De meeste appelstropen bestaan voor maar liefst 55 tot 70% uit suiker. Dit zijn deels suikers die van nature aanwezig zijn in appels, maar vaak wordt er ook behoorlijk veel suiker aan toegevoegd. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 3 suikerklontjes. Een flink suikerbommetje dus!
Omdat appelstroop veel suiker bevat staat het niet in de Schijf van Vijf. Dat geldt ook voor andere vormen van zoet beleg. Maar je kunt wel elke dag kiezen voor een boterham met zoet beleg, zoals appelstroop, als je verder gezond eet. In het geval van appelstroop geldt dit als dagkeuze.
Je hebt het vast vaak gehoord: appelstroop is gezond omdat het veel ijzer bevat. En dat is niet te ontkennen: in honderd gram appelstroop, zit zo'n dertien milligram ijzer. Een belegde boterham met ongeveer twintig gram appelstroop, bevat dan ook wel 2,6 milligram ijzer.
Ze bevatten wel behoorlijk wat suiker en vrij weinig ijzer. Door de toevoeging van ijzer komt de Frutesse Rinse Extra Appelstroop als Beste uit de Test.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Producten waar een (licht) laxerende werking aan wordt toegeschreven zijn onder meer: voedingsvezels (o.a. in volkorenbrood), pruimen, appelstroop, ontbijtkoek, koffie, verschillende theesoorten en kruiden zoals venkel.
Suiker in appelsap
Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker.
In veel rinse appelstropen komt de rinse smaak van suikerbieten doordat rinse appelstroop voor 30% uit appels en daarnaast voor ongeveer 70% uit suikerbieten bestaat. Het sap van die suikerbieten bevat veel ijzer. Een boterham belegging Rinse appelstroop bevat daardoor ruim 1 mg ijzer.
Een portie appelstroop voor op brood (ongeveer 20 gram) bevat zo'n 2,5 mg ijzer. Een volwassen man heeft 9 milligram nodig, een vrouw iets meer. Appelstroop helpt dus zeker om aan je ijzerbehoefte te voldoen, maar andere producten kunnen dat net zo goed en bevatten minder suiker.
Appel-peerstroop
Een stuk gezonder (want: geen toegevoegde suikers) en net zo lekker. Er zijn fruitstropen mét en zonder toegevoegde suikers verkrijgbaar, let daar dus op je een gezonde keuze wilt maken in de winkel. Fruitstroop wordt gemaakt door fruitsappen in te dikken.
Is appelmoes gezond? Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze, maar mét toegevoegde suikers niet. Bovendien is appelmoes niet even gezond als een appel. Kauw je op een appel, dan raak je meer verzadigd dan wanneer je een schaaltje moes opeet.
Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.
De meeste appelstropen bestaan voor maar liefst 55 tot 70% uit suiker. Dit zijn deels suikers die van nature aanwezig zijn in appels, maar vaak wordt er ook behoorlijk veel suiker aan toegevoegd. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 3 suikerklontjes. Een flink suikerbommetje dus!
Een ouderwetse appeltaart is niet gezond. Er zit veel roomboter, suiker en witte bloem in. Bovendien bevat een punt appeltaart veel calorieën, vaak nog meer dan een punt slagroomtaart.
Kies bij appelsap bij voorkeur voor een troebele variant. Hier zitten nog de meeste vezels en gezonde voedingsstoffen in. Heldere (gefilterde) appelsap bevat vrijwel geen vezels meer en een stuk minder voedingsstoffen.
Wie een ijzertekort heeft krijgt nog wel eens het advies om dit met voeding aan te vullen. Wat extra spinazie, een stukje (rood) vlees of smeer appelstroop op uw boterham. Van spinazie is bekend dat het vol ijzer zit, maar ook appelstroop zou een goede bron van ijzer zijn.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
In een klein glas appelsap van 150 milliliter zit bijvoorbeeld zo rond de 4 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.
Cola in vermomming
Dan het slechte nieuws. "In 1 longdrinkglas appelsap zitten ongeveer 7 suikerklontjes, net zoveel als in cola." Dat teveel suiker slecht voor je is, hoeven we je niet te vertellen. Laat staan hoe je tanden eronder lijden.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.