Bamboewortels zijn dun en vezelig (denk aan grote graswortels) en kunnen 60-90cm diep gaan. De wortelstokken, dat is het deel dat zich daadwerkelijk verspreidt, blijven meestal vrij ondiep, minder dan 12 cm. Dit maakt ze gemakkelijk te vinden en te snoeien als ze op jaarlijks worden gesnoeid.
Bamboe verwijderen op natuurlijke wijze
Snoei en knip, soms met grof geschut, de plant boven de grond zo ver mogelijk weg. Zonder nu de gekortwiekte bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond.
De wortels van woekerende bamboe groeien tot ongeveer 50-60 cm diepte. De exacte diepte verschilt per soort. Woekerende bamboe verspreidt zich door middel van rhizomen, ook wel wortelstokken of ondergrondse worteluitlopers genoemd. Deze rhizomen groeien oppervlakkiger dan de daadwerkelijke wortels van de plant.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Wortelbegrenzer plaatsen
Om de wortelbegrenzer te plaatsen, graaft u met de schop een geul voor de wortelbegrenzer en plaats deze verticaal in de grond op minimaal 50-55 cm diepte. U laat ongeveer 5cm boven de grond uitsteken om de wortelstokken (rhyzomen )die boven de grond lopen tegen te houden.
Bamboe wortels kunnen enorm compact worden en dan is het volledig uitgraven of wegfrezen de beste optie. Als we een stobbenfrees gebruiken dan zullen we eerst de bamboe afknippen zodat alleen de wortels overblijven. Vervolgens kunnen we met de freesmachine de wortels weghalen tot ongeveer 30-50cm diep.
Elke bamboe vormt ondergrondse uitlopers (rhizomen) maar bij niet-woekerende soorten blijft groei geconcentreerd tot één pol. Afhankelijk van de soort varieert de grootte van de uiteindelijke pol tussen 1 à 2 meter in diameter. Bij de woekerende soorten komen de uitlopers veel verder van de moederplant boven de grond.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
De gemiddelde kostprijs voor het verwijderen van bamboe ligt tussen de 250 en 600 euro.
Bamboe uitputten
Begin de uitlopers uit te graven vanaf het punt waar ze uit de grond schieten, en volg ze volledig tot aan de moederplant. Doe dat met alle scheuten. Het gras kun je nadien terug inzaaien. Uitgegraven stukken bamboe breng je zonder aarde naar het containerpark.
Op twee punten gaat het hier wettelijk mis: de eerste is dar bamboe te dicht op de erfgrens staat tenzij uw gemeente struiken , heesters en hagen toestaat binnen een kleinere afstand dan 50 cm. Vervolgens heeft u last van de wortels of doorgroeiende takken waardoor schade ontstaat.
Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er twee soorten bamboe: niet-woekerende en woekerende soorten. Een niet-woekerende bamboesoort maakt geen ondergrondse uitlopers. Woekerende bamboe doet dit wel en kan zich dus verspreiden door je tuin. Om dit tegen te gaan kun je gebruikmaken van wortelbegrenzer.
In principe kunt u jaarrond de bamboe planten, behalve in periodes van extreme droogte. Planten krijgen sowieso een terugslag door het verplaatsen en hebben een tijdje dagelijks veel water nodig. Pas in het voorjaar op dat u de jonge scheuten niet beschadigt.
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden.
Bamboe bestaat uit veel verschillende soorten die allemaal unieke groei eigenschappen en kenmerken hebben. Zeggen dat bamboe 1 meter per dag groeit is misleidend omdat niet alle bamboesoorten zo snel groeien (de meeste groeien "maar" tussen de 5-20 cm per dag).
De stengel van de bamboesoorten kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De grootste bamboesoort is de reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus) die tot 35 m hoog kan worden en tot 30 cm dikke stengels heeft.
In een pot zetten
In de volle grond doet bamboe het prima en met een wortelbegrenzer houd je de plant dus in toom. Het is zo een goed alternatief voor bijvoorbeeld een beukenhaag. Het wuivende en ruisende bamboe geeft extra charme aan de vaak wat saaie erfafscheiding.
Het nadeel van het gebruik van azijn en zout is dat het de bamboe alleen verzwakt en niet dood. Azijn en zout zorgt er alleen voor dat de wortel minder snel zal groeien.
“Bamboe is brandbaar, maar de calorische waarde is vrij laag, dit omdat bamboe geen kern heeft en dus hol is. Dus u zal zeer veel bamboe nodig hebben om uw huis warm te stoken met bamboehout. Snelgroeiende inheemse bomen zijn het beste alternatief wanneer u toch voor een boom kiest, bijvoorbeeld de takken van een wilg.
Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortelbegrenzer minstens 5cm boven de grond uitsteekt. Vervolgens gooi je de sleuven weer dicht met de uitgegraven aarde en hark je het geheel mooi effen. Nu je klaar bent hoef je enkel de bamboe af een toe eens te checken op overgroeiende wortels.
Je bamboe is te hoog geworden . Je mag de toppen van scheuten inkorten maar dat doe je best in de zomer ( als de meeste groei voorbij is). Snoeit u eerder, dan sterft de halm meestal af tot aan de grond.
Hoe snel groeit niet woekerende bamboe Fargesia? De niet woekerende Fargesia soorten uit ons assortiment groeien ongeveer 40 tot 60 cm per jaar.