De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
Er is helaas maar 1 manier om vast te stellen of een wijn niet meer goed is om te drinken, namelijk door de proef op de som te nemen. Heeft de wijn een zure smaak? Dan is deze geoxideerd en niet meer goed.
Een bedorven wijn verliest vaak zijn karakteristieke fruitige aroma's en wordt vervangen door geuren die doen denken aan azijn, rottend fruit of zelfs aan vochtige en aardse elementen zoals schimmel. Deze verandering is een duidelijk teken dat er iets mis is.
Na verloop van tijd ontwikkelen stevige wijnen zich van 'aromatisch fruitig' naar meer complexe, rijpere smaken.
Voor een rode wijn die meer dan 40 jaar oud is, is het een goed idee om de fles rustig te laten staan gedurende vier tot zes weken, of totdat de wijn perfect helder is . Eigenlijk zou geen enkele oude wijn geopend moeten worden totdat deze briljant helder is en het bezinksel volledig is bezonken.
Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Mocht je het toch aandurven om deze wijn te proeven dan smaakt deze vaak naar kurk, is erg bitter en stroef.
Hoe u het kunt zien: Geoxideerde wijnen verliezen hun helderheid, zowel in kleur als in smaak . Dieprode wijnen worden bruinoranje van kleur en hebben een vreemd azijn-en-gekarameliseerde-appel-kenmerk. Overigens zijn witte wijnen veel gevoeliger voor oxidatie dan rode wijnen, omdat de hogere tanninegehaltes van rode wijnen als een buffer fungeren.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Als er nog wijn over is, dan is dat het geen reden om het weg te gooien. Als je de wijn goed afgesloten in de koelkast bewaart, kan hij nog steeds gebruikt worden duurt maximaal een week blijven. Het is belangrijk dat de wijn voorzien is van een kurk of een wijnstop luchtdicht af te sluiten.
Gezondheidsrisico's van het consumeren van bedorven wijn
Wijn bederft doorgaans door oxidatie, wat betekent dat de wijn in azijn kan veranderen. Hoewel het onaangenaam kan smaken, is het onwaarschijnlijk dat het schade veroorzaakt . Bederf door microben kan echter leiden tot voedselvergiftiging. Dit type bederf is zeldzaam, maar mogelijk.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren. Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
U kunt zien of drank bedorven is door op een paar belangrijke signalen te letten. Controleer eerst op kleurveranderingen of troebelheid in wat een heldere drank zou moeten zijn , aangezien dit kan duiden op oxidatie of verontreiniging. Als de drank zuur, muf of gewoon "vreemd" ruikt, is deze waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen.
Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.
Over het geheel genomen was de oogst van 1986 matig voor een groot deel van de wereld, maar sommige regio's hadden geluk. Hoewel de overgrote meerderheid van de wijnen waarschijnlijk allang voorbij hun beste tijd is, zijn er misschien een of twee juweeltjes die nu nog goed te drinken zijn, hoewel zorgvuldig onderzoek raadzaam is .
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
Normaal gesproken blijven ongeopende flessen rode wijn 2-3 jaar langer houdbaar dan de aanbevolen drinkperiode . Hun hoge tanninegehalte zorgt voor deze lange natuurlijke bewaring. Om de houdbaarheid te maximaliseren, bewaart u de wijn op een koele, donkere plek, uit de buurt van zonlicht.
Kwaliteitswijnen: Hogere kwaliteit witte wijnen met een schroefdop kunnen vaak langer bewaard worden. Afhankelijk van het type wijn, kun je rekenen op een houdbaarheid van 3 tot 5 jaar.
Een wijn die bedorven is doordat hij open is blijven staan, heeft een scherpe zure smaak die lijkt op azijn en die vaak uw neusholtes verbrandt op een manier die vergelijkbaar is met mierikswortel. Het heeft ook vaak gekarameliseerde appelmoes-achtige smaken (ook wel bekend als "sherry" smaken) van de oxidatie.
Kurksmaak. De meest voorkomende fout is dat jouw wijn een kurksmaak heeft. Deze is meestal makkelijk te herkennen aan de muffe en chemische geur die doet denken aan champignons en nat karton. Daarom is ruiken aan je wijn voor het drinken altijd aan te raden.
Oxidatie komt na enige tijd in alle wijnen voor, maar als een fles wijn verkeerd wordt bewaard, gebeurd dit veel eerder. Je herkent een geoxideerde wijn aan een scherpe geur zoals beurse appels en de wijn is (deels) bruin verkleurd.
De troebele geel-grijze vloeistof rook en smaakte naar krab, benzine, zeewater, azijn, met wat citrus- en alcoholsmaak. De kenners konden er niet eens achter komen wat voor wijn het oorspronkelijk was geweest: misschien ook wel sterke drank, of een medicijn.
Maar als een wijn echt helemaal luchtdicht wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een schroefdop, dan kan zich een zogenaamd reductief aroma vormen. Dat reductieve aroma doet denken aan geuren van eieren, dierlijke geuren en in het ergste geval zelfs rotte eieren. In dat laatste geval is de wijn bedorven.
Rode wijn heeft de meeste bitterstoffen.Het zijn tannines die de bittere smaak geven. Ook witte en oranje wijn kan bitter zijn. Dat hangt af van de druif, de manier van persen en of er schilcontact is geweest.