Spreeuwen 40•48 K.M.. later soms 80 K.M. Vinken 30•40 K.M. Bonte Kraaien 33•34 K.M.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Bij een vrije val halen roofvogels nog veel hogere snelheden. De slechtvalk is met 325 kilometer per uur daarin koploper. De vogelsoort die het traagst kan vliegen, zonder uit de lucht te storten, is de houtsnip. Bij hun paardans lukt het hen om met vijf kilometer per uur nog in de lucht te blijven hangen.
Gieren, kraanvogels, ganzen en zwanen behoren tot de hoogste vliegers. Zo kunnen Indische ganzen tijdens hun trek over het Himalaya-gebergte in Azië hoogtes van soms zeven kilometer bereiken, terwijl een Rüppellsgier recordhouder is: ruim elf kilometer.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Helaas nemen duiven die taak voor ze waar. Wat eten betreft mogen het vliegende ratten lijken, qua poepen zijn het vliegende honden. Omdat poep en plas bij duiven tegelijkertijd uit dezelfde opening komen, bombarderen ze je met een tweecomponentenproduct dat door elke hoed of jas bijt.
De racer onder de roofvogels, voor 200 km per uur draait de slechtvalk z'n poot niet om! Spreeuwen, meeuwen en ook duiven kunnen maar beter een veilig plekje zoeken. Weet je welke vogel enorm hard kan racen? 200 tot wel 260 km.
Gemiddeld maakt de Shoebill zo'n 150 slagen met zijn vleugels per minuut. Hiermee is de vogel een van de langzaamste vogels, met uitzondering van nog grotere ooievaar soorten. Dit betekent dus dat de vogel kan vliegen maar het liefst niet al te ver. Meestal vliegt de Shoebill tussen de 100 en 500 meter.
Bij storm is schuilen natuurlijk het eerste wat de kleine vogels doen. Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
De Pacifische zeilvis is ook het snelste waterdier, met snelheden geregistreerd tot 109 km/h.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
Met een vlucht van 1725 kilometer heeft een Russische zwaan het wereldrecord nonstop vliegen gebroken. Het oude record, 700 kilometer, stond op naam van een Amerikaanse soortgenoot. Nederlandse wetenschappers van het Instituut voor oecologisch onderzoek hebben de topvlucht elektronisch geregistreerd.
Het waaide hard en we dachten wel dat hij de 120 km per uur zou kunnen halen, maar je denkt er niet aan dat hij het record zou kunnen verbreken. Het voelt wel fantastisch.” Volgens hem ligt de gemiddelde snelheid van een postduif tussen de 75 en 125 km per uur.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
In de lucht
Wanneer een slechtvalk tijdens de jacht een vrije val inzet, bereikt deze vogel een ongelooflijke snelheid van zo'n 320 kilometer per uur!
Vergeet het jachtluipaard of de slechtvalk, het dier dat het snelst kan bewegen is amper een vingerkootje groot: de vampiermier. Het agressieve insect kan zijn kaken dichtslaan aan een snelheid van 320 kilometer per uur. Wetenschappers konden die bijzondere beweging met hogesnelheidscamera's in beeld brengen.
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten. Daar door raken dergelijke zitplekken al snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert veertien kilo poep per jaar!
De meeste groepen vliegen lager dan 1500 meter, toch zijn er meldingen van kleine vogels die 3000, 5000 en zelfs 6300 meter hoog vlogen.
De rotgans heel vaak. Ik schat in dat de torenvalk iets minder vaak poept. Een paar keer per uur vermoed ik. Stel dat het twee keer per uur is, dan hebben we het nog altijd over een veertig tot vijftig keer per dag.