Indien de voor/achter tent en luifels ook nat zijn zult u de hele combinatie losjes moeten opzetten op een grasveldje. Meestal is het geheel dan binnen 2 uur wel droog indien er een zacht windje waait en/of de zon schijnt. Wel de losse druppels er af kloppen met de hand.
Het doek moet goed de tijd krijgen om te kunnen drogen. Over het algemeen is een dag drogen voldoende. Het doek moet goed de tijd krijgen om te kunnen drogen. Over het algemeen is een dag drogen voldoende.
Naar huis met een natte tent
Als de tent strak ingepakt zit, is dat namelijk een broedplek voor bacteriën en schimmels. Als je thuis bent is het slim om de tent zo snel mogelijk uit te leggen in een ruimte die minimaal op kamertemperatuur is. Draai de tent regelmatig en laat deze drogen totdat hij kurkdroog is.
Nat inpakken
“Als een katoenen tent na een regenbui weer opdroogt, krijgt het doek zijn oude vorm weer terug en is de tent waterdicht. Nat inpakken is echter wel uit den boze. Een nat ingepakte tent, of het nu katoen, nylon of polyester is, kan gaan schimmelen. Het 'weer komt erin' zoals we het ook wel zeggen.
Zwaargewicht (220 à 320 gram per vierkante meter): 30 à 55 weken. Middengewicht (180-220 gram per vierkante meter): 20 à 40 weken. Lichtgewicht (130 à 180 gram per vierkante meter): 15 à 40 weken.
Bij polyestertenten lijkt het of de regen naar binnen komt, maar dit is meestal condens. In de tent is het immers warmer dan buiten tijdens de regenbui. Zorg er voor dat je goed ventileert tijdens de bui zodat de warme lucht kan ontsnappen. En let er op dat je, als het even kan, buiten (onder een tarp of luifel) kookt.
800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken. 5.000 tot 15.000 mm: Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.
Wat een vollediger advies:
Probeer zo lang mogelijk alleen met water en een (niet al te harde) borstel moddervlekken en vogelpoep te verwijderen. En de tent daarna gewoon zo aan de lucht laten drogen, dus niet in de droger, als ie daar al in past, maar ook geen hete föhn of zo gebruiken.
Bleekwater helpt meestal om de grootste schimmel- of weerplekken weg te halen door het met een borstel of spons schoon te schrobben, maar het weer er helemaal uit halen lukt haast nooit. Ook al zijn de zwarte vlekken weg, onzichtbaar, is de schimmel dan toch nog aanwezig.
Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 3 a 4 jaar impregneren. Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt. Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat.
In een droge en goed geventileerde ruimte neerleggen - Een kelder of een schuur is meestal te vochtig. Ook op zolder kan het te vochtig zijn. Ideaal is bijvoorbeeld de bijkeuken, de trapkast of natuurlijk één van de slaapkamers.
Als u een katoenen tent hebt, bewaart u hem bij voorkeur in een katoenen zak. In een plastic zak ontstaat al snel condens en vocht en kan er schimmel ontstaan. Bewaar de tent in een bewaarzak én op een droge plek. Leg de tent niet los op de zolder of in de kelder of schuur.
Wanneer u gaat impregneren is het belangrijk dat het de komende 24 uur zeker droog is. Hierdoor kan de vloeistof of de creme goed intrekken.
Zomerse (hagel)buien – tref je voorbereidingen
Geef de wind geen kans en zorg dat niet alles nat wordt. Maak je tent of vouwwagen steviger vast met extra stormlijnen of stormbanden. Zorg dat het tentdoek strakgespannen is. Een klapperende doek scheurt makkelijker.
Kampeer je in een vouwwagen of een tent? Dan ben je niet veilig meer als het onweer dichtbij is. We raden aan om dan zo snel mogelijk naar strong>een stenen gebouw (toiletgebouw, receptie, winkel of restaurant van de camping) of auto te gaan.
Een product met een waterdichtheid van 10.000 mm Schmerber of meer beschermt de gebruiker tegen stormweer of 1,8 m regen in 4 uur (ook houden deze jassen de druk van de schouderbanden van een backpack tegen wanneer het regent).
Hoe veilig ben je bij onweer als je kampeert? Onweer in een tent: Een tent biedt totaal geen beveiliging tegen onweer. De ijzeren of aluminium stokken zouden het eerder zelfs aantrekken. Bij onweer dichtbij dus nooit in de tent blijven.
Tijdens het onweer kunt u het beste een veilige schuilplek zoeken. Niet in de tent of de caravan dus, maar bij voorkeur in een stenen gebouw (kantine, waslokalen, receptie) of in de auto. In een auto zit u als het ware in een kooiconstructie die de stroom veilig om u heen leidt, de zogenaamde kooi van Faraday.
Van een stevige bries heeft een tent, caravan of vouwwagen meestal niet veel last, maar vanaf circa windkracht 7 (harde wind) zul je ze steviger moeten verankeren. Wordt er windkracht 10 of hoger voorspeld? Dan kun je de boel beter afbreken en een hotel in de buurt opzoeken.
Een tent uit katoen of polyester geeft verschil: Een katoenen tent is duurzamer dan een tent, vervaardigd uit polyester stof. Hoewel katoen moeilijker schoon te maken is in geval van vogelpoep e.d. is katoen uiteindelijk toch makkelijker te onderhouden.
Tenten van polyamide, beter bekend als nylon, zijn sterk en (ultra)licht van gewicht. Een tent van nylon is de beste keuze als gewicht de belangrijkste factor is. Nylon is ongevoelig voor schimmelvorming en wordt niet zwaar als het nat is. Het is wel gevoelig voor UV-licht.
Waarom een katoenen tent? Katoen is een ademende en ventilerende stof, je zal dus niet snel uit je tent zweten. Katoen is bovendien ook goed bestand tegen uv-stralen. Katoenen vezels zetten uit als ze nat worden.