Daarnaast was 2G ongeveer vier keer zo snel als 1G, met een downloadsnelheid van 10kb/s.
De vijf frequenties die in Nederland gebruikt worden voor het mobiele netwerk zijn: 800, 900, 1800, 2100 en 2600 MHz. KPN en Vodafone gebruiken voor hun 2G netwerk de 900 MHz frequentie, voor 3G de 2100 MHz frequentie en voor 4G 800 MHz frequentie.
Hoe verschillen 2G en 4G? 4G is een nieuwere generatie van het mobiele netwerk. Een van de verbeteringen is de snelheid van het netwerk. Bij het versturen van berichtjes is de snelheid van het 2G-netwerk ruim voldoende, maar bij het bellen is de 4G variant enkele seconden sneller.
Echter, het 2G netwerk in Nederland wordt vanaf juni 2023 uitgefaseerd en komt per april 2025 ook te vervallen.
KPN houdt het 2G netwerk in ieder geval tot april 2025 in de lucht, voor lopende 2G netwerken. Dit omdat er veel zakelijke machine naar machine toepassingen gebruik van maken. Hierdoor heeft KPN besloten het 3G netwerk eerder uit te schakelen. Per 1 april 2022 is KPN gestopt met het ondersteunen van 3G.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders). Bij hen kunt u in ieder geval tot en met december 2025 met uw huidige 2G telefoon blijven bellen. Hiermee kunt u voorlopig gewoon vooruit met de huidige telefoon.
Omdat 2G langzaam wordt uitgefaseerd, zou het kunnen dat je momenteel nog gewoon kunt bellen, SMS'en en internetten via het mobiele netwerk. Maar daar komt vroeg of laat verandering in. Als het volledig is uitgeschakeld, kan je niet meer bellen, SMS'en of internetten via 2G.
We werken continu aan ons netwerk. Omdat vooral het internetverkeer blijft toenemen, maken we ruimte voor de groei van 4G- en 5G-technieken. Daarom hebben we het 2G-netwerk uitgeschakeld per 1 juni 2023. De nieuwe netwerktechnologieën zijn bovendien energiezuiniger en daarmee duurzamer.
Snelheden 3G, 4G en 5G: 3G: circa 7 Mbit per seconde. 4G: +100 Mbit per seconde. 5G: 1,25 Gbit per seconde.
2G, dat ook bekend staat als General Packet Radio Service (GPRS), is een mobiele datastandaard die in 2000 werd gelanceerd en die digitale mobiele telefonie, SMS en de eerste datadiensten op relatief lage snelheden (enkele 10s kbps) mogelijk maakt.
2G of EDGE/GSM: bellen, sms'en en basis surfen. 3G of HSPA/WCDMA: snel mobiel internet waarmee je foto's kunt delen, video's bekijken en mobiele apps downloaden. 3G Dual Carrier of HSPA+: een versnelde versie van 3G, tot 2x sneller dan 3G.
De belangrijkste vernieuwing is dat 5G op een veel hogere frequentie kan functioneren dan voorganger 4G. Een hogere frequentie heeft als voordeel dat je in dezelfde periode meer informatie kunt versturen en ontvangen. Het nadeel is dat het signaal minder krachtig is en slechter door vegetatie, muren of water beweegt.
Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren. De reactietijd in communicatie tussen apparaten noemen we latency.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
2G, de afkorting van tweede generatie, is een generatie de technologische standaard voor de communicatie tussen mobiele telefoons, die voor het eerst in 1991 in Finland werd ingevoerd.
5G en frequenties
De Europese Unie heeft 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. Deze frequentiebanden hebben elk een verschillende functie.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Is LTE sneller dan 3G? Long Term Evolution (LTE) is een andere benaming voor het 4G-netwerk. Dus ja, dit is sneller dan 3G.
Een 3G-netwerk biedt een internetsnelheid rond de 10 Mbps. Hiermee lees en verstuur je chatberichten of bekijk je nieuwsberichten en foto's. Surfen en bellen tegelijk lukt hier niet. Een 3G-netwerk is zuiniger dan een 4G-netwerk.
Op het 2G netwerk kun je blijven bellen met dezelfde spraak-kwaliteit die je al gewend was op 3G netwerk. Ook het 2G netwerk ondersteund HD Voice-kwaliteit. Wel is het zo dat je niet meer kunt internetten en bellen tegelijk, wanneer jouw telefoon enkel van 2G netwerk gebruik kan maken.
Het 2G netwerk blijft sowieso beschikbaar bij Vodafone tot het einde van 2024. Het 2G netwerk wordt op dit moment nog maar minimaal gebruikt voor data of belverkeer in Nederland.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat je toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kan je niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Jarenlang leek de Nokia 3310 onverwoestbaar, maar dankzij T-Mobile kun je hem nu tóch niet meer gebruiken. De telecomprovider heeft dinsdag het 2G-netwerk uitgezet, waardoor een groot aantal mobieltjes uit begin 2000 niet meer werkt.
In Nederland biedt momenteel enkel T-Mobile nog 3G aan, KPN en Vodafone zijn hier al mee gestopt. Naar verwachting zal T-Mobile hier ook snel volgen.
Bellen via wifi uitzetten op je Android telefoon
Klik in het menu op 'Instellingen'.Klik op 'Gesprekken'.Klik op 'Bellen via wifi' en schakel de optie uit. Je belt nu gewoon weer standaard via je mobiele netwerk.