Een trap loop je vlot op en af als hij een helling heeft tot 40°. Alles daarboven maakt de trap steiler en daarmee ook minder veilig en minder comfortabel. Om een idee te krijgen: een zoldertrap zit tussen de 40 en 45°.
De verhouding tussen op- en aantrede bepaalt de helling van de trap. Een hellingsgraad van 42 graden is courant voor woningen, in openbare gebouwen is 33 graden voorkomend. De hoogte van de leuning bevindt zich meestal tussen de 90 en 100 centimeter.
De hellingshoek kan niet worden aangepast, maar bij een traprenovatie kunnen de treden worden verlengd. Een breder loopvlak zorgt er zo voor dat de trap makkelijker begaanbaar wordt.
Bij de doorloophoogte gaat het om de afstand van de treden tot aan het plafond. In het nieuwe bouwbesluit staat dat deze vrije hoogte niet minder dan 2.30 meter mag zijn. In de nieuwbouw voldoet het trapgat over het algemeen wel aan de 2.30 meter norm.
Principe: De hellingsgraad bepaalt het volledige uitzicht van uw trap. Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als steile trap en is perfect voor een trap die u niet vaak gebruikt, zoals een zoldertrap. Voor de hoofdtrap in uw woning is het aangeraden een hellingsgraad van iets minder dan 45 graden te kiezen.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Als maximale hellingshoek van de trap (stijgingshoek) wordt 37 graden genoemd (bij een maximale optrede van 188 mm, een minimale aantrede van 220 mm en een ruimtehoogte van 2600 mm). De tekeningen van een trap op papier en schaal 1 op 1 (ware grootte) heten uitslagen. Bij een gesloten trap zijn er altijd stootborden.
De berekening van de trapformule
Hierbij geldt: 2 optreden + 1 aantrede = 570 - 630 millimeter. Wanneer je tussen deze 570 en 630 millimeter zit heb je een trap waar je comfortabel op kunt lopen. De optrede is de verticale afstand tussen twee treden en de aantrede is de breedte van een trede.
De geometrie van een trap wordt bepaald door de optrede en de aantrede. De optrede is het hoogteverschil tussen twee opeenvolgende treden en de aantrede is de diepte van een trede.
Ondiepe treden
Een compleet nieuwe trap is niet per sé nodig. Met een traprenovatie kunt u de treden ook dieper maken.
Een open trap is ook wat minder veilig. Vooral met jonge kinderen in huis kan de ruimte tussen de treden gevaarlijk zijn. Daarnaast veroorzaakt een open trap ook veel stof, je zult regelmatig met de stoffer aan de gang moeten.
De kosten voor een nieuwe trap liggen gemiddeld tussen de € 1.750 en € 3.200, afhankelijk van je wensen. Ga je voor een rechte trap, of kies je er één met draaiingen? En wil je een open of juist gesloten trap?
De spil steunt vaak op de onderliggende vloer of de spil van een onderliggende trap. Ook zorgt de spil voor de koppeling, ondersteuning en bevestiging van trapbomen en traphekken.
De trap vastzetten op de verdiepingsvloer
Wanneer de trap vastzit aan de wand, moet de trap nog vastgezet worden in het trapgat. Hiervoor wordt een balk meegeleverd, welke aan de onderkant van de bovenste trede bevestigd wordt. Deze dient vastgeschroefd te worden aan de verdiepingsvloer.
De denkbeeldige lijn die de voorkanten van de treden met elkaar verbindt noemen we de klimlijn. Er kunnen meerdere klimlijnen per trap aanwezig zijn. Volgens de NEN-norm is een vereiste dat elk van de klimlijnen minimaal 30 cm uit de aangrenzende muur of afscheiding van de trap liggen.
Waar moet je beginnen om je trap te berekenen? Om een rechte trap te maken bereken je eerst hoeveel treden je nodig hebt om de volledige traphoogte te overspannen. Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55m te overbruggen met een optrede van 17cm, heb je vijftien treden nodig.
Een standaard dichte trap van 13 treden heeft een oppervlakte van ongeveer 6m2. Voor één laag houdt dit in dat je één blik primer van één liter nodig hebt.
Een bestaande trap moet minimaal 70 cm breed zijn, met een vrije doorloophoogte van 190 cm, de aantrede is 13 cm, de hoogte van de treden 22 cm en de afstand van de klimlijn tot de zijkant van de trap minimaal 20 cm.
Een veilige trap, wat wil dat zeggen? De veiligheid van een trap wordt bepaald door de trapleuning én door de traptreden. De trapleuning moet stevig zijn en mag niet te glad zijn. De traptreden moeten groot genoeg zijn om je gehele voet erop te plaatsen en ze mogen niet te glad zijn.
Nochtans bestaan er regels omtrent de afmetingen van je traptreden. Bij privéwoningen mogen ze maximaal 22 centimeter hoog zijn, terwijl in openbare gebouwen de maxima nog lager liggen. Daar mogen de treden niet hoger zijn dan 18 centimeter.
Kapotte traptreden kunnen niet alleen erg vervelend en storend zijn, maar ook nog eens gevaarlijke situaties opleveren. Er gebeuren jaarlijks tal van ongelukken op de trap door loszittende of beschadigde traptreden.
Afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de trap, breng je 1 of 2 onverdunde afwerkingslagen aan wanneer de grondlaag droog is. Ook de eerste afwerkingslaag moet eerst opdrogen voordat je een tweede laag aanbrengt.
Wanneer er een lichte helling is, vanwege de kleine optrede en grote aantrede, dan wordt er gesproken over een luie trap. De looplijn en hellingshoek is dan logischerwijs minder steil. Over het algemeen wordt een trap met een helling met minder dan 45 graden een luie trap genoemd.