U kunt aansluiten bij een bestaande groep. Meestal regelt een aantal mensen uit de woongroep het opvullen van een vrije plek. Op de website woongroep.net staan advertenties van groepen die een nieuwe bewoner zoeken. Het gaat vaak om woonvormen met bewoners van allerlei leeftijden.
Een woongroep is een groep individuen die gezamenlijk woont met behoud van privacy. Je hebt je eigen privé-ruimte maar deelt nog extra gezamenlijke ruimte(s). Welke voorzieningen worden gedeeld verschilt per woongroep. Dit kan gaan om een gemeenschappelijke ruimte vaak met keuken en sanitaire ruimte.
Nee, een woongroep is niet één huishouden, maar bestaat uit evenveel huishoudens als er woningen zijn. Is onze gemeenschappelijke ruimte een 'publiek toegankelijke ruimte'? Nee, de gemeenschappelijke ruimte van een woongemeenschap is als regel geen publiek toegankelijke ruimte.
Vindt u dat de plek waar u woont vooral gezellig moet zijn? Dan kunt u kiezen voor een woongroep. Daar bent u nooit alleen en is hulp altijd binnen handbereik. Bovendien kunnen u en uw medebewoners elkaar op allerlei manieren steunen.
De hieronder genoemde 893 woongemeenschappen zijn die welke bij ons - in Nederland - bekend zijn. Er zijn er echter velen meer.
Bij gestippeld wonen heb je een eigen appartement in een flatgebouw. In datzelfde gebouw wonen een aantal andere ouderen – niet naast elkaar maar 'gestippeld' over het hele gebouw. De groep ouderen gebruikt samen één extra appartement waar ze elkaar opzoeken voor gezelschap, tv-kijken, samen eten, enzovoort.
Oude voorwaarden woning van woongroep:
Binnen de woonruimte is er gemiddeld 15m² gebruiksoppervlak per bewoner plus 15m² gebruiksoppervlak voor de gemeenschappelijke ruimte. De woning moet voldoen aan eisen voor geluidisolatie om overlast in de leefomgeving te voorkomen.
als u met meer dan 2 personen in één woning wilt wonen moet u óf een vergunning voor kamerverhuur aanvragen óf u leeft samen als 1 gezin. Hiervoor wordt vaak het woord woongroep gebruikt.
een gezin van twee of meer personen hun hoofdverblijf in dezelfde woning hebben. Dit is dan één duurzaam gemeenschappelijk huishouden; een groep van twee of meer personen een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert of wil voeren. Hieronder wordt ook een woongroep verstaan.
Bij begeleid wonen woont u zo zelfstandig mogelijk, maar krijgt u wel hulp van een begeleider. Bijvoorbeeld bij het maken van een dagindeling of het regelen van geldzaken. De begeleiding is afgestemd op uw situatie.
Het gaat om ondersteuning en training bij het vergroten van sociale, emotionele en praktische vaardigheden die nodig zijn voor een meer zelfstandig bestaan. Hoe lang duurt een training bij BKW-A? De begeleiding duurt 9 maanden. Er kunnen situaties zijn waardoor we de training eerder of later beëindigen.
“Bewoners weten dat ze in een pand wonen waarin gemeenschappelijk wonen centraal staat, maar de een kiest ervoor om overal aan mee te doen, en de ander niet. De activiteiten zijn onderdeel van het totaalaanbod waar je als huurder ook voor betaalt, maar je bent niet verplicht om deel te nemen.
Een woongroep betekent dat kinderen of jongeren (tijdelijk) dag en nacht op een locatie van Trias Jeugdhulp verblijven. Dat wil zeggen een veilige en stabiele leefomgeving onder andere gericht op de ontwikkeling.
Tot maximaal 4 personen of 4 kamers mag dat zonder vergunning. Je hebt alleen de woningomzettingsvergunning nodig bij kamerverhuur aan 5 of meer personen of met 5 of meer kamers.
Zonder Samenlevingscontract
Om starters en eenverdieners tegemoet te komen, is er het zogenaamde Friendscontract of 'woningdelen' in het leven geroepen. Op de manier kun jij, samen met andere personen, een woning huren die normaliter buiten je bereik zou liggen.
Door de nieuwe regelgeving wordt het duidelijk lastiger voor verhuurders om woonruimte beschikbaar te stellen voor 3 of meer delers. Dit omdat er een vergunning moet worden aangevraagd en er moet worden voldaan aan de geluidsisolatie eisen.
In de wet staat geen maximum aantal bewoners. Wel mogen gemeenten sinds 2015 op basis van artikel 4 van de Huisvestingswet (Hw) een huisvestingsverordening vaststellen. In de huisvestingsverordening wordt regelmatig wel een maximum aantal bewoners bepaald. Dit hangt dus af van de betreffende gemeente.
Als een woning wordt bewoond door 3 of meer personen, die samen geen gezin vormen, is er sprake van woningdelen. De bewoners delen de gezamenlijke voorzieningen zoals keuken en sanitair. Woningdelen komt in 2 vormen voor: kamerverhuur en inwoning.
Indien meer dan één huishouden een zelfstandige woning bewoont is dat woningdelen. Eén huishouden is maximaal twee volwassenen. Woningdelen door 2 personen, ook al vormen zij niet één huishouden, mag altijd. Er zijn geen regels.
Sinds 1 november 2014 is er geen vergunning meer nodig voor plaatsing, wel gelden de minimale regels van het Bouwbesluit. Een kangoeroewoning is een pand met twee zelfstandige woonruimtes. Deze ruimtes staan binnen met elkaar in verbinding via een (afsluitbare) deur.
Bijzondere woonvormen zijn strijdig met de woonbestemming. Het betreft dan niet-zelfstandige woonvormen, zonder vast samenlevingsverband (continuïteit, onderlinge verbondenheid), maar wel met een noodzakelijke en aanwezige permanente begeleiding en/of therapie ter plaatse.
Het streven is dat alle gemeenten naar 30% sociale huurwoningen toegroeien. Zo komen er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar én komt er een betere verdeling over het land. Gemeenten die al ruim voldoen aan de 30% kunnen zich concentreren op de bouw van woningen voor middeninkomens (koop en huur).