Wat is een plofkip? Een plofkip, of 'regulier vleeskuiken', is een kuiken dat extreem snel groeit. In zes weken heeft zij een gewicht van 2,2 kilo. Ze groeit vier keer zo snel als een kip deed in 1950 en heeft daarvoor maar eenderde van het voer nodig.
Alle supermarkten stopten met plofkip. De kippen die sindsdien in het schap liggen groeien minder snel, maar de omstandigheden waarin deze nieuwe kippen leven, verschillen niet veel met die van een plofkip. Ze krijgen nog altijd te weinig ruimte en komen nooit in aanraking met frisse buitenlucht.
Plofkip/gangbare kip: Groeit ca. 60 gram per dag; 20 kippen per m2; geen daglicht in de stal.
Een plofkip is een dier dat geproduceerd wordt voor de consumptie. Omdat dit zo snel en goedkoop mogelijk moet gebeuren, is de zogenoemde plofkip ontwikkeld. Dit is een dier dat totaal geen ruimte heeft en krijgt en het daglicht nooit zal zien. Zo'n plofkip heeft een enorm korte levensduur, namelijk maximaal 42 dagen.
In 2023 is de plofkip definitief uit de versschappen van de supermarkt verbannen; Boni heeft vandaag als laatste grote supermarktketen gezegd te stoppen met de verkoop van de keurmerkloze kip.
Gangbare vleeskippen (plofkippen) in de bio-industrie daarentegen leven maar een fractie van hun natuurlijke levensverwachting; zo'n 42 dagen. Dan worden ze geslacht. Eigenlijk is de kip dan nog maar een kuiken. Na 42 dagen zijn ze al 2 kilo zwaar, door hun bouw en de hoeveelheid voeding.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Kuikens waarvan de voeding voor 20% bestaat uit proteïne zodat zeer grote borstfilets ontstaan en die na zes weken geslacht worden noemt men ook wel plofkippen. Een leghen doet ruim 18 weken over hetzelfde groeitraject.
Koop zowel een nachthok als een ren voor ze. Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip.
Hoewel biologisch vlees en vlees met het Beter Leven keurmerk met 3 sterren dus niet hetzelfde is, is biologisch wel het hoogst haalbare in Nederland voor wat betreft dierenwelzijn en sluit de Dierenbescherming hier daarom wel op aan.
Onder 3 sterren Beter Leven keurmerk hebben de kippen een ruimte in de stal van maximaal 6,7 hennen per m2. Ze hebben, net als bij 2 sterren, een grote overdekte en een vrije uitloop naar buiten en de groepsgrootte bedraagt maximaal 6000 hennen per stalcompartiment.
Vleeskuiken 1 ster. Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt..
Kippen die zo snel groeien noemt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier 'plofkippen', de onderzoekers spreken van 'reguliere kippen'. Zo'n 70 procent van de vleeskippen in pluimveehouderijen in Nederland is zo'n plofkip. Over die plofkip valt nu goed én slecht nieuws te vertellen.
De plofkip, ooit bedacht als oplossing om de grote vraag naar kippenvlees bij te benen. Het zijn vleeskuikens die in een aantal weken zo erg worden vetgemest dat ze niet meer op hun pootjes kunnen staan. Die niet buiten komen, geen ruimte hebben om te lopen en in hun eigen poep moeten staan.
Plofkippen zijn vleeskuikens die in grote hoeveelheden in stallen opeengepakt zitten. Ze zijn zodanig doorgefokt, dat ze zo snel groeien dat ze na gemiddeld 42 dagen 'slachtrijp' zijn. Deze snelle manier van groeien veroorzaakt vaak hartproblemen: vleeskuikens lopen het risico letterlijk dood te groeien.
Kippen en groeien
Zo'n vleeskuiken weegt ongeveer 2 tot 2,5 kilo na 5 tot 6 weken. In Nederland houden we ook veel traaggroeiers. Dat zijn kippen die langzamer groeien en dus ouder zijn als ze naar de slacht gaan.
Ook levende kippen. De aanvoer is inmiddels gestopt en dat drijft de prijs op.” Samen met de gevolgen van de vogelgriep zorgt dat voor een verdubbeling van de prijzen voor kipfilet en kippendij. En dat zijn nu juist de producten die zoveel gekocht worden tijdens de ramadan.
Boeren zien maar weinig terug van de prijs die consumenten aan kip uitgeven. Van de gemiddelde kiloprijs van 8,17 euro krijgen slachterijen gemiddeld 4,40 euro en boeren 0,89 euro, meldt het CBS.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij de Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro doet.
Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS kost een doosje met tien scharreleieren in de supermarkt nu gemiddeld 3,20 euro.
Waar hun reguliere soortgenoten 'slachtrijp' zijn op de leeftijd van 42 dagen (zes weken), bereiken biokippen het gewenste slachtgewicht pas na 81 dagen (11,5 weken).
Prijsstijging verwacht
In 2022 zal de gemiddelde jaarlijkse kippenvleesprijs naar verwachting met 2 procent op jaarbasis stijgen tot 2,02 euro per kg. Een verwachte afname van de veestapel, vooral in de EU en de VS, zal de vraag naar rundvleesvervangers, waaronder pluimvee, doen toenemen.
Wanneer een hen net is begonnen met leggen zijn de kammen en lellen het levendigst van kleur. Naarmate een kip ouder wordt, verliest ze langzaam de rode kleur. Naarmate hennen ouder worden neemt hun lichaamsmassa toe. De meeste kippen hebben hun maximale pluimage bereikt als ze negen maanden oud zijn.