Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Sauna temperatuur van 90 graden
De ideale sauna temperatuur ligt zo rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die prima te verdragen is, als de luchtvochtigheid laag is. In een droge sauna ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.
Sauna verwarmen
De sauna wordt opgewarmd door een elektrische of houtgestookte kachel. Met beide kachels dien je rekening te houden met een opwarmtijd van circa 25 minuten. Dit is wel afhankelijk van de gewenste warmte en de grootte van de sauna.
Een infrarood sauna gebruikt gemiddeld zo'n 415 kWh per jaar. Dat komt neer op zo'n €80 euro extra per jaar.
De vaste kosten van een sauna zitten dus echt alleen in de verwarming en eventueel wat LED-verlichting. Dit hangt echt allemaal af van het gebruik. Wanneer je twee keer per week een uurtje geniet in je eigen sauna ben je tussen de 50 en 100 euro per maand kwijt aan extra kosten.
Wat kost een dagje sauna? Stel: je gaat een complete dag naar de sauna. Dan betaal je vaak al snel €35,00 voor de entree, tenzij je ergens een scherpe aanbieding vindt. Vervolgens moet je rekening houden met je lunch en diner en zorgen voor wat te drinken.
Het opgieten in de sauna zorgt voor een extra hitte-effect waardoor de zweetklieren keihard moeten werken. De deur van de cabine moet tijdens het opgieten gesloten blijven. Het opgieten vindt normaal gesproken aan het einde, als afsluitend hoogtepunt van het saunaritueel plaats.
De sauna verwarmen met een elektrische kachel is heel simpel. Je sluit de kachel aan op krachtstroom en je schakelt 'm aan door middel van bedieningsschakelaars. De gewenste temperatuur is vaak persoonlijk. Voor beginnende saunagangers is 75 graden een mooie temperatuur om te starten.
Wil je toch graag een grotere maaltijd eten dan wacht je best minstens één of twee uur voor je in de sauna gaat. Ook is het niet verstandig om voor (of ook tijdens) je saunabezoek alcohol te drinken. Dat lijkt wel leuk en ontspannend, maar je lichaam zal daar minder blij mee zijn.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
De sauna bevordert spierherstel
Het gebruik van een sauna is in feite warmtetherapie. Het gebruik van een sauna als warmtetherapie voor het hele lichaam is een efficiënte manier om spieren te ontspannen en spiercontractie te verminderen. Hierdoor krijg je minder spierpijn na een zware inspanning.
Wie dat wenst, kan een drietal lepels water opgieten op de hete kolen in de sauna. Samen met het heerlijk sissende geluid ontstaat er meteen ook een geweldige stoom én stijgt de temperatuur in de sauna aanzienlijk. Deze hitteopstootjes zijn precies wat je nodig hebt om nog beter te relaxen.
Een sauna wordt warm door middel van een saunakachel. Deze kan de cabine verwarmen tot wel 110 graden celsius. De saunastenen die op een saunakachel liggen, nemen heel veel warmte op. Door water over de stenen te gieten, verdampt het en ontstaat er een hogere luchtvochtigheid.
Bij een elektrische saunakachel worden de saunastenen verwarmd door een elektrische warmtespiraal in de kachel. Daarop geven de stenen die warmte af aan de omgevingslucht in de saunacabine. Als je water op de stenen giet, wordt er hete lucht verspreid.
Afvallen in de sauna is een fabeltje
Zoals hierboven beschreven is het eigenlijk heel eenvoudig. Wil je gewicht verliezen dan moet je calorieën verbranden en dat gebeurt alleen wanneer je lichaam arbeid verricht. In de sauna ontspant je lichaam en daarvoor gebruikt het bijna geen energie.
Wij raden aan om na elk bezoek aan een saunacabine dezelfde tijd te nemen om weer af te koelen. Heeft u 15 minuten in een sauna, stoombad of whirlpool gezeten, neem dan ook 15 minuten de tijd om weer af te koelen.
Meestal duurt een opgieting zo'n 10-15 minuten. Na afloop van de opgieting is er vaak fruit of een drankje. Afhankelijk van de sauna en de saunameester wordt een opgieting verrijkt met bijvoorbeeld muziek, een verhaal, klankschalen, ijs en/of licht.
Hieronder de sauna's die een leuk cadeau hebben voor de jarige. Bij de volgende sauna's krijg je op je verjaardag een gratis ritueel naar keuze en bij het uitchecken krijg je nog een scrub cadeau: SpaWell, SpaWeesp, Elysium, Veluwse Bron, SpaSense, Thermen Holiday, SpaPuur en Zwaluwhoeve.