Steek het krantenpapier in brand en sluit de laaddeur. Binnen een paar minuten zal het kleine aanmaakhout goed branden. Open langzaam de laaddeur en leg verscheidene niet al te dikke stukken hardhout op het vuur. Sluit terug de laaddeur.
Bij het aansteken moet men eerst een aantal kolen tot gloeien brengen totdat er een reserve van 1 tot 3 kg ontstaat alvorens de kachel verder te vullen. Nadien kan men de kachel vullen in functie van de gewenste warmte en duur.
Probeer daarna een aanmaak blokje aan te steken en dat in de kachel te stoppen. Zo gauw Dit het hout of het papier raakt, zal dat beginnen te branden. Als dit goed brand gaan de kolen erop. De kolen dienen niet te branden maar enkel gewoon te gloeien.
Die zijn minder vervuilend, omdat ze minder zwavel uitstoten. Ze zijn ook minder vuil, omdat er amper vier procent van het volume aan as achterblijft. Volgens Vrinssen is verwarmen met kolen zo'n veertig procent goedkoper dan met mazout en zo'n 25 tot 30procent goedkoper dan gas.
Vuur aansteken met aanmaakblokjes - leg onder de bovenste laag aanmaakhout, in de ruimte tussen het aanmaakhout, een of twee aanmaakblokjes. Doe dit voorzichtig zonder de stapel hout om te stoten. Steek vervolgens met een lange kaarsenaansteker de aanmaakblokjes aan. Houdt het deurtje nog even open - de kachel brandt!
Boven op de stapel hout wordt het aanmaakblokje neergelegd en aangestoken. Op deze manier zal het hout langzaam opgewarmd worden door de vlam, en zal het vuur zich een weg naar beneden banen. Door het toepassen van deze methode ontstaat er weinig rook en komen er weinig tot geen schadelijk stoffen vrij.
Een kachel met te veel of juist te weinig vermogen werkt niet optimaal. Het gevolg is onvolledige verbranding en dat geeft geen mooi vuur, kan rook veroorzaken, en het is slecht voor de gezondheid en het milieu. Laat minstens één keer paar jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman.
Op dit moment is de steenkool prijs ongeveer 60 euro per ton.
Houtskool – intens en snel
Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand. Ze doen het goed voor om en nabij de twee uur. Hierdoor is houtskool de perfecte brandstof als je meerdere dunne stukken vlees wilt grillen, zoals varkenshaasjes, hamburgers of een stokje saté.
Hout stoken in een kolenkachel kan dus probleemloos. Andersom niet. IJzeren roosters, de kookplaat of onderdelen kunnen kromtrekken. Een kolenkachel is van gietijzer, een houtkachel kan van staal (en/of steen) zijn.
Vergelijking met hout
De verbrandingswaarde van kool is ongeveer het dubbele van hout. Dit betekent dat tweemaal de massa aan hout nodig is om eenzelfde energieopbrengst te verkrijgen als uit kolen. Daar staat tegenover dat er ook tweemaal zoveel koolstof in kolen aanwezig is.
Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen.
Dit gebeurt bij 800 a 900 graden celcius. Tijdens het aansteken blijft u best in de buurt van de kachel daar u regelmatig kleine hoeveelheden kolen moet bijvullen. Steek het krantenpapier in brand en sluit de laaddeur. Binnen de paar minuten zal het kleine aansteekhout goed branden.
Prijs in de winkel: € 12,70/zak
Is één van de belangrijkste antracieten op de markt. Deze iets hardere kool geeft weinig assen en zeer veel warmte. Het is een mooi blinkende kool die praktisch geen stof geeft.
In 2021 werd het lot van steenkool bezegeld, maar de doodsstrijd kan lang duren. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) gaat de totale vraag naar steenkool in 2022 richting een recordhoogte.
Houtskool bereikt een hogere temperatuur dan briketten. Als je bijvoorbeeld pizza op de barbecue wilt bakken, is houtskool dan ook een heel goede keuze. Maar dit betekent zeker niet dat je geen houtskool kunt gebruiken als je op een lagere temperatuur wilt garen.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Strooi een laagje kooltjes of briketten in de Stokebrandt. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je wilt gaan grillen en hoe lang je wilt gaan barbecueën. Vervolgens druk je een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk in het midden tussen de kooltjes of briketten.
deKolenboer.nl levert de beste kolen die er te krijgen zijn, van antraciet kolen en eierkolen, tot vetkolen en Rekord bruinkoolbriketten.
Je kiest voor puur antraciet of de ietwat zachtere. De meeste kachels zijn voorzien om de maten 8/15, 12/22 en 20/30 te verwerken. Des te groter ze zijn, des te meer zuurstof er tussen deze kan en des te makkelijker je de kachel kan aanhouden. Grotere kolen geven ook wat meer warmte maar zijn duurder.
Smeedkool is zeer voordelig voor het bereiken van duurzame en hoge temperaturen. De verbrandingswarmte is dan ook bijzonder geschikt voor het smeden. De juiste kolen voor een smidsvuur vindt u ook terug in de webshop!
Er gelden geen landelijke regels vanuit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Sinds 1 januari 2022 gelden voor nieuwe kachels Europese emissie-eisen (Ecodesign). In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.