Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.
Fijn schuurpapier heeft een korrel tussen de 120 en 180. Dit is perfect voor het opschuren van een laag grondverf. Voorbeelden hiervan zijn 120 schuurpapier en schuurpapier 150p. Alles met een korrel boven de 200 is Extra fijn schuurpapier.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuurt u de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou u voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf. Zeer fijn schuurpapier (korrel 200 – korrel 600) gebruik je na het aanbrengen van een laklaag.
Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400. Herhaling. Een goed gebeitste schutting of schuur hoeft de komende 5 jaar niet onderhouden te worden.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Schuur verweerd hout grondig af met grof schuurpapier (korrel 60 of 80), zodat de natuurlijke houtkleur weer zichtbaar wordt. Doe dit bij voorkeur met een schuurmachine. Daarna dien je de behandeling nogmaals te herhalen met fijner schuurpapier (korrel 150-180).
Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier.
Overzicht korrel schuurpapier
P80, P100 of P120: voor het schuren van nieuw hout. P120 of P150: voor het schuren van bestaande, redelijke verflagen. P180, P200 of P220: voor het opschuren van bestaande, prima verflagen.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met schuurpapier met een korrelgrootte van 90. Schuur daarna nogmaals met fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 120. Voor het licht opschuren van een verflaag is een korrelgrootte van 180 of 220 het meest geschikt.
Schuren met een te grove korrel kan krassen opleveren die zelfs na het schilderen nog te zien zijn. Schuur dus altijd in de richting van de houtnerf. Een deur schuren met de hand heeft onze voorkeur, maar wil je toch een deur schuren met schuurmachine? Gebruik dan bijvoorbeeld ProGold Schuurpapier.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Voorkom zakkers
Zorg dat de ondergrond goed geschuurd is. Werk in een schone ruimte die bij voorkeur tussen de 16° en 24° is en zorg dat het object ook op de juiste temperatuur is. De autolak hecht bijvoorbeeld slecht aan een ijskoude auto, waardoor het kan zakken. Zorg dat je de laklaag niet te dik aanbrengt.
Als je vergeet te schuren na grondverf, kan de laklaag die je daarna aanbrengt onvoldoende hechten. En dan kan het zomaar zo zijn dat de verf loslaat en gaat schilferen. Zonde van je tijd, moeite en materiaal en zo kan je weer helemaal opnieuw beginnen. Zorg er dus voor dat je na grondverf licht opschuurt.
Afhankelijk van de diepte van de krassen kun je ze het beste eerst wegschuren met schuurvellen of schuurschijven. Doe dit minimaal tot korrel 400 of fijner.
Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken tussen de laklagen door. Minder handig is om dit met de schuurmachine te bereiken. Een schuurblokje is hiervoor veel praktischer. Middel schuurpapier (korrel 120) is aan te raden voor het goed opschuren van intacte lagen schilderwerk.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af. Neem na het ontvetten het hout weer af met een vochtige doek en laat het drogen voordat u het hout verder behandelt met onze Hardwaxolie F-serie of een andere verf- of waslaag.
Pigmenten, kleurstoffen. Pigmenten zijn anorganische droge verfstoffen voor het kleuren van een verf en het afdekken van de ondergrond (pigmenten lossen niet op in het bindmiddel). Elke pigmentsoort heeft een aantal eigenschappen, zoals kleur- en dekkracht, roestwerende eigenschappen enzovoort.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout.
Het buitenkozijn schuren
Schuur het hele kozijn op. Gebruik hiervoor schuurpapier (korrel 120). Je kunt een schuurblok gebruiken om het schuurpapier aan te bevestigen. Borstel het kozijn vervolgens schoon met een zachte borstel en neem het af met een vochtige doek.
Beits aanbrengen zonder te schuren
De meest voorkomende verfsoort waarbij er nooit of nauwelijks geschuurd wordt is beits. Deze kan je in bijna alle gevallen direct aanbrengen zonder dat je hoeft te schuren. Beits is een open systeem dat het hout niet afsluit. Zo kan het ademenen waardoor het niet gaat bladderen.
Beits heeft wel altijd minimaal twee lagen nodig om de juiste bescherming te bieden. Vind je de kleur van je transparante beits donker genoeg na 1 laag? Breng dan een laag kleurloze beits of een laag lichtere kleur beits aan.
Afwasmiddel of groene zeep kun je dus mooi gebruiken bij het ontvetten voor schilderen. Meng een paar druppels afwasmiddel of klodders groene zeep met een emmer lauw water en maak het oppervlak vet- en vuilvrij met een spons of doek.
Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af. Om maar niet te spreken over wat er gebeurt als je een harde hoogglans verflaag niet schuurt voor het overschilderen.