Een neusdouche zoals de Rhino Horn is hiervoor een handig hulpmiddel.Met een neusdouche gaat het water via het ene neusgat je neusholten in en komt het via het andere neusgat er weer uit. Hiermee spoel je het slijm en snot direct uit je neus, zonder dat je met je vingers in je neus hoeft.
Volgens eerdergenoemde televisiepresentator Gates kan ons lichaam er in ieder geval prima tegen als je uit je neus eet. Want, zo redeneert hij, als snot via je trilhaartjes in je maag terechtkomt, kun je het net zo goed uit je neus pulken en opeten.
Ja, jij dus ook, want de kans dat je bij de ruim 90 procent behoort die dus wel eens in zijn neus peutert, is behoorlijk groot. De helft van alle Nederlanders doet het zelfs een of meerdere keren per dag en ongeveer 10 procent daarvan eet wat ze in hun neus aantreffen op.
Neuspeuteren kan dwangmatig worden
"Door jarenlange ontstekingen en verminderde doorbloeding kan het weefsel afsterven. De gevolgen hiervan zijn gaten in het tussenschot tot het volledig inzakken van de neus en chronische ontstekingen, waardoor de neusdoorgankelijkheid continu belemmerd is.
Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op. Lekker.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Je slikt een kop snot per dag door. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag. En dat is maar goed ook, want snot werkt als kleefpapier en als smeermiddel. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag.
Volgens de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger is het zelfs hartstikke verstandig om te doen, zoals te lezen op de website van Quest. "Als je een bolletje opgedroogd snot opeet, laat je het immuunsysteem kennis maken met een verzwakte ziekteverwerker," aldus Bischinger. "Je bouwt dan specifieke weerstand op.
' De neusarts raadt neuspeuteren juist af. 'Door peuteren kunnen stafylokokken aureus-infecties (SA) ontstaan. Die bacterie zit bijvoorbeeld aan deurknoppen en aan onze handen. Door vingers in de neus te steken, kan de bacterie een plek vinden.
Dit verhaal is inderdaad kletspraat. Govert kan helemaal niet aan de grootte van je neusgaten zien of jij veel in je neus peutert of niet. Je neusgaten zullen even groot blijven, ongeacht of je in je neus peutert.
Die harde pulkjes die je soms in je neus hebt, ontstaan doordat je inademt via je neus. Het stof en de andere viezigheid dat zo je neus binnenkomt, blijft plakken aan het snot. Het inademen zorgt vervolgens dat je snot uitdroogt. Zo ontstaat het pulk dat sommige mensen graag opeten.
De neus ophalen
Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen. U kunt zo voorkomen dat een verkoudheid uitmondt in een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking.
Kinderen die neuspeuteren (en het eten) zijn gezonder
Een studie, gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology, concludeerde dat snot eten voordelen voor de gezondheid heeft, waaronder het voorkomen van gaatjes en infecties.
Het is een wijdverbreide mythe dat je oren en neus je hele leven blijven groeien. Klopt dat echt? 'Je oren en neus groeien je hele leven lang. ' Zo luidt een wijdverbreide mythe, maar volgens de medische literatuur is er geen bewijs voor dit idee.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is. Als je gezond bent, heb je weinig last van je snot.
Je kunt je echter voorstellen dat bepaalde deeltjes (o.a. eiwitten en wat suikers) van de celresten en bloedlichaampjes (en misschien wel van de bacterien) in de darmen weer worden opgenomen en hergebruikt. Er zitten dus in theorie wel calorieen in snot.
U snuit pas (veel) snot uit wanneer u er opeens meer van aanmaakt of wanneer het van consistentie verandert. Door oorzaken als een verkoudheid, allergie of contact met een irriterende stof, kan het slijm dikker worden en uit de neus gaan lopen.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Snot wordt gemaakt in de slijmklieren in je slijmvlies. Je slijmvlies is een dun laagje cellen dat overal langs je luchtwegen zit. In je slijmvlies zitten ook kleine trilhaartjes. Die gaan op en neer en zorgen er zo voor dat het slijm langzaam naar je neus wordt getransporteerd.
Als uw neus een zeer droge binnenkant heeft al dan niet met korstvorming, kunt u gebruik maken van vaseline. Breng dit voorzichtig aan aan de binnenzijde van de neus. Als u zuurstof gebruikt mag u geen vaseline gebruiken. Als u een loopneus heeft, kunt u gebruikmaken van een neusspray met xylometazoline.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.