In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
Er wordt dan hevig gevochten en gebeten. Als een snoek een mens bijt, is dat meestal een vergissing. De snoek ziet je dan ofwel aan als rivaal of prooi. Blijf uit de buurt na een waarschuwing of schijnaanval.
Nee hoor, dat is flauw. Waarschijnlijk heb je een zwaarddrager (X. Helleri), soms kunnen de mannentje wat territoriaal zijn en andere vissen opjagen.
Kunnen snoeken mensen bijten? Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees.
Kogelvissen zijn bijtgrage vissen met een slechte reputatie. Ze staan erom bekend erg territoriaal en agressief te zijn en te bijten naar soortgenoten en andere vissoorten. In het algemeen kan je stellen dat de meeste kogelvissoorten, op enkele uitzonderingen na, alleen moeten worden gehouden.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
PIRANHA'S STAAN BEKEND ALS VRAATZUCHTIGE VISSEN DIE JE MET HUID EN HAAR OPETEN. TOCH ZIJN DE VISSEN NIET GEVAARLIJK VOOR MENSEN. ALLEEN BIJ VOEDSELGEBREK HAPPEN ZE NAAR ALLES WAT VOOR HUN NEUS KOMT. ZELFS SOORTGENOTEN!
Zevenhonderd vlijmscherpe tanden
"Een snoek heeft ongeveer zevenhonderd tanden. Op de onderkaak zitten de allergrootste, en die zijn vlijmscherp. Als dat tegen je huid aan komt, ja, dat snijdt dan meteen open", weet de snoekvisser. Snoeken zijn goed voor het ecosysteem en dus belangrijk voor zwemplassen.
Nee, snoeken zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar vanwege hun bruuske aanvallen gebeuren er wel eens ongelukjes met zwemmers die in hun voet gebeten worden of mensen die hun hand langs een varende boot houden.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Waarom bijten vissen elkaar? Misschien kun je deze bij vrienden en of familie kwijt. Dan hebben je visjes het zeker meer naar hun zin. Ze hebben nu geen ruimte voor zichzelf en krijg je dit soort dingen.
De meeste vissen hebben tanden; vorm en plaatsing daarvan worden door het dieet bepaald. Bij beenvissen bestaan de tanden uit dentine met een glazuurlaagje, en ze bevatten een pulpaholte met zenuwen, bloedvaatjes en bindweefsel.
Is heel normaal gedrag bij goudvissen. Mannetjes jagen op de vrouwtjes en drijven ze hoeken en planten in en gaan met de kop op de vrouwtjes buiken beuken zodat ze eieren leggen. Dit kan er hard aan toe gaan. Happen onder de staart kun je ook zien.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Jonge baars eet vooral wormpjes, larven, vliegjes en kleine visjes. Grote baars jaagt daarentegen vooral op wat grotere vissen. Een voorntje van een centimeter of 10 is daarbij geen enkel probleem. Tanden heeft de baars overigens niet.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Hun grote bek zit vol met ongeveer 700 tanden en tandjes. Door de grote bek met tanden zijn snoeken niet snel bang voor grotere vissen als prooi. Zo jagen ze op vissen die meer dan de helft van hun eigen lichaamslengte hebben!
De meerval heeft geen tanden maar maakt gebruik van een soort bek platen met naar achter gerichte puntjes dat aanvoelt als schuurpapier. De afwezigheid van tanden betekend dat de vis zijn prooi geheel inslikt bij het azen. Een meerval kan 80 jaar oud worden en wordt in Nederland een dikke 2 meter.
Geur is belangrijk bij roofvis!
Naast zicht is het reukvermogen van de snoek goed ontwikkeld. Als visser kan je hier goed op inspelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van zoutwatervissen, zoals: makreel, haring en spiering. Deze vissen ruiken sterker dan de zoetwater varianten.
Smaak en bereiding
Het vlees van de meerval heeft een stevige structuur en een zeer fijne smaak, vooral van de jongere dieren. De vissoort is vetarm en heeft culinair veel mogelijkheden. Ook gerookte meerval is een delicatesse, het sluit goed aan bij forel, paling en zalm.
Het oude BNRZ-record snoek van 134 centimeter – gevangen door Nico Molkens in maart 2017 – is onlangs verpulverd met een vis die maar liefst vier centimeter langer is. Daarmee staat het officiële Nederlands record snoek nu op 138 centimeter.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Jonge exemplaren van een centimeter of 2-5 kosten gemiddeld zo'n 5-10 euro. Halfwas vissen van zo'n 6-10cm. rond de 15 en 25 euro.
Piranha's staan bekend als vraatzuchtige vissen die je met huid en haar opeten. Toch zijn de vissen niet gevaarlijk voor mensen. Alleen bij voedselgebrek happen ze naar alles wat voor hun neus komt.