo's kunnen ook verslavend zijn omdat ze bepaalde psychische problemen tijdelijk verlichten. Sommige mensen nemen de medicijnen op eigen initiatief om angst- of slaapproblemen te verlichten.
Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.
Ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen en hun duur verschillen per middel en mate van afhankelijkheid. Tot de mogelijke verschijnselen behoren spasmodermie, misselijkheid, diarree, onrustigheid, rillen, transpireren en slapeloosheid. Deze kunnen enkele dagen tot in extreme gevallen een maand aanhouden.
Hoe lang blijf je in herstel? Verslaving is een ongeneeslijke, chronische en progressieve ziekte, waar geen medicijn voor bestaat. Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte.