Soms is het nodig om u met spoed te opereren om verergering van de netvliesloslating tegen te gaan. U moet dan rust houden en indien aangegeven door de arts een bepaalde houding aannemen. De operatie wordt zo snel mogelijk verricht.
De behandeling van een netvliesloslating zal vaak met spoed worden uitgevoerd. Meestal geldt een plantermijn van hoogstens een week. U komt dus waarschijnlijk niet op een wachtlijst.
Een netvliesloslating wordt bijna altijd behandeld met een operatie. Hiervoor zijn twee technieken ontwikkeld: een bandje rond het oog (cerclage en plombe) en een glasvochtoperatie (vitrectomie). Welke techniek wordt gebruikt wordt van tevoren door de chirurg bepaald.
vlekjes of sliertjes zien; lichtflitsen zien; een donkere schaduwvlek of een gordijn zien; minder scherp zien.
Ook kan er littekenweefsel ontstaan waardoor het netvlies zich niet goed vasthecht of verschrompelt. Dan is eveneens een nieuwe operatie nodig. Bloedingen of infecties zien we zelden. Wanneer er een bandje om het oog is gelegd kan de werking van de oogspieren veranderen en kan de patiënt last hebben van dubbelzien.
Plotseling verlies van het gezichtsvermogen bij een netvliesloslating ontstaat als er een bloeding in het glasvocht is opgetreden. Het is van belang om te weten, dat deze aandoening niet pijnlijk is.
Lichtflitsen zien kan komen door: Glasvochtloslating: u ziet dan met 1 oog lichtflitsen en zwarte, zwevende vlekjes. Een scheur in het netvlies: u ziet met 1 oog lichtflitsen, vaak steeds in dezelfde hoek. Door de scheur kan het netvlies loslaten (netvliesloslating).
Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Bijzienden (met sterkte van -8 of hoger) en mensen met een netvliesloslating in de familie lopen meer risico op een netvliesloslating.
Aan de buitenkant van het oog is een netvliesloslating niet te zien. Neem daarom contact op met uw huisarts als uw zicht uitvalt of als u lichtflitsen of donkere zwevende deeltjes ziet. De huisarts kan u verwijzen naar de oogarts. De oogarts zal het netvlies onderzoeken door eerst de pupil te verwijden.
Een netvliesloslating (ablatio retinae) komt jaarlijks bij ongeveer 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Bijzienden of mensen met netvliesloslating in de familie lopen meer risico.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Scheurtje in het netvlies
Bij het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht. Hierdoor trekt het glasvocht zich geleidelijk terug van het netvlies. Het netvlies is een heel dun en teer laagje. Bij het loskomen van het glasvocht kan er op een zwakke plek een gaatje of een scheur in het netvlies ontstaan.
De eerste 2 weken na de operatie moet u tijdens het douchen goed uw ogen dicht houden. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen, in een bubbelbad of naar de sauna. De eerste 2 weken na de operatie mag u geen oog make-up gebruiken. U mag naar een zonnebank.
Bij de meeste mensen verdwijnen de vlekken en troebelingen vanzelf doordat ze onderin het oog wegzakken of omdat ze oplossen. Dit duurt enkele maanden. Soms kunt u na enige maanden nog steeds een vlekje hebben dat door het oog beweegt. Dit kunt u in het begin als lastig ervaren maar u went er snel aan.
Vitrectomie is een operatie waarbij het glasvocht (ook wel glasachtig lichaam genoemd) uit het oog wordt verwijderd. Dit is een geleiachtige substantie die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Dit wordt dan vervangen door een andere (vloei)stof .
Herken de alarmsignalen van een oogziekte!
regelmatig flitsen of vlekken ziet. zicht in korte tijd erg achteruit is gegaan. dubbelziet met één oog. rechte lijnen opeens als golven ziet.
Bij een inwendige operatie verwijderen we eerst het glasvocht zoveel mogelijk. Met behulp van lucht of een vloeistof drukken we het netvlies op zijn plaats. Vervolgens laten we gas of olie achter in het oog. We kunnen dan het netvlies laseren om het goed te laten hechten aan de onderlaag.
Maakt u zich toch zorgen over de vlekjes die u ziet, of heeft u ook andere oogklachten erbij, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Die doet een klein oogonderzoek en kan u als dat nodig is verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Doe het een week rustig aan. U kunt de ogen schoonmaken met vers water uit de kraan en een niet‑pluizende doek. De hechtingen kunnen wat irriteren, maar lossen na een week of drie vanzelf op. De ogen blijven rood tot ongeveer zes weken na de operatie.
De oogarts maakt een onderscheid tussen onduidelijk herkenbare en duidelijk herkenbare floaters. Lees hier met de hulp van uw oogarts de omschrijving van 3 verschillende types van floaters zodat uw type van floaters kan vastgesteld worden.
Het hoofdverband mag niet nat worden. De eerste week na je oorcorrectie kun je niet je haren wassen. Nadat het verband verwijderd is mag je kort douchen en de haren wassen. Zorg dat je achter de oren goed droogt met een droogblazer.
De meeste oogheelkundige ingrepen kunnen worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Soms is algehele verdoving of narcose nodig, bijvoorbeeld bij patiënten die absoluut niet stil kunnen liggen, bij bepaalde operaties (bijv. scheelzien, traanwegoperaties) of bij langdurige operaties (bijv.
Een netvliesscheur moet bij klachten behandeld worden met laserstralen. Het doel is te voorkómen dat het netvlies van de onderliggende lagen wordt losgetrokken. Bij de laserbehandeling wordt het netvlies rondom de scheur vastgezet (soort laspuntjes) waardoor er geen vocht door het gaatje onder het netvlies kan komen.
Bij netvliesloslating kunt u lichtflitsen en zwarte, zwevende vlekjes zien. Het kan ook zijn dat u slechter ziet. Een scheurtje in het netvlies kan behandeld worden met een laserbehandeling. Bij een netvliesloslating is een operatie nodig.
Heeft u een scheurtje of meerdere scheurtjes in uw netvlies? Dan kan het netvlies daardoor loslaten. Een netvliesloslating (ablatio retinae) is een ernstige oogziekte die kan leiden tot slechtziendheid of blindheid.