Het 2e spoor van de re-integratie start wanneer een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is en er geen passende arbeid binnen het bedrijf van de werkgever beschikbaar is. Er moet nu naar een passende functie bij een nieuwe werkgever worden gezocht.
Het tweede spoor
Tijdens spoor 2 wordt de werkgever geholpen om een nieuwe werkgever te vinden voor de zieke medewerker. Hierbij maakt het niet uit of dit binnen een andere sector is.
Mag ik een 2e spoor traject weigeren? Nee, medewerking door de werknemer aan het tweede spoor is verplicht op basis van de Wet verbetering poortwachter. Bij weigering of onvoldoende inspanning moet de werkgever het loon stopzetten.
Door middel van een (wettelijk verplicht) spoor 2-traject kan een werkgever een medewerker wel degelijk verplichten om actief aan de slag te gaan met het vergroten van zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt.
Volgens het UWV moet een re-integratie tweede spoor traject bestaan “uit een logisch samenhangende reeks van elkaar opvolgende, flankerende en/of overlappende activiteiten, die de afstand tussen het persoonsprofiel en het zoekprofiel van de werknemer zo snel en zo veel mogelijk opheft of verkleint”.
De werknemer kan evengoed rechtstreeks in dienst treden. De (eerste) werkgever blijft verantwoordelijk voor de loonbetaling ongeacht de vraag of de werknemer het werk bij de nieuwe werkgever verricht of niet, en ongeacht hoeveel zij van de nieuwe werkgever aan vergoeding ontvangen.
U kunt na twee jaar, of 104 weken, uw werkgever vragen om uw loon wat langer door te betalen als tweede spoor niet lukt. Dan wacht u nog even met het aanvragen van een WIA-uitkering. In deze tijd werkt u samen verder om te re-integreren. U vult dan samen een formulier Aanvraag verlenging loondoorbetaling WIA in.
U heeft minstens 1 keer in de 6 weken een gesprek met uw werkgever. Samen kijken jullie of het u lukt om het plan te volgen. Als dat niet lukt, kijken jullie waardoor dat komt. U en uw werkgever vertellen de bedrijfsarts steeds hoe het werken gaat.
Zowel werkgever als medewerker zijn verantwoordelijk. Werkgever is verantwoordelijk voor verloop, monitoring en begeleiding van het re-integratieproces. En als medewerker ben je verantwoordelijk voor het leveren van inspanning gedurende het re-integratieproces.
Meestal bestrijkt een re-integratie 2 spoor traject een periode van minimaal 6 maanden en maximaal 12 maanden. De uiteindelijk duur van 2e spoor is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd en perspectieven van de re-integratiekandidaat.
Een werkgever moet er alles aan doen om aangepast werk te vinden, tijdens of na een ziekte. Als dit niet lukt binnen het eigen bedrijf, dan bestaat de verplichting voor de werkgever om bij een ander bedrijf naar passend werk te zoeken. Eventueel met behulp van de arbodienst of een re-integratiebedrijf.
Je hoeft bij een sollicitatie niet te zeggen dat je ziek bent. Je bent alleen verplicht om ziektes en beperkingen te melden, waarvan je verwacht dat je hierdoor niet goed je werk kunt doen in je nieuwe functie. Bij sommige beroepen is een medische keuring verplicht, omdat het onderdeel is van de sollicitatieprocedure.
In het Spoor 2-traject stellen we allereerst een actieplan op samen met de werknemer. Hierin bepalen wij de stappen die nodig zijn bij het vinden van een nieuwe baan, zoals sollicitatietrainingen, netwerktrainingen en begeleiding bij het vinden van nieuw werk.
Het arbeidsdeskundig onderzoek geeft antwoord op vragen als: Kan de werknemer re-integreren in zijn eigen werk? Moet het werk of de werkomgeving worden aangepast? Welke andere werkzaamheden kan uw werknemer doen?
- Oordeel bedrijfsarts. De huidige werkplek wordt beoordeeld. De arbeidsdeskundige zal na het onderzoek een advies geven over de mogelijkheden binnen het 1e en 2e spoor. De resultaten worden vastgelegd in een rapportage.
Het is absoluut onverstandig om aan te geven dat je écht niet meer wilt werken en/of terugkeren of dat je weigert om mee te werken aan het re-integratieplan dat de bedrijfsarts voor je heeft opgesteld. Als je je niet kunt vinden in dat plan, kun je aangeven wat je er niet prettig aan vindt.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of andere privé-informatie van de werknemer aan jou verstrekken. De bedrijfsarts mag je wél informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker en de gevolgen daarvan voor zijn werk.
In het advies t.a.v. de passendheid van andere functies bij de eigen werkgever moet duidelijk naar voren komen waar mogelijkheden liggen en onder welke voorwaarden. Let er daarnaast op dat ook duidelijk is omschreven waar daarbij sprake is van overschrijdingen.
Het arbeidsdeskundig onderzoek duurt zo'n drie tot zes weken en verloopt meestal als volgt: De arbeidsdeskundige gaat eerst in gesprek met de werkgever. Bij dat eerste gesprek is de werknemer niet aanwezig. Daarna volgt een gesprek met de werknemer. De werkgever is daarbij niet aanwezig.
De arbeidsdeskundige beoordeelt dus of je nog kunt werken en voor hoeveel % je bent afgekeurd. De arbeidsdeskundige kijkt ook naar hoeveel je nog zou kunnen verdienen. Maar allereerst bekijkt de arbeidsdeskundige of er voldoende is gedaan aan re-integratie inspanningen door zowel de werkgever als jou.
De kosten voor een re-integratietraject 2e spoor hangen af van de duur, intensiteit en de module van het traject. Afhankelijk van deze factoren liggen de kosten van een 2e spoor traject uitgevoerd door een re-integratiebureau grofweg tussen de 2.000 en 5.000 euro.
Eigen risico dragen voor een WGA-uitkering duurt maximaal 10 jaar. Daarna neemt UWV de verantwoordelijkheid voor de uitkering van uw (ex-)werknemer van u over. Ook worden wij verantwoordelijk voor de re-integratie.
Een vaststellingsovereenkomst tekenen tijdens ziekte is niet aan te raden als u verwacht nog lang ziek te zijn. De werkgever moet u immers doorbetalen. Als u een vaststellingsovereenkomst tekent tijdens ziekte, zult u in aanmerking willen komen voor een WW-uitkering.