Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.
Als u de gegevens niet, niet op tijd of niet volledig verstrekt, dan kan het CBS u een bestuurlijke boete en/of een last onder dwangsom opleggen.
Het CBS stuurt altijd eerst een brief. In deze brief staat voor welk onderzoek u bent uitgenodigd en wat we van u vragen. Ook staat in de brief of we u gaan bellen of thuis bezoeken. In de brief leest u ook waar u vragen kunt stellen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) produceert en publiceert statistische informatie over de Nederlandse samenleving.
Beleidsinformatie en statistiek bij Centraal Bureau voor de Statistiek | Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid | Rijksoverheid.nl.
Zelfstandig Bestuursorgaan
De minister van Economische Zaken en Klimaat is politiek verantwoordelijk voor wetgeving en de financiële en organisatorische randvoorwaarden. De kosten van CBS worden betaald uit de rijksbegroting.
Het CBS heeft uitgebreide technische én organisatorische voorzieningen getroffen ter beveiliging van gegevens. Hiermee voldoet het CBS aan de AVG (Algemene Vordering Gegevensbescherming). De beschikbaarheid van data uit veel verschillende bronnen neemt sterk toe en de respons op vragenlijsten neemt verder af.
Nee, u bent niet verplicht om mee te werken. Natuurlijk hopen we dat u wel mee wilt werken. Als u bent uitgenodigd, maakt u namelijk deel uit van een steekproef. In de steekproef vertegenwoordigt u als het ware heel veel andere inwoners van Nederland.
Tegen deze achtergrond publiceerde het CBS een document waarvan de boodschap is dat de inkomens tóch niet achterblijven bij de economie. De auteur van de CBS-studie is Peter Hein van Mulligen, tevens schrijver van het boek Met ons gaat het goed (Prometheus, mei 2020).
StatLine is de databank van het CBS. Het CBS biedt een schat aan cijfers over de Nederlandse economie en samenleving. Van inflatie tot bevolkingsontwikkeling, de informatie is overzichtelijk gerubriceerd op thema en gratis beschikbaar voor iedereen.
Het CBS maakt betrouwbare officiële overheidsstatistiek op verzoek van de overheid. De taken van het CBS, vastgelegd in EU- en nationale wetgeving, zijn het verrichten, publiceren en bevorderen van statistisch onderzoek van overheidswege voor beleid, uitvoering en wetenschap.
Uw gegevens krijgt het CBS vrijwel altijd uit de Basisregistratie Personen van de gemeente waar u woont. De gemeenten zijn volgens de wet verplicht om de meest recente gegevens uit de Basisregistratie Personen te leveren aan het CBS.
In 1899 werd het CBS opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Het CBS onderzoekt ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over economische groei en consumentenprijzen of criminaliteit en vrije tijd.
Als u goederen levert of afneemt uit andere EU-landen moet u in sommige gevallen (vanaf bepaalde bedragen) een statistiekopgave bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) indienen. Voor meer informatie kijk op de website van het CBS.
EAK is een verplichte enquête die zal afgenomen worden door een enquêteur van Statbel, het Belgische statistiekbureau. De enquêteur zal u vragen stellen over werken, het zoeken van werk, studeren en diploma's. Als u niet werkt of studeert is het interview ook noodzakelijk, maar veel korter.
Het CBS werd opgericht in 1899, als werkbureau van de nieuwe Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS) uit 1892.
Hoeveel decimalen moet je gebruiken? Het aantal decimalen dat je gebruikt, hangt samen met het meetniveau dat je hebt toegepast. Hier zijn geen algemeen geldende regels voor. Wel kun je te veel of te weinig decimalen gebruiken.
Verwijzen naar een databank
Let erop dat de vermelding van de databank achter de websitetitel en voor de punt komt.
Hogere voedsel- en energieprijzen raken ook diensten
De hogere energie en voedselprijzen sijpelen door naar andere inflatiecomponenten. De verbreding van de inflatie is te zien in een stijging van de kerninflatie. In juli kwam de kerninflatie uit op 4,9%.
Consumentenprijsindex (CPI) . De CPI is de belangrijkste maatstaf voor de inflatie. De index laat het prijsverloop zien van goederen en diensten die consumenten kopen. Waaronder dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.
De consumentenprijsindex (CPI) alle huishoudens (uitgebreid), berekend door het CBS met 1995 als basisjaar, geeft de gemiddelde prijsverandering weer van goederen en diensten die huishoudens aanschaffen.
Volgens de gegevens van het CBS hebben particuliere huishouden in Nederland gemiddeld 42.300 euro aan spaargeld. Mocht je daar ver onder zitten, dan is dat niet zo gek. Het mediaan ligt met 14.900 euro namelijk een stuk lager.
In Nederland heeft ongeveer 70% van de huishoudens een eigen woning. Bijna 61% van de huishoudens heeft een hypotheek op hun eigen woning.
Naast het bedrijfsleven is de overheid een belangrijke financieringsbron en krijgen Nederlandse onderzoekers geld uit het buitenland (bijvoorbeeld de Europese onderzoeksprogramma's) en andere partijen, zoals private non-profit organisaties.
De analyse en verwerking van de statistische informatie vindt plaats in de CBS-vestigingen in Den Haag en Heerlen.