Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv.conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Omdat in compost het verteringsproces nog in volle gang is, is het niet verstandig hier in te planten, of een dikke laag over het gras te strooien. Hierdoor treed namelijk verbranding op, met lelijke plekken in het gazon tot gevolg. En voor planten is het natuurlijk ook niet prettig als hun wortels verbranden.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Bij een te hoge concentratie van compost rondom wortels van planten en bloemen kan verbranding van de wortel ontstaan.
Compost ontstaat door de vertering van plantaardig materiaal. Dit is de milieuvriendelijkste bemesting, vooral omdat je voedingsstoffen (plantenresten) uit de tuin hergebruikt. Compost houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat ziekteverwekkers tegen.
Het is dus perfect mogelijk om in een dikke laag compost groenten kweken, het gaat zelfs zeer goed, maar … Je moet zeker kwaliteitscompost nemen en deze moet voldoende uitgewerkt zijn! Probeer je bedden goed op voorhand aan te leggen en test desnoods je compost een tijdje voordat je volop begint te planten en zaaien.
Hoe en wanneer breng je dan compost in de tuin? Als je elk jaar in het voorjaar of in het najaar een laagje van zo'n 2 tot 5 centimeter over je tuin verdeelt, is dat in principe genoeg. Let wel heel goed op, dat het goede compost is en dat er vooral geen onkruidzaden in zitten.
Rozen eisen bovenal een goede grond: niet te nat, maar ook niet te droog, goed doorlatend en rijk aan voedingsstoffen. En daar zorgt compost helemaal voor. Wil je rozen in een pot, voeg dan 20 % compost aan het potmengsel toe.
De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen. Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit. Deze schimmel kan via de compost worden overgedragen op levende planten en bloemen.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
4.1 Hoelang duurt het composteren? Als je alles voor de composthoop hebt geregeld, doet de natuur de rest. Het is slim om de lagen van de composthoop na drie maanden even goed door elkaar te halen.
Als hij te vochtig is, moeten u de rottende delen verwijderen. U kunt er ook wat houtsnippers doorheen mengen om het vocht te absorberen. Compost moet eens in de twee maanden worden gekeerd. In dat geval zal hij aarde produceren waarmee u na zes tot maanden uw tuin kunt bemesten.
Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Zet daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het composteren duurt dan vier tot negen maanden. Het omzetten doe je met een riek.
Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter compost nodig. Onderhoud: jaarlijks een laag van 1 cm compost licht inwerken. Voor de meeste gewas soorten is deze bemesting voldoende en kan overige bemesting achterwege blijven. Een laag van 2 cm compost jaarlijks tussen de planten strooien.
Er kan in de compost altijd nog materiaal zitten dat nog niet helemaal verteerd is. Wat na het ze- ven van de compost overblijft, kan dienen om de compostering van een nieuwe lading in de com- postbak in gang te zetten. Compostbak met twee compartimenten: u oogst de compost in de rijpingsbak (de 2de bak).
Compost houdt je bodem luchtig, en slaat tegelijk water op. Bovendien houdt het koolstofdioxide vast in de bodem, wat uiteraard goed is voor het klimaat. Jaarlijks compost toevoegen, reguleert ook de zuurtegraad van de bodem.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ... Composteren kan je leren!
Voor de composthoop komen alle soorten bladeren in aanmerking.
Hortensia's bemesten
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.
In de maanden maart, april, mei en juni geeft u uw clematis (kunst)mest, Osmocote korrels of biologische mest om de gezondheid van de clematis en om een betere en langere bloei van de clematis te bevorderen. In juli geeft u een laatste mestgift.
Rozen groeien in bijna iedere tuin, als de grond maar goed bewerkt is en de noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Het omspitten van de grond en het inbrengen van organische meststoffen zoals koemest, gedroogde koemest of compost is goed voor alle grondsoorten.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.