De val van de Berlijnse Muur in de nacht van 9 op 10 november 1989 symboliseert in de hele wereld het einde van een tijdperk. Voor de Duitsers betekent dit het einde van een zeer lange naoorlogse periode. Na 28 jaar gedwongen van elkaar gescheiden te zijn, vinden familie en vrienden elkaar eindelijk terug.
Al voor de daadwerkelijke val van de Muur op 9 november 1989 waren er signalen dat het communistische regime aan het wankelen was. Politiek Sovjet-leider Michail Gorbatsjov was al sinds 1986 bezig met economische en politieke hervormingen binnen de Sovjet-Unie.
Op 9 november 1989 bestormden duizenden Oost-Duitsers de grens met West-Berlijn. Toen de slagbomen eenmaal open waren, was er geen houden meer aan; mensen klommen op de zo gehate Berlijnse Muur.
Na de val van de Muur op 10 november 1989 gingen de grenzen open en konden de DDR-burgers vrij naar West-Duitsland reizen. Het duurde nog een paar maanden voor grote delen van de Berlijnse Muur fysiek verwoest waren.
Van 1961 tot 1989 scheidt een brede muur West- en Oost-Berlijn van elkaar. Genadeloos worden families en vrienden van elkaar gescheiden. Het duurt maar liefst 28 jaar voordat de muur wordt afgebroken.
Berlijnse Muur (1961-1989) De Berlijnse muur was een 45,3 kilometer lange muur die West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 scheidde. Het is een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling. Waarom werd de Berlijnse muur gebouwd?
Na 28 jaar, 2 maanden en 27 dagen viel de Berlijnse muur. De Muur werd in de nacht van 12 op 13 augustus 1961 opgetrokken om Berlijn in tweeën te verdelen en een einde te maken aan de leegloop van het oostelijke deel van de Duitse hoofdstad.
In 1961 besloten Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov een einde te maken aan de leegloop. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur.
De Berlijnse Muur is een symbool van verdeeldheid. In augustus 1961 bouwt de DDR deze muur om de aanhoudende toevloed van mensen uit Oost-Berlijn naar het Westen tegen te gaan. De “muur van schaamte”, zoals die dan in het Westen wordt genoemd, moet beide delen van de stad volledig afsluiten.
Toen de Amerikanen duidelijk te kennen gaven dat alleen West-Berlijn heilig was voor hen, durfden Ulbricht en de Sovjetleider Chroesjtsjov een einde te maken aan de leegloop. In de nacht van 12 op 13 augustus gaf Ulbricht opdracht tot de bouw van wat de anti-faschistischer Schutzwall zou gaan heten.
Duizenden Oost-Berlijners staken euforisch de grens naar het westen over, waar ze met een applaus werden ontvangen. Niet veel later werden ook de andere grensovergangen in Berlijn geopend. Oost-en West-Duitsers begonnen op de muur te klimmen en stukken uit de muur te hakken.
Aan deze worsteling komt op 9 november 1989 een einde als de Berlijnse Muur valt. Minder dan een jaar later verenigen Oost- en West Duitsland zich weer tot 1 Duitsland en wordt het totalitaire communistische regime van de DDR vervangen door een democratie.
In de nacht van 12 op 13 augustus in 1961 werd de Berlijnse Muur gebouwd.
Na de Tweede Wereldoorlog zochten de geallieerden een manier om Duitsland te weerhouden om op korte termijn weer een oorlog te beginnen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog zocht men deze maal geen heil in een streng verdrag zoals het Verdrag van Versailles, maar in de opdeling van Duitsland.
De val van de Berlijnse muur betekende het einde van de communistische DDR en de Koude Oorlog. Kort daarna werd de muur door de inwoners van Berlijn zelf gesloopt. Als je in Berlijn bent kan je nog steeds delen van de muur zien. Deze zijn vaak beschilderd met kunst en felle kleuren.
Volgens het verloop van de muur van noord naar zuid is het nog mogelijk om in het Mauerpark, langs de Bernauer Strasse, Potsdamer Platz, Topographie des Terrors, Checkpoint Charlie en bij de East Side Gallery overgebleven delen van de muur te zien.
Hij was nog geen maand leider van de DDR toen de Muur viel. In 1997 werd hij tot ruim zes jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de dood van vier DDR-vluchtelingen. Maar Egon Krenz “wil niet langer de zondebok zijn".
In Berlijn staan nog delen van de muur overeind op hun oorspronkelijke plek. Daarnaast kun je losse segmenten op verschillende locaties in de stad zien. De Gedenkstätte Bernauer Straße is een goede plek om de muur te zien en dan met name het bijbehorende gratis museum.
Gedurende de Koude Oorlog werd Europa verdeeld in twee ideologische blokken: het communisme en het kapitalisme. Deze waren gescheiden door het zogenaamde IJzeren Gordijn. Een onderdeel van deze grensafscheiding stond in Berlijn. Bijna 30 jaar lang werd deze stad verdeeld door de Berlijnse Muur.
De directe aanleiding van de blokkade van West-Berlijn eind juni 1948 was waarschijnlijk de invoering van een nieuwe munteenheid, de Deutsche mark oftewel de D-mark, eerst in de westelijke zones van Duitsland en later ook in die van Berlijn.
Berlijn als hoofdstad van het Duitse Rijk
De economie van de stad zat weer in de lift en Berlijn expandeerde in een razend tempo naar een rijke stad met uitstekende economische vooruitzichten voor zijn inwoners. Om die reden werd de stad in 1871 de hoofdstad van het Duitse Rijk.
Maar de Deutsche Demokratische Republik (DDR) werd pas op 7 oktober 1949 opgericht, enkele maanden na de stichting van de BRD. Zo konden de communisten het Westen de schuld geven van de Duitse deling.