Het weer in Kroatië in december is kan erg koud zijn met temperaturen tussen de 0°C en 6°C graden. We raden het aan om warm te kleden. In de winter is er kans op oosten wind die de gevoelstemperatuur naar beneden brengt.
De beste reistijd voor zowel Kroatië als Slovenië is mei t/m september, waarbij je er rekening mee moet houden dat de warmste maanden juli en augustus zijn. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Zo geniet je in de zomer van de warmte en zwoele zomeravonden en kleuren de bomen in het najaar in prachtige herfstkleuren.
De gemiddelde temperaturen variëren van -3° C in januari, tot 18° C in juli. De koudste gebieden, Lika en Gorski Kotar, kennen een sneeuwachtig bosklimaat op hoogtes boven 1.200 m. Uiteraard is de Adriatische kustlijn veel warmer, en het binnenland dat daar onmiddellijk achter ligt, is het warmste deel van het land.
De gemiddelde dagtemperatuur in de lentemaanden schommelt rond de twintig graden Celsius en in de avond en nacht kan het afkoelen tot rond de tien graden Celsius. Je hebt in deze maanden ook nog een verhoogde kans op langdurige neerslag, maar deze is al wel veel lager dan in de wintermaanden.
Is Kroatie een duur land? Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Kroatië is een perfecte vakantiebestemming als u op zoek bent naar een zonvakantie waarvoor u niet te lang in het vliegtuig hoeft te zitten. In circa 2 uur en 15 minuten vliegt u namelijk naar de Adriatische kust. Voor Pula legt u een afstand af van zo'n 1.065 kilometer en voor Split 1.300 kilometer.
De gezondheidszorg in Kroatië is van goede kwaliteit. Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald.
Dus, zoals we eerder zeiden, varieert de temperatuur van het zeewater langs de kustlijn en is afhankelijk van het deel van Kroatië dat je bezoekt. De oppervlaktetemperatuur varieert van 22-30 ° C in de zomer en 12-14 ° C in de winter.
Kroatië heeft grotendeels een mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Adriatische Zee. De meer inlands gelegen delen van Kroatië hebben een gematigd maritiem klimaat. De invloed van de zee is hier veel minder aanwezig. Het meest oostelijke deel van Kroatië heeft een gematigd landklimaat.
Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro) Doosje eieren (10 stuks) – vanaf 7 kuna (0.93 euro)
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
De netspanning in Kroatië is 230 volt. Er worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland en België, je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen.
In Kroatië betaal je met de Kroatische kuna (HRK). Eén kuna is ongeveer € 0,13 (juli 2020), de kuna is weer onderverdeeld in 100 lipas. De kuna is beschikbaar in briefjes (van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000) én in munten. Ook al is Kroatië sinds 2013 lid van de Europese Unie, ze hebben nog wel hun eigen valuta.
Je kunt goedkoop naar Kroatië vliegen. Prijzen voor een Kroatië vliegvakantie beginnen namelijk al bij €26* retour, maar gemiddeld kost een vlucht tussen de 80 en 200 euro*. Vanuit Nederland gaan diverse rechtstreekse vluchten naar Kroatië.
Transavia vliegt vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Pula, Zadar, Split en Dubrovnik. Easyjet vliegt in de zomermaanden vanaf Schiphol rechtstreeks naar deze bestemmingen. Ryanair vliegt rechtstreeks van Eindhoven op Zadar. Vanaf Brussel vliegen o.a. Brussels Airlines en Croatia Airlines rechtstreeks op Zagreb.
Vanuit Nederland vlieg je vanaf luchthaven Amsterdam Airport Schiphol (AMS), Eindhoven Airport (EIN) of Rotterdam The Hague Airport (RTM) in 2 uur naar Kroatië. De belangrijkste luchthavens van Kroatië zijn Zagreb Airport Franjo Tudman (ZAG), Dubrovnik Airport (DBV), Split Airport (SPU) en Pula Airport (PUY).