Medicijngebruik tegen overgangsklachten
Een medicijn dat kan helpen bij het verminderen van overgangsklachten, is raloxifeen. Dit medicijn bootst de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk na en net als oestrogenen remt het de botafbraak en versterkt het de botten.
Wist je dat vitamines en mineralen dan een handje kunnen helpen? Ze ondersteunen namelijk de botten en de huid: vitamine D, vitamine K, calcium en magnesium de botten en vitamine C de huid. Speciaal voor vrouwen in de overgang is er Davitamon Compleet Overgang.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.
Op gewicht blijven of afvallen tijdens de overgang
Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.
Nee, Ymea is niet gevaarlijk. Wel wordt geadviseerd het aanbevolen gebruik niet te overschrijden. Alle producten van Ymea zijn geschikt voor langdurig gebruik. Wanneer je andere medicatie gebruikt, raden we aan om contact op te nemen met je huisarts.
De overgang en vruchtbaarheid
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dat is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Wees matig met cafeïne, alcohol, suiker, zout en koolzuurhoudende dranken. Ze remmen de opname van calcium en dat heeft het lichaam juist hard nodig tijdens de overgang. Calcium draagt bij tot sterke botten en dat is hard nodig, want tijdens de overgang kan de botmassa tot wel 20 procent afnemen.
De huid wordt slapper; door de daling van oestrogeen na de menopauze neemt het collageen en elastine af, twee eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. De huid wordt dunner door afnemende productie van de huidcellen. De huid wordt minder soepel en droger door de afname van talg.
Als je in de overgang bent, kun je aankomen doordat de oestrogeenaanmaak in de eierstokken daalt. Door het dalende oestrogeen worden er in je lichaam meer vetcellen aangemaakt.
Ymea 8-in-1 ondersteunt bij 8 veelvoorkomende overgangsverschijnselen. Zo helpt Ymea 8-in-1 onder anderen bij opvliegers en nachtelijk transpireren1*, het draagt bij aan de vetverbranding en gewichtsverlies3* én helpt moeheid te verminderen2*.
De duur van de overgang verschilt per vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan.
Gemiddeld begint de overgang als je 47 jaar bent, maar de precieze leeftijd is voor iedere vrouw anders. De overgang vindt meestal plaats als je tussen 45 en 55 jaar oud bent.
Blijft de menstruatie langer weg, dan bent u mogelijk in de overgang. Vaak heeft u dan ook andere verschijnselen, zoals opvliegers, 's nachts zweten of een droge vagina. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is de menstruatie rond hun 50e gestopt. Sommige vrouwen komen al eerder in de overgang, andere pas later.
Op een gegeven moment zul je wel wat gaan merken in de stopweek. Omdat je in deze periode vrij bent van hormonen, kun je overgangsverschijnselen krijgen, zoals nachtzweten of opvliegers. Op dit moment is het misschien verstandig om te stoppen met het slikken van de pil.
Ymea is er om deze vrouwen te ondersteunen. Onze natuurlijke producten zijn speciaal samengesteld voor de unieke behoeften van vrouwen in de overgang. We gebruiken kruidenextracten die je lichaam ondersteunen bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers1*, nachtzweten1* en stemmingswisselingen1*.
Ymea mag gedurende die hele periode gebruikt worden.
Artsen schrijven clonidine voor aan vrouwen die opvliegers hebben en geen hormonen mogen gebruiken, zoals bij vrouwen met borstkanker. Clonidine werkt alleen tegen de opvliegers en zweetaanvallen en niet tegen andere overgangsklachten. Het zorgt ervoor dat de opvliegers minder heftig zijn en minder vaak voorkomen.
Doordat je spiermassa afneemt tijdens de overgang, heeft je lichaam minder energie nodig dan voorheen. Toch blijven we vaak hetzelfde eetpatroon vasthouden, waardoor je aankomt. Probeer daarom te minderen met de (snelle) koolhydraten, zoals witte rijst, snoep en frisdrank.