Een wasmachinesnoer mag ABSOLUUT niet verlengd worden, en al HELEMAAL NIET met kroonsteentjes! Er moet (eventueel door een vakman) een langer snoer aan de machine gezet worden. Dit snoer vervolgens met adereindhulsjes in de trekschakelaar aansluiten.
Stap 4: vermijd verlengkabels
Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit en een verlengsnoer of extra stekkerblok kan deze vraag naar stroom niet aan. Je riskeert overbelasting van je elektriciteitsnet, kortsluiting en brandgevaar.
Je kan er zelf heel makkelijk een verlengsnoer aan zetten door middel van het plaatsen van een kroonsteentje. Dit is echter niet echt veilig, omdat het bijvoorbeeld brandgevaarlijk kan zijn. Je kan er ook voor kiezen om een snoerdimmer tussen te zetten, daarnaast bestaan er koppeldoosjes waar een kroonsteen in zit.
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Vanwege het stroomverbruik mag een wasdroger niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten.
Overbelasting voorkomen
Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt. Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Gebruik bij voorkeur apparaten met een geaarde stekker. Die is te herkennen aan inkepingen waarin metalen stripjes liggen. Sluit apparaten met een geaarde stekker alleen aan op geaarde stopcontacten. Die zijn dieper dan niet-geaarde stopcontacten en hebben metalen contacten.
Een wasmachine mag op een goed geaard stopcontact worden aangesloten. Dit stopcontact moet gekoppeld zijn aan een “natte” groep; een groep die extra beveiliging biedt en is te vinden in de badkamer en de keuken.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
Te veel apparaten op een stekkerdoos aansluiten
Anders raakt de stekkerdoos overbelast en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt u sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.
Koppel verlengsnoeren niet door
Sluit een verlengsnoer niet aan op een ander verlengsnoer. Er is een grote kans dat het aangesloten vermogen te groot is voor het dunste snoer. Voorkom daarom brand door overbelasting en koppel verlengsnoeren niet door.
De maximale lengte van een elektriciteitskabel is dus afhankelijk van het apparaat dat erop aangesloten wordt. Voor bijvoorbeeld een stofzuiger van 1500 watt is de maximale lengte van een te gebruiken snoer 30 meter. Voor een gloeilamp van 100 watt is de maximale lengte daarentegen 450 meter.
Gebruik nooit een verlengsnoer om apparaten aan te sluiten. Dit kan een kortsluiting of brandgevaar veroorzaken.
De Handson Stekkerdoos 2-voudig Zwart 1,5 Meter Wasmachine / Droger met randaarde bevat twee aansluitpunten waarop maximaal 2 zwaar elektronische apparaten kunnen worden aangesloten.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Er bestaat geen - wettelijke -verplichting om een aansluiting voor een wasmachine te laten aanleggen in een huurwoning. Dat kan anders zijn indien deze voorziening wordt vermeld in de huurovereenkomst. Het is niet wettelijk verplicht tenzij het opgenomen word in het huurcontract.
Met een trekschakelaar schakel je de toevoer van elektriciteit op je wasmachine aan of uit. Je bedient een trekschakelaar door middel van een koord. Meestal hebben trekschakelaars een rood lampje, waardoor je makkelijk ziet of er spanning op je machine staat.
Een wasmachine verbruikt ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom. Dit is zoveel dat je hem op een aparte groep in je meterkast moet aansluiten.
Ook bij het gebruik van een verlengsnoer moet de kabel voor de toepassing geschikt zijn. De meest gebruikelijke kabels die je in je voor het klussen nodig zou kunnen hebben zijn: huishoudkabel, rubberkabel, XMvK-kabel, YMvK-kabel en de VD-draad.
Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2,5mm² noodzakelijk. Voor schakelaars en lichtpunten volstaat een dikte van 1,5mm². Voor gemengde kringen gebruik je eveneens een draad van 2,5 mm².
Droger en wasmachine moeten elk hun eigen stopcontact hebben en eigen automaat.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Dit is een systeem die bij beide stopcontacten meet of er een stroom loopt. Indien er een stroom van een verbruiker wordt gemeten wordt het andere stopcontact afgeschakeld. Net zolang als er stroom loopt houdt dat stopcontact voorrang.