Ontluchten van uw CV-installatie is van belang om alle elementen zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Dit is een handeling welke u zelf uit kunt voeren, het duurt ongeveer drie kwartier.
Na het uitschakelen van uw verwarming moet u één uur wachten en de buizen en radiatoren laten afkoelen. Het ontluchten zelf duurt zo'n vijf minuten per radiator.
Wanneer u een rammelend of borrelend geluid hoort en uw verwarming niet meer goed warm wordt, is het wellicht nodig om uw verwarming te ontluchten. Het kan namelijk zo zijn dat er luchtbellen in de leidingen zitten.
De belangrijkste reden om een verwarming te ontluchten, is het feit dat de kachel minder snel warm wordt als er veel lucht in de leidingen zit. Lucht geleidt niet, waardoor de cv-ketel heel veel energie nodig heeft om het warme water bij uw radiatoren te krijgen.
Ontluchten is een keer per jaar nodig. Het water dat uit het kraantje komt kan troebel of zwart zijn. Dit is niet erg. Begin met ontluchten bij de laagste ketel in het huis.
Lucht in de leiding kan ervoor zorgen dat sommige radiatoren niet gaan opwarmen en buizen beginnen oxideren.
Luchtbellen in de centrale verwarming zijn een normaal verschijnsel. Ze kunnen ontstaan wanneer je radiator zich vult met water en er wat lucht achterblijft. Hoewel de bellen op zich onschuldig zijn, kun je ze toch maar beter verwijderen. Anders loop je het risico dat de leidingen van je chauffage oxideren.
Stappenplan ontluchten CV-installatie
Zet de thermostaat gedurende 10 minuten zo hoog mogelijk. Hierdoor komt de lucht bij de ontluchtingsventielen van de radiatoren. Zet de thermostaat na 10 minuten op een lage stand (ongeveer 15 graden). Wacht nogmaals 10 minuten en draai alle de radiatorknoppen weer dicht.
De radiator blijft koud
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is verwarming niet ontlucht of blokkeert de radiatorkraan of voetventiel de doorstroming van het warme water door het leidingstelsel.
Wanneer en hoe ontlucht ik mijn verwarming. Maakt je radiator een klotsend of tikkend geluid? Dan moet je zo snel mogelijk de verwarming ontluchten. Deze geluiden wijzen er namelijk op dat er lucht in de radiator zit.
Door de lucht uit je cv-installatie te laten ontsnappen, kan het cv-water weer vrij door de buizen stromen en haar warmte afgeven. Het rendement van je installatie wordt dus hoger, terwijl de stookkosten lager worden. Ook neemt de kans op storingen van je cv-ketel af. Tip van Abel: kom je er niet uit?
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Oorzaken dat een radiator niet warm genoeg wordt
Een radiator wordt niet warm aan de bovenkant als er te veel lucht in de leidingen bevindt. Dit betekent dat je de radiator moet ontluchten. Doordat er veel luchtbellen in de cv-installatie zitten kan de verwarming niet goed worden opgewarmd.
Het ding moet vertikaal staan. en dit moet worden geplaatst waar het water het heetst is, dus op de uitgaande kant van de CV ketel. Het CV water stroomt door dit ding heen en het haalt er zoveel mogelijk lucht uit.
Hou een bakje of een oude doek onder de ontluchtingskraan. Draai deze voorzichtig open totdat je een fluitgeluid hoort. Na enige tijd komt er ook water uit de ontluchtingskraan. Laat de kraan nog enkele seconden open totdat het waterstraaltje regelmatig wordt.
Elke radiator heeft namelijk een vierkante moer die open gedraaid kan worden. Hiermee kan je de verwarming ontluchten. Er kan ook wat water meekomen, zodra er water uit de radiator komt draai je de moet weer dicht. Na het ontluchten van de verwarming kan het nodig zijn om de CV-ketel bij te vullen met water.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Zet snachts je thermostaat lager en je kan alle kranen open houden. Of desnoods knijp die in je woonkamer iets. Voordat je naar boven gaat zet je in je woonkamer de radiator kranen even dicht, gooi je de temperatuur op de thermostaat omhoog zodat ie boven verwarmd (daar dus alles open).
Het water laten weglopen
Sluit met een slangenklem een tuinslang aan op het aftappunt van de gehele cv-installatie. Leg de andere kant van de tuinslang buiten en draai het aftappunt open. Laat het water weglopen tot de radiator helemaal leeg is. Tip!
Maak een sopje van lauw water en gebruik een milde allesreiniger. Doe dit sopje in een kleine gieter en houd een vuilblik schuin op de radiator. Giet er nu een beetje sop op. Zo loopt het water door de radiator en neemt al het vuil onderweg mee.
Slapen met verwarming: geen goed idee
Wie goed oplet heeft het al in de smiezen: slapen met de verwarming op is niet zo'n goed idee. Enerzijds loopt de temperatuur te hoog op om makkelijk in te dommelen. Anderzijds wordt daalt de luchtvochtigheid, met enkele onaangename gevolgen: Gevoel van benauwdheid.
Het officiële stookseizoen!
Dat loopt van 1 oktober tot 1 mei. Wikipedia omschrijft het stookseizoen als 'de periode waarin de buitentemperaturen onder een bepaalde waarde (bijvoorbeeld 18,5 °C) komen. ' Aangezien het nu buiten 16 graden is, blijkt wel dat het stookseizoen variabel is.
Koolmonoxide (CO) is een giftig gas. Het ontstaat door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld een geiser, cv-ketel, gashaard, kachel of open haard. U kunt het gas niet zien of ruiken. Bij inademing zijn de eerste klachten hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.