Voorzie verhoogde ligplaatsen waarop de geiten kunnen rusten. Geiten die het goed kunnen vinden met elkaar, zullen dicht bij elkaar (of zelfs tegen elkaar) rusten. Andere dieren houden ze liever op een afstand. Als het kan, gaan ze tegen een muur liggen en niet in het midden van de stal.
Ja, dat kunnen ze zeker.
Ze eten zeker niet alleen gras, maar ze knabbelen ook aan struiken en bomen. Zowat de helft van de tijd rusten ze (vooral 's nachts). Ongeveer 6 tot 8 uur per dag zijn ze aan het herkauwen.
Voor de REM-slaap moet een paard echter ook gaan liggen. Schapen en geiten slapen zo'n 4-5 uur per dag.
Het is helemaal niet verkeerd de geiten ook 's nachts de keus te laten: binnen of buiten. Onderzoek heeft aangetoond dat geiten van nature ook 's nachts grazen. Het komt dus het welzijn van de dieren ten goede.
Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.
Geiten zijn slimme en beweeglijke dieren die leuk zijn om te houden voor mensen met voldoende ruimte. Een stevige afrastering is dan wel nodig, want geiten zijn echte uitbrekers! Ze kunnen uitstekend klimmen. Er zijn geiten in allerlei soorten en maten, die ook in karakter van elkaar kunnen verschillen.
Hoog en droog. Geiten houden niet van wind en ze worden niet graag nat. Daarom raden we een hoog en droog hok aan. Mijn bokjes hebben een hok op hoge poten, waar ze via een trapje in kunnen.
Geiten kunnen goed horen. Ze kunnen hun oren draaien, zodat ze veel geluiden in de omgeving kunnen horen. Ook kunnen ze goed zien.
Geiten zijn zeer nieuwsgierig en onderzoekend. Ze klauteren en ze springen. Daarom is het goed als er in de geitenwei een paar objecten staan waar ze op kunnen klimmen en spelen. Voorbeelden van zelfgemaakte klimtoestellen en schuilgelegenheden voor geiten vind je hier.
Mekkerende geiten
Geiten mekkeren als ze om de een of andere reden aandacht willen. Het kan voortkomen uit een herhalingsproces. Als de geiten gewend zijn om eten te krijgen als ze mekkeren, zullen ze dat vaker gaan doen. Dit conditioneringsgedrag wordt dan opgewekt zodra ze jou zien of horen.
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.
Toch vreet een geit 'maar' zo'n 2,5 kg DS aan voer, terwijl ze 10 tot 20 liter water drinkt op een dag. De basis behoefte is ca. 9 liter water per dag plus 1,9 liter per liter melk die zij produceert.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
Voederhoeveelheid geiten
Volwassen dieren met een lichaamsgewicht van 50 kg naast hooi/ruwvoer 0,5 kg per dag. Na het lammeren de krachtvoergift opvoeren tot 1,5 kg. Voor melkgevende geiten per 2 liter melk ca. 1 kg krachtvoer extra.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Ze lijken misschien op het eerste gezicht niet zo bijster intelligent, maar schijn bedriegt. Geiten zijn hartstikke slim, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ze kunnen binnen twee minuten iets nieuws leren en dat vervolgens zeker tien maanden onthouden.
Wat is het gevaar van een geit? Een briesende geit die de kinderboerderij terroriseert is geen reden om in paniek te raken (er zijn geen incidenten bekend waarbij het een geit is gelukt om iemand op zijn hoorns te spiesen). Het gevaar van de beesten is dat ze een vervelende ziekte kunnen verspreiden: Q-koorts.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Ze is zindelijk, mits ze tijdig even naar buiten wordt gelaten, net als een hond. Zindelijkheid bij geiten is niet uitzonderlijk, je kan het ze vrij eenvoudig leren.
Geiten en schapen zijn leuke, vrolijke en lieve dieren. Je kunt ze prima als hobbydieren houden. Ze hebben wel dagelijks verzorging en aandacht nodig. En zorg dat je minimaal 2 dieren neemt want het zijn echte gezelschapsdieren.
Voor het voeder moet je rekenen op 10 tot 30 euro per maand gedurende de wintermaanden of als je weinig gras hebt en moet bijvoederen met hooi. Een kleine baal hooi kost tussen de 3 en 5 euro. Vaccinaties, ontworming en andere dierenartskosten bedragen minimum 75 euro per jaar en kunnen hoger oplopen.
Huisvesting voor je schapen en geiten
Ze kunnen beter tegen regen en koude dan tegen felle zon, dus heb je schaduw nodig. Geiten kunnen ook tegen een stootje, maar houden niet zo van een natte bodem in de winter. Voorzie dus voor je geiten een goede, tochtvrije beschutting met een droge bodem. Zo spaar je ook het gras.
Ga op je knieën zitten en druk de geit stevig tegen je aan. Druk met één arm zijn kop naar achteren zodat de geit jou niet kan bezeren met zijn horens. Leun naar voren en ga met je handen “binnendoor” naar de poten die het dichtste bij jouw benen zijn.