Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan.
Een grasparkiet eet in het wild vele soorten graszaden, maar gedijt in gevangenschap het best op een gevarieerd menu van pellets, groenten en vruchten en een kleine hoeveelheid zaden en noten.
Dagelijks diverse soorten groenvoer en fruit zijn daarom een must voor elke grasparkiet. Vers groenvoer kun je van jouw wandelingen meebrengen. De meeste grasparkieten zijn dol op de jonge bladeren van de paardenbloem, vogelmuur en vlierbessen. Ze knabbelen graag aan de schors van verse takken en van fruitbomen.
Parkieten zijn niet alleen gezellige, maar ook zeer wendbare dieren. Naast één (of meerdere) soortgenoten, hebben parkieten voldoende plaats en beweging nodig om zich thuis te voelen. Een grote kooi en regelmatig vrij vliegen zijn essentieel voor het houden van parkieten.
Er zijn verschillende giftige of potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen waarvan u op de hoogte moet zijn. Een aantal voor de hand liggende dingen zijn tabak, rietsuiker, alcohol en cafeïne. Andere producten zijn misschien minder voor de hand liggend.
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan.
Inrichting van de kooi
Plaats een waterflesje en/of bakje met áltijd vers drinkwater. Zorg daarnaast voor diverse voerbakjes, namelijk één voor voer, één voor ei-voer en een bakje voor grit en maagkiezel. Er zijn ook eetbare plantjes of andere aantrekkelijke vogelsnacks te koop.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
hallo, Parkieten kunnen wel verdrietig zijn, maar gaan niet tranen zoals wij dat kunnen. Als een parkiet wel zulke traantjes heeft, dan kun je er beter even naar laten kijken door een vogelarts. Het kan zijn dat er wat irriteert in het oogje.
Het is belangrijk om voer en water dagelijks te verversen voor de dieren. In geval van zaden moeten de lege zaaddoppen verwijderd worden en ook moet het badje dagelijks schoongemaakt worden.
Geef uw parkiet gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv.Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel.
Wanneer de parkiet eenmaal praat, zal hij ook woorden of zinnetjes gaan zeggen die je hem nooit geleerd hebt. Ook kan het zijn dat je hem ineens hoort lachen, hoesten of zijn keel schrapen, zoals wij mensen wel eens doen.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Speeltjes als hondentouwen, kattenballetjes en houten speeltjes zijn net zo leuk voor je vogel als voor elk ander dier. Parkieten zijn vrij slimme dieren en de meeste zullen dan ook eerst even nadenken en hun nieuwe speeltje uit de kooi' kijken voordat ze de moed verzameld hebben om hun nieuwe speeltje te gebruiken.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag. Die moet ook kijken of ze zich normaal gedragen, goed eten en of alles in orde is.
Hoeveel aandacht hebben grasparkieten nodig? Grasparkieten hebben veel sociale interactie nodig, ze moeten dus elke dag aandacht krijgen. Het is belangrijk om te spelen met de grasparkiet en om dagelijks met hem te praten.
Parkieten zijn als het donker is volledig gedesorienteerd. Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan.
Hiervoor moet u uw parkiet roepen, dus kies een makkelijk te onderscheiden woord of fluittoom die u nergens anders voor gebruikt. Het kan iets simpels zijn zoals 'kom' of 'vlieg'. Gebruik niet de naam van uw vogel terwijl u hem roept, dit zorgt voor verwarring.
U zult de vogel moeten proberen te verleiden naar beneden te komen door uw hand, een reismandje of kooi te vullen met voer en lekkernijen. Roep de naam van de vogel terwijl u gierst vasthoudt; of speel een opname met tsjirpende parkieten af.
Uw parkieten horen voortdurend mensen praten, in het echt maar ook bijvoorbeeld op tv. Dit is de basis voor het leren praten van een parkiet. Het geluid van stemmen zal een vogel soms vanzelf oppikken, als het altijd deel heeft uitgemaakt van zijn omgeving.
4- Parkieten hebben een goede nachtrust nodig
Net als bij mensen helpt goede slaap stress te verminderen en bevordert het het leervermogen en het geheugen van uw huisdier. Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Als een vogel een piepend geluid maakt of hapt naar lucht noemen wij dit luchtpijpmijt. Eigenlijk heeft de vogel last van slijm en bacteriën op de luchtwegen. Indien dit niet behandeld wordt, wordt het alleen maar erger. Uiteindelijk zal de vogel door verstikking sterven.
Hoewel grasparkieten niet veel drinken, moet er toch altijd een bakje met vers drinkwater voor hun klaar staan. Het drinkwater moet gegeven worden in een proper bakje. Net zoals wij drinken grasparkieten ook liever uit een proper bakje. Het drinkwater is bijna even belangrijk als de voeding zelf.
Daarnaast moeten de grasparkieten regelmatig uit de kooi kunnen. Grasparkieten staan het liefst op een lichte en tochtvrije plek, maar niet in de volle zon.
De bekendste bodembedekking voor vogels is schelpenzand. Deze is uiteraard prima, een bijkomend voordeel is dat er maagkiezel in zit.