Om te starten met tennis heb je niet zoveel nodig. Er zijn een aantal benodigdheden die handig zijn om aan te schaffen, zoals een tennisracket, schoenen en ballen. Daarmee kan je al van start. Als je lid wordt van een vereniging schrijf je je ook vaak in voor tennisles.
Tennis is een ingewikkelde sport om te leren. Er komen heel veel technieken bij kijken die moeilijk zijn om te leren. Belangrijk naast techniek, is: balgevoel. Het moet 'natuurlijk' voelen om met een racket en een bal te spelen.
Voor tennis heb je helemaal niet zo veel spullen nodig. Wat je wel nodig hebt: een tennisracket, tennisballen en tennisschoenen. Daarnaast zijn er nog enkele kleine accessoires die wel handig zijn, zoals bijvoorbeeld een balclip en tennissokken.
“Voor iemand die goed getraind is kan het spelen van twee wedstrijden op een dag niet zoveel kwaad. Maar meer dan drie wedstrijden op een dag of meer dan acht wedstrijden in de week is een risico voor iedere tennisser.
Tennis. Met een potje tennis kun je uitstekend je buikspieren trainen. Door de intensieve bewegingen, het heen en weer rennen en de korte sprintjes zorg je voor een goede vetverbranding. Hierdoor krijgen de buikspieren meer kans om zichzelf te tonen.
Tennis is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken. Ook goed voor je coördinatievermogen dus.
Tossen houdt in dat je alleen naar de tennis komt en vervolgens wordt ingedeeld voor een dubbelpartij (je hoeft dus geen tennispartner te hebben). Dit kan gemengd zijn of alleen dames/heren. Het is maar net hoe het die avond uitkomt. Een hele leuke manier om andere clubleden te leren kennen!
Tennis is voor kinderen meestal leuk als ze 6 of 7 jaar zijn, al kan dat natuurlijk per kind verschillen. De KNLTB kent namelijk het programma Tenniskids, dat dankzij speciale materialen tennis voor de jonge jeugd tot een heel plezierige en goede sport maakt.
De keuze van de speelhelft en het recht om in het eerste spel serveerder of ontvanger te zijn, moet door tossen worden beslist. De speler die de toss wint, mag kiezen of van zijn tegenstander verlangen te kiezen serveerder of ontvanger te zijn, in welk geval de andere speler de speelhelft moet kiezen.
Volgens Adam zijn in ieder geval twee dingen belangrijk bij het zo hard mogelijk slaan van een eerste service. Dat zijn de benen en de snelheid waarmee een tennisser zijn racket tegen de bal kan laten zwaaien. 'Je buigt door je knieën en bij het omhoogduwen, beweeg je je richting de baan.
Bij het serveren moet je achter de baseline staan. Je begint aan de rechterkant van het middenmerk en serveert diagonaal. Als de rally is afgelopen, serveer je vanaf de linker, andere kant van het middenmerk. Je mag zelf weten waar je precies gaat staan, zolang je maar diagonaal serveert.
Hooghouden. Hooghouden: het klinkt misschien stom maar hooghouden is de basis van tennis omdat je op die manier het beste de techniek kunt leren beheersen. Probeer simpel en rustig de bal steeds op hetzelfde punt te raken, dit is in het midden van het racket. Lukt dit probeer het dan terwijl je de bal wat hoger slaat.
Bij Amstelpark Tennis Club in Amsterdam hoef je geen lid te zijn om een tennisbaan te huren, dit in tegenstelling tot veel tennisvereniging waar de banen exclusief voor leden bespeelbaar zijn. Dagelijks kun je van 08:00 – 23:00 uur bij Amstelpark tennissen, zowel op gravel als op indoor hardcourt-banen.
Bij het begin van elke game begint de serveerder van rechts. Hoe men serveert, moet men grotendeels zelf weten, als de bal maar eerst in de lucht wordt gegooid en via het racket geslagen wordt, voordat de bal de grond heeft geraakt. De bal mag dus niet stuiteren, maar een onderhandse service mag wel.
De kosten voor tennisles zijn afhankelijk van de groepsgrootte. Hoe groter de groep, hoe goedkoper de les p.p. Kosten voor 18 lessen (van een uur) variëren van €100 tot €250. In de winter zijn de lessen iets duurder, omdat er baanhuur voor de tennishal betaald moet worden.
In hooguit twee uur zijn we klaar met een wedstrijd. Het record van Isner en Mahut is voor de eeuwigheid.
Van de 40.000 kinderen die meedoen aan de jeugdcompetitie zijn er 20.000 in de leeftijd 8 t/m 12 jaar en 20.000 in de leeftijd 13 t/m 17 jaar. In totaal zijn op 31 mei 2021 85.600 kinderen lid van een tennisvereniging, een stijging van 8,8% ten opzichte van vorig jaar.
Wat is rackettrekken? Racketrekken is eigenlijk niets anders dan lekker tennissen; korte wedstrijdjes van circa een half uur met steeds wisselende spelers! Er kan gedubbeld of gesingeld worden. Rackettrekken is voor alle speelsterktes.
Een wedstrijd wordt gespeeld voor twee gewonnen sets (dus maximaal een driesetter). In de grote toernooien zoals een Grand Slam, masters en Davis Cup spelen de heren om drie gewonnen sets (maximaal een vijfsetter). Een game wint men door vier gewonnen punten, die geteld worden als 15, 30, 40 en 'game'.
Hoe worden je rating en speelsterkte vanaf volgend seizoen bepaald? In het nieuwe systeem is het eenvoudig: elke wedstrijd die je speelt, heeft effect op je rating. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij geldt een boven- en ondergrens, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen.
Door te gaan tennissen wordt je lichaam sterker, fitter en gezonder. Onderzoek toont zelfs aan dat tennissers bijna tien jaar langer leven dan hardlopers, zwemmers en fietsers! Niet alleen is tennis dus een gezonde keuze, maar ook de beste keuze omdat je tennis je leven lang kunt beoefenen.
Tennis is een veeleisende sport waarbij vrijwel alle spiergroepen in het lichaam worden belast. De ene spiergroep zwaarder en structureler dan de ander, maar hierover later meer. Tennis is een fullbody sport, waarbij afgestemde coördinatie tussen de verschillende spiergroepen erg belangrijk is voor effectieve slagen.