Een gemiddelde waterdoorlatendheid betekent een infiltratie van ongeveer 1 meter water per dag. Een hoge waterdoorlatendheid van bijvoorbeeld zandgrond betekent een infiltratie van 2 meter water per dag of meer.
Grootte van het infiltratiekrat berekenen
30 liter regenwater. De 200 m2 tuin vermenigvuldigd u met het aantal liters regenwater per vierkante meter. 200 x 30 = 6000 liter. Dit aantal liters is in dit geval benodigd voor een optimale infiltratie van het regenwater.
Vang regenwater op in de grond voor duurzaam regenwaterbeheer. Regenwater infiltratie is het opvangen van regenwater in de grond, en niet in het riool. Hierdoor kan u regen verwerken op de plek waar het valt, en zo voorkomt het een te grote druk op het riool.
Infiltreren is het laten wegzakken van water in de bodem. In bebouwd gebied belemmert het grote percentage verharding de natuurlijke infiltratie. Stoepen, straten, gebouwen en parkeerplaatsen laten geen regenwater door.
In gebieden waar het grondwater hoog staat, zakt veel extra water onvoldoende weg. Daarom moet bij aanleg van een wadi de gemiddelde grondwa- terstand meer dan 0,7 meter onder het maaiveld liggen.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Een gemiddelde waterdoorlatendheid betekent een infiltratie van ongeveer 1 meter water per dag. Een hoge waterdoorlatendheid van bijvoorbeeld zandgrond betekent een infiltratie van 2 meter water per dag of meer.
Het gat moet diep genoeg zijn voor de hoogte van het krat (meestal zo'n 40 centimeter) en minimaal 25 centimeter bedekking (50 centimeter als de kratten onder een parkeerplaats komen).
Infiltratievoorziening. Overtollig regenwater in de grond laten sijpelen of een infiltratievoorziening is verplicht bij bouw, herbouw of uitbreiding van een overdekte constructie met een nieuwe oppervlakte van meer dan 40 m2. Bij nieuwe verkavelingen zijn collectieve infiltratievoorzieningen verplicht.
Echter, het infiltratiekrat is hol van binnen en kan dus meer water bergen. Een krat moet minimaal 30 centimeter onder het maaiveld zitten, anders kunnen ze kapot getrapt worden. Als erover gereden wordt, bijvoorbeeld onder een oprit, is de minimale diepte 50 cm.
Het principe van infiltratie is eenvoudig: Het regenwater wordt opgevangen in de dakgoot en via een regenwaterbuis naar beneden geleid. Een bladscheider zorgt voor verwijdering van grof vuil zoals bladeren. Het regenwater komt daarna in een ondergrondse buis terecht en passeert een zandvangput.
Is uw regenwaterput vol? Dan loopt het water naar de tunnels of de kratten om vervolgens gelijkmatig terug in de bodem te worden gebracht.
De infiltratiesnelheid wordt bepaald door de volgende factoren: aard van de bodem (grovere bodemmaterialen als zand en grind zijn gunstig, slib, klei en verhardingen ongunstig) aanwezigheid begroeiing is over het algemeen gunstig omdat dit de grond losmaakt en snelle afstroming voorkomt (erosie)
Naast het plaatsen van een regenwaterput, kun je het regenwater laten infiltreren. Dit doe je door het regenwater zoveel mogelijk ter plaatse te houden, ondergronds of bovengronds. Om infiltratie te kunnen toepassen, is er bij voorkeur een lage grondwaterstand en een redelijk doorlatende grond aanwezig.
De ideale diepte van een grindput is de diepte wanneer je op zandgrond komt. Maak gebruik van een grondboor en boor een gat en probeer op zandgrond te komen. Als je op zandgrond komt heb je gelijk de ideale diepte van je grindput te pakken.
Infiltreren kan op twee manieren. Bovengronds, door de verharde oppervlakte rondom je woning te beperken. Anderzijds ondergronds, met een infiltratiesysteem.
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Op onverharde grond zoals in tuinen en parken, verdwijnen de regendruppels in de bodem en vullen ze het grondwater aan. Het regenwater dat op verharde oppervlakten zoals een betegelde tuin, straat of plein valt, stroomt naar de rioolput en verdwijnt in de rioolbuis.
Plaats het infiltratiekrat op de zandgrond. Let goed op de pijlen aan de zijkant van het krat. Deze moeten naar boven wijzen. Dit zorgt ervoor dat de aanvoerbuis bovenaan het krat zit en dat het krat optimaal zijn werk doet.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Een grindstrook ter voorkoming van opspattend water hoeft maar 15cm diep te zijn. Het grote voordeel van een grindstrook langs de muren van het huis is dat bij hevige regenval dat er minder last is van opspattend zand, waardoor de muren schoon blijven en minder verkleuren.
De infiltratieoppervlakte van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 4 m²/100m² afwaterende oppervlakte. Het buffervolume bedraagt minimaal 25 liter/m² afwaterende oppervlakte.
In fijn zand kan dat 20 tot 45 procent zijn. De grond is tot op een zekere hoogte gevuld met water. Dat water wordt grondwater genoemd.
Er is een vuistregel voor woningbouw waarmee snel de afvoercapaciteit kan worden bepaald: voor iedere vierkante meter dakoppervlak moet 1 cm² regenpijpdoorsnede worden geïnstalleerd. Een regenpijp heeft een diameter van 70 tot 100 mm, wat overeenkomt met ongeveer 40–80 cm².