Zolang u maar af en toe iets bijverdient met uw hobby, beschouwen de fiscus en de sociale zekerheid dat als een 'occasionele activiteit zonder beroepskarakter'. U hoeft u dan niet in te schrijven als zelfstandige. Het geld dat u ermee verdient, geeft u in uw belastingaangifte aan als 'diverse inkomsten'.
Als je een zelfstandige activiteit verricht die geen beroepsactiviteit is, kun je daarvoor occasionele inkomsten krijgen. Het kan bijvoorbeeld gaan over een ambtenaar die in zijn vrije tijd schildert en uitzonderlijk een werk verkoopt.
Het divers inkomen is een restcategorie. Het zijn alle belastbare inkomsten die niet als onroerend, roerend of beroepsinkomen kunnen worden gekwalificeerd. Ze worden opgesomd in de wet. Een bedrag tot 4080 euro (2020) is vrijgesteld, indien bepaalde voorwaarden vervuld zijn.
Winst of baten uit toevallige of occasionele prestaties, verrichtingen of speculaties zijn diverse inkomsten indien zij: voortvloeien uit enige prestatie, verrichting of speculatie of uit een dienstenprestatie aan derden. zelfs toevallig of occasioneel.
Diverse inkomsten zijn inkomsten die u verkrijgt zonder dat u daarvoor een beroep moet uitoefenen. Voorbeelden zijn onderhoudsuitkeringen, toevallige winsten of baten, prijzen of subsidies en onder bepaalde voorwaarden meerwaarden op gronden of gebouwen. In de meeste gevallen worden deze inkomsten afzonderlijk belast.
Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen. Om te bepalen of een bijverdienste 'regelmatig' is, kijken de fiscus en de sociale zekerheid naar verschillende criteria, zoals het aantal keren dat u iets bijverdient en hoe snel die bijverdiensten elkaar opvolgen.
Sommige roerende inkomsten moet u wel altijd aangeven in uw belastingaangifte: inkomsten van buitenlandse oorsprong, direct geïnd in het buitenland. intresten van gereglementeerde spaarboekjes boven de 980 euro (aanslagjaar 2022, inkomsten 2021)
Het grensbedrag dat op hem van toepassing zal zijn voor 2022 bedraagt: 12 951 EUR x 7/12 = 7 554,75 EUR. Enkel de inkomsten uit zijn beroepsactiviteit vanaf 1.06.2022 zullen in rekening gebracht en vergeleken worden met de jaargrens.
Je hoeft niet onmiddellijk zelfstandige in bijberoep te worden als je maar af en toe wat bijverdient. Wel moet je de inkomsten van je bijverdienste aangeven in je personenbelasting onder de rubriek "diverse inkomsten". Als je daarentegen regelmatig wat bijverdient, moet je wel zelfstandige in bijberoep worden.
U kunt het geregistreerd inkomen zelf bekijken op Mijn Belastingdienst en op MijnOverheid. Daar ziet u ook waar uw inkomen op gebaseerd is. Op Mijn Belastingdienst kunt u daarnaast ook uw inkomensverklaring downloaden.
Het verzamelinkomen is het totaal van de inkomsten en aftrekposten in deze 3 boxen: box 1 – belastbaar inkomen uit werk en woning; box 2 – belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang; box 3 – voordeel (belastbaar inkomen) uit sparen en beleggen.
Belastbaar inkomen = brutoloon - aftrekposten + eigenwoningforfait. Loonheffing = loonbelasting + sociale premies. Bedrag dat je betaalt of terugkrijgt bij belastingaangifte = inkomstenbelasting - loonbelasting. Nettoloon = belastbaar inkomen - loonheffing + heffingskortingen + sociale uitkeringen + subsidies en ...
U moet betalen als u in de loop van het jaar te weinig belasting betaalde. Bijvoorbeeld als u: inkomsten hebt waarover u nog geen belasting hebt betaald, zoals bijverdiensten. te weinig loonheffing hebt betaald via uw werkgever.
Wat zijn achterstallen belastingen? Achterstallen worden inderdaad voordelig belast, zij het wel niet volledig. Dit deel wordt namelijk uit uw gewone beroepsinkomsten gehaald en wordt belast tegen de gemiddelde aanslagvoet die van toepassing is op het geheel van uw andere belastbare inkomsten.
Als uw belastbaar inkomen het bedrag van de belastingvrije som niet overschrijdt, hetgeen overeenkomt met een brutobedrag van 12.928,57 euro (aanslagjaar 2022, inkomsten 2021*), dan moet u geen belasting betalen.
niet meer dan 30 dagen per jaar. maximaal 2.615,78 euro per jaar.
Een zelfstandige activiteit in bijberoep kan interessant zijn, maar u moet de voordelen en de nadelen goed inschatten en tegenover elkaar afwegen. Voordelen: U verdient een extra inkomen. U behoudt de socialezekerheidsrechten die voorvloeien uit uw activiteit als loontrekkende of ambtenaar.
Hoeveel mag je bijverdienen zonder belasting te betalen in 2021. In 2021 is het belastingvrije inkomen vastgesteld op €8.750,- per jaar. Op het moment dat je niet meer dan dat bedrag per jaar verdient, hoef je daar geen loon- en inkomstenbelasting over te betalen.
Dat is namelijk belastingvrij tot maximaal 4,50 euro per uur (of als je jonger bent dan 23: maximaal 2,50 per uur), maximaal 150 euro per maand of maximaal 1.500 euro per jaar.
Roerende goederen zijn bijvoorbeeld spaargeld, aandelen, obligaties of meer alternatievere zaken zoals diamanten (link naar artikel), kunst of wijn.
In uw aangifte dient u het bedrag van de ingehouden roerende voorheffing te vermelden bij code [1437-18]/[2437-85]. Het maximale bedrag dat onder deze code kan worden aangegeven is 240 euro (= 800 euro x 30%).
Goederen die niet spijkervast aan de grond vernageld zitten, c.q. goederen die zichzelf kunnen verplaatsen (zoals vee) of die verplaatst kunnen worden (zoals autos). Dit in tegenstelling tot onroerende goederendie wel verbonden zijn aan de grond.