Walnoot (Juglans regia)
Pluk de noten niet, maar wacht tot ze uit de boom vallen. Als je de noten droogt blijven ze wel drie jaar goed. Plant hem op een zonnige plek in kalkrijke grond. Nog een voordeel van een walnotenboom: hij verspreidt een geur die muggen en vliegen op afstand houdt.
De walnoot groeit op vele grondsoorten, maar groeit het beste op vruchtbare, goed waterdoorlatende, diept bewortelbare grond met veel humus. De walnoot is kalkminnend. De optimale zuurgraad van de grond ligt tussen pH 6,5 en 7,5. De tolerantie ligt tussen pH 5,5, en 8,5.
De zwarte walnoot (Juglans nigra) is een boom uit de okkernootfamilie. Orale inname van zwarte walnoot wordt gebruikt als anti worm, difterie, leukemie en sifilis. In Libanon worden de zwarte walnoot bladen gebruikt als een remedie tegen microben en schimmels.
Ongeveer 8-10 jaar na de vestiging van de boomgaard kunnen de bomen doorgaans noten produceren, en enkele jaren later kan de boer beginnen met het verwijderen van grote takken of hele bomen en ze weer als hout verkopen.
Walnotenboom kopen vanaf €59,95 - Bomenbezorgd.
Als eerste vuistregel geldt dat de gemiddelde commercieel gekweekte walnootboom elk jaar 1270 mm neerslag nodig heeft. Als tweede vuistregel geldt dat walnootbomen in de zomer (juni, juli en augustus) meer dan 50% van de jaarlijkse watervoorziening nodig hebben.
De noot is relatief klein in verhouding tot bijvoorbeeld de walnoot en is moeilijk te kraken. De noot heeft echter een lekkere smaak en wordt in vele gerechten gebruikt. De noten zijn rauw te drogen en zo te eten net als walnoten en kunnen worden gebruikt in gebak, taarten en deserts.
Okkernoten zijn iets langer dan walnoten en hebben een minder grillige vorm. De walnoot heeft doorgaans minder noot dat er moeilijker uit te halen is en een donkerdere schaal. De smaak van de walnoot is sterker dan die van de okkernoot.
Vitamines die je in walnoten kunt vinden zijn thiamine (vitamine B1), vitamine B6 (pyridoxine), folaat (vitamine B11) en de antioxidant vitamine E. Ook de mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink zijn allemaal volop aanwezig. Erg voedzame noten dus!
Kervel, tomaten, asperges, courgettes, boomspinazie, winterpostelein, veldsla, frambozen, aalbessen, warmoes, olijfkomkommer … De lijst is eindeloos en het doet het allemaal zonder problemen onder of naast een grote, oude notenboom.
Walnoten kunnen vele honderden jaren oud worden. Voor de professionele teelt wordt meer en meer gebruikgemaakt van geënte bomen.
Vele mensen vragen aan ons of het mogelijk is om de notenboom klein te houden. Logischerwijs is het mogelijk om een flinke snoei toe te passen, maar de stam van deze boom blijft ook gewoon groeien. Indien u een niet al te grote boom in uw tuin wilt, dan raden we aan om een meerstammige notenboom te nemen.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Prijs: vanaf € 5.500 per stuk (incl. BTW) met 1 jaar garantie.
Ziekte's voorkomen bij walnoten (Juglans regia).
De walnoot word een flinke boom en heeft dus behoorlijk wat ruimte nodig ca. 15 meter hoog en 10 meter breed. Van oorsprong werd de boom vaak geplant bij landgoederen en boerderijen omdat de geur van de boom muggen weert.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Zodra de walnoten uit de boom beginnen te vallen, kun je het beste meteen beginnen met rapen. Het op tijd oprapen van de walnoten is belangrijk want anders zullen de noten snel beschimmelen, dit komt door de stukken bolster die nog aan de noot vastzitten. Zwarte of beschimmelde noten kun je beter laten liggen.
Late nachtvorsten kan de knop bevriezen waardoor er dat jaar weinig of geen vruchten aan de boom komen. Meestal is de hoeveelheid vruchten vrij constant maar als er een jaar met meer vruchten dan normaal is kan de vruchtzetting het volgende jaar minder zijn (beurtjaren).
Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten verminderd de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
Zon tot lichte halfschaduw. Het liefst goed doorlatend (niet te nat) en kalkrijk. Gezonde boom; weinig last van ziekten.
Het beste wordt er gesnoeid in de periode tussen juni en eind oktober, dus wanneer de boom vol in het blad staat. Wordt er buiten deze periode gesnoeid dan bestaat de kans dat de boom zich doodbloedt, net als esdoorn, de berk, haagbeuk.
De meeste walnotenrassen zijn gevoelig voor extreem lage wintertemperaturen. Wanneer ze in rust zijn, kunnen ze gemiddelde temperaturen tot -10 °C verdragen zonder ernstige schade op te lopen.