Bij de behandeling is het de bedoeling ongeveer 10 eiblaasjes (follikels) te kunnen aanprikken uit de eierstok (ovarium), met als doel zo'n 8-10 eicellen (oocyten) te verkrijgen. Hiervoor is het nodig extra hormonen toe te dienen om zoveel mogelijk eiblaasjes te laten groeien.
Die beginvoorraad van oöcyten, de eicelvoorraad of ovariële reserve, wordt tijdens het intra-uteriene leven opgebouwd (tijdens de groei van de baby in de baarmoeder) en krimpt daarna gestaag tot aan de menopauze. Tijdens het leven van een vrouw eindigen slecht 300 tot 400 follikels in een eisprong.
Gemiddeld worden 7 op 10 eicellen bevrucht na IVF of ICSI. Het tijdstip van de terugplaatsing wordt met het labo afgesproken. Eén dag na de pick-up wordt u opgebeld door iemand van het labo; zij zullen u vertellen hoeveel eicellen er bevrucht zijn en op welke dag de terugplaatsing zal doorgaan.
We streven naar ongeveer 8 tot 10 eicellen per poging. Dit geeft een optimale kans op goede embryo's en daarmee op een zwangerschap. De embryo's die we niet gebruiken, kunnen we vaak invriezen voor later gebruik.
Follikels bevinden zich in de eierstokken samen met duizenden eicellen, om elke eicel zit een follikel. De meeste follikels stoppen met groeien, terwijl andere follikels zich klaarmaken voor de rijping van de eicel. Deze follikels worden Graafse follikels genoemd.
Ook wordt werken op de dag van de punctie ontraden. Na de ingreep kunt nog last van uw buik hebben, en door de medicatie krijgt u ook behoefte om te slapen.
Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
Na de punctie kunnen de eierstokken erg opgezet zijn en kunnen de kleine bloedvaten in de buik meer vocht doorlaten dan normaal.
Op die manier minimaliseren we het risico op een meerlingzwangerschap en de complicaties die daarmee gepaard gaan. Recente studies hebben aangetoond dat het overbrengen van meerdere embryo's tegelijk de kansen op zwangerschap niet vergroot, maar ze in het geval van een abnormale immuunrespons zelfs kan verkleinen.
Wij streven naar een follikelaantal van rond de 8 à 10 (verdeeld over beide eierstokken). Dit is echter niet voor iedere vrouw haalbaar, zelfs niet met de maximale dosering FSH. Het aantal follikels waarbij een punctie kan worden afgesproken varieert van een minimum van 3 en een maximum van ± 20 follikels.
Na een 10-tal dagen met hormonale inspuitingen, zijn de eiblaasjes (follikels) groot genoeg (15 tot 20mm) en kunnen de rijpe eicellen geoogst worden. De eicellen worden verzameld (pick-up of aspiratie) met een fijne, holle naald via een vaginale punctie onder echografie.
Van alle ingevroren embryo's (ook wel cryo embryo's genoemd) overleeft ongeveer 90% het ontdooien en kan dus teruggeplaatst worden. De kans op een doorgaande zwangerschap na het terugplaatsen van een ontdooid embryo ligt in het Radboudumc de laatste jaren rond de 25%.
Rust na de behandeling : U krijgt meestal een tot drie dagen werkverlet na de pick up. Na de transfer dient u schokkende bewegingen en overmatige sportinspanningen te vermijden (dit om uw eierstokken te beschermen die nog gezwollen zijn).
Bij vrouwen in de vruchtbare levensfase groeien er elke maand in de eierstok een aantal eiblaasjes waarin eicellen rijpen. Normaal gesproken komt slechts één eicel tot volledige uitrijping (in het dominante eiblaasje), waarna het eiblaasje openbarst en de eicel vrijkomt.
Er zijn zeker dingen die men kan doen om de kwaliteit van de eicellen te maximaliseren en de vruchtbaarheid te verbeteren. Een evenwichtig dieet, niet roken, lichaamsbeweging en een goed gewicht (BMI 18 tot 24,9) zijn de best mogelijke voorbereiding.
Bij geboorte zijn alle eicellen voor hele leven al voorradig
Veel van deze eicellen sterven voor de geboorte al af, bij de geboorte heeft de vrouwelijke baby nog zo'n 2 miljoen eicellen. Tegen de tijd dat je voor het eerst ongesteld wordt heb je er “nog maar” zo'n 300.000. Toch zijn dit er meer dan voldoende.
Vruchtbaarheidsbehandelingen: Het stimuleren van de groei van meerdere eicellen (ovulatie-inductie) en het terugplaatsen van meerdere bevruchte eicellen (bij IVF of ICSI) vergroten ook de kans op een twee-eiige tweelingzwangerschappen. De kans op een meerlingzwangerschap na ovulatie-inductie en IVF is ongeveer 10-25%.
en met het aantal embryo's dat teruggeplaatst wordt bij IVF|ICSI. Bij vrouwen jonger dan 37 jaar die door IVF zwanger worden: bedraagt de kans op een tweeling bijna dertig procent als er twee embryo's in de baarmoeder worden teruggeplaatst, en. en bijna veertig procent als er drie embryo's teruggeplaatst.
Seks na een intra-uteriene inseminatie of na de terugplaatsing van een embryo kan geen kwaad. U mag ook werken, sporten, heffen en tillen. U mag eigenlijk alles – alleen vragen we u met het oog op een mogelijke zwangerschap voorzichtig te zijn met alcohol, roken, medicijnen en röntgenstralen.
Omdat je het aanprikken van de eicellen niet kunt verdoven, doet het pijn.
Na de punctie
Als je je goed voelt, mag je naar huis. Je kan in de dagen erna nog lichte buikpijn, een opgeblazen gevoel en bloedverlies hebben. De verpleegkundige of arts geeft je wat leefregels mee voor de komende dagen.
Bloeding na de punctie
Een bloeding ontstaat doordat tijdens de punctie een bloedvaatje aangeprikt wordt. Bij een bloeding kunt u misselijk worden of het gevoel krijgen dat u flauw gaat vallen. Soms is het bloedverlies niet zichtbaar. Het bloedt dan in de buik.
Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
IUI, IVF en ICSI
Of kan er helemaal geen oorzaak worden gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap? Dan kan IUI een oplossing zijn. Hierbij worden de beste zaadcellen, na bewerking in het laboratorium, in jouw baarmoederholte ingebracht.