Schuur een ruw oppervlak eerst op met grof schuurpapier (korrel 80). Schuur daarna nogmaals met middelgrof schuurpapier (korrel 100). Wil je een grondverflaag licht opschuren? Dan is fijn schuurpapier (korrel 120 of 150) het meest geschikt.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Grondverflagen schuur je het beste met een zeer fijne korrel, bijvoorbeeld korrel P320. Deze grofte of korrel schuurpapier kun je ook meteen gebruiken voor het schuren tussen de verschillende laklagen en zorgt voor een mooi zachte mattering van je schilderwerk.
Hoe moet je schuren: fijn
Fijn schuren doe je met schuurpapier van een korrelgrootte 120 tot en met 180. Het is de laatste keer dat je schuurt voordat je een verflaag aan gaat brengen (let op: dit is iets anders dan lakken). Hiermee kan je ook een eerste verflaag licht opschuren voordat je een tweede aanbrengt.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met schuurpapier met een korrelgrootte van 90. Schuur daarna nogmaals met fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 120. Voor het licht opschuren van een verflaag is een korrelgrootte van 180 of 220 het meest geschikt.
Voordat je gaat schuren is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de milieuvriendelijke Universol Verfreiniger en een spons. Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt.
Antwoord: Blanke lak overschilderen kan, maar de kans is groot dat het mis gaat. Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak.
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek.
Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af. Neem na het ontvetten het hout weer af met een vochtige doek en laat het drogen voordat u het hout verder behandelt met onze Hardwaxolie F-serie of een andere verf- of waslaag.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuurt u de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou u voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout. Ook siliconen van kitranden moeten eerst ontvet worden om onthechting te voorkomen.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig. Wel even de schuurstof weghalen met een stoffer of een doekje!
Gelakt hout kan niet behandeld worden met decorwas. Lak sluit namelijk het hout af waardoor het product niet aan je houten tafel kan hechten. Om ervoor te zorgen dat de decorwas toch hecht, kun je de gelakte tafel schuren en vervolgens het product aanbrengen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Eerst schoonmaken van schilderwerk
Voor het schoonmaken van bestaande verflagen gebruik je een emmer met schoonwater algelengd met Universol. Maak de ondergrond schoon met een professionele werkspons en zorg dat je regelmatig je water met schoonmaakmiddel vervangt, zodat een schone ondergrond ontstaat.
Ontvetten met ammoniak of schoonmaakazijn
Ammoniak is een goede ontvetter, maar is wel schadelijk voor het milieu. Schoonmaakazijn werkt bijna net zo goed als ammoniak en is niet schadelijk. Doe twee delen schoonmaakazijn bij 8 delen water en breng het aan met een doek of spons.
Fijn schuren
Bevestig hiervoor schuurpapier met een korrelgrootte tussen 180 en 240 op het schuurgereedschap van uw keuze. Schuur het hout met weinig druk en met de nerf mee, totdat het oppervlak gelijkmatig en glad is. Als het werk klaar is, verwijdert u het stof weer.
Fijn schuurpapier heeft een korrel tussen de 120 en 180. Dit is perfect voor het opschuren van een laag grondverf. Voorbeelden hiervan zijn 120 schuurpapier en schuurpapier 150p. Alles met een korrel boven de 200 is extra fijn schuurpapier.
U doet een beetje houtreiniger op een doek, wrijft het vervolgens over het oppervlak en wacht even 10 minuten. Daarna neemt u het losgeweekte vuil op met een droge, schone doek. U kunt deze reiniger gebruiken voor hout dat al is bewerkt met beits, lak, was of olie.
Gebruik een heteluchtpistool en verfkrabber
Verhit de oude verflaag over een lengte van 10 cm totdat er blazen ontstaan. Krab de nog warme verflaag direct weg. Tip! Verhit niet te lang op één plek, want de verf mag niet gaan branden.