Ecologische bouwmaterialen zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Deze hebben weinig impact op het milieu. Bamboe is hier bijvoorbeeld bij uitstek het perfecte voorbeeld van. Het groeit extreem snel en is binnen 4-5 jaar te oogsten.
Wat zijn ecologische bouwmaterialen? Ecologische bouwmaterialen bestaan uit zo goed als onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen met zo weinig mogelijk chemische additieven. De belasting voor het milieu is dus minimaal én ze hebben geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.
Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met ecologische materialen zoals stro en olifantsgras. Deze laatste kan gebruikt worden als ecologische vervanger van papier, plastic én als stevig bouwmateriaal. Olifantsgras groeit snel en kan veel CO2 opnemen. Dat maakt dit materiaal nog milieuvriendelijker.
Dit zijn materialen die groeien boven de grond als houtvezel, cellulose, stro, hennep, schapenwol en kurk. Het produceren van deze ecologische materialen kost veel minder energie dan bij beton, steen, staal of aluminium.
Vloeren van ecologische materialen zoals kurk, hout en bamboe hebben in theorie een lagere milieu-impact, maar dan wel alleen als ze uit duurzaam beheerde bossen komen. Let ook hier weer op het FSC- of PEFC-keurmerk. Voor tapijt kun je ook voor biobased materialen kiezen zoals vlas of katoen.
Zo'n 80 procent van de CO2-uitstoot van de productie van beton komt voor rekening van cement. Vanwege de fossiele brandstoffen die gebruikt worden om die temperatuur te bereiken (2 tot 3 procent van de totale jaarlijkse energieconsumptie gaat naar de productie van cement), maar meer nog door het chemische proces zelf.
glaswol: een duurzaam isolatiemateriaal
Glaswol is één van de meest duurzame isolatiematerialen. Het isoleert goed, helpt energie besparen en is bovendien milieuvriendelijk.
Mocht het huis ooit afgebroken worden, dan kan het zeer duurzaam worden gerecycled. Houten woningen zijn dus nagenoeg niet milieubelastend in productie, gebruik- en afvalfase. Bovendien groeit hout, en is het daarmee één van de weinige producten van een woning die niet milieubelastend is.
Veel gebruikte duurzame materialen
Zo wordt bamboevezel gebruikt in kleding, polyurethaan op basis van plataan in de bouw, enz. Enkele andere duurzame materialen zijn glas, hout en staal. Deze materialen zijn gebaseerd op recycling, en de producten die ermee worden gemaakt, kunnen meerdere malen worden gerecycleerd.
Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld: sommige bamboesoorten groeien in één dag wel 30 centimeter. Omdat het zo snel groeit, is bamboe makkelijker te vernieuwen dan andere materialen, zoals hout. Daarom wordt het gezien als een duurzaam materiaal.
Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig wat dus leidt tot een lagere CO2-uitstoot (1,1 ton/m3). Ook heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur.
Duurzame producten hebben op lange termijn voordelen. Het is in de aanschaf soms iets duurder, maar uiteindelijk gaan ze vaak langer mee. Ecologisch betekent veelal hetzelfde als biologisch. De productie van de artikelen, kleding of voeding moet dan voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van natuur en milieu.
Polyester, elastaan en andere synthetische stoffen
Zorgwekkend, gezien de nadelen van deze stof voor natuur en klimaat. Gerecycled polyester is een interessant alternatief, maar ook van dit polyester komen microdeeltjes in onze oceanen terecht.
Bij biologisch geproduceerd voedsel hou je rekening met het milieu, mens en dier. Bij ecologisch geproduceerd voedsel wordt het belang van de gehele planeet, inclusief bodem, water en lucht, vooropgesteld. Eigenlijk alles wat ons ecosysteem kan schaden wordt vermeden met ecologische producten.
PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol, waardoor u met PIR dunner kunt isoleren. Vaak wordt in beperkte ruimtes daarom gekozen voor PIR isolatie. PIR is wel duurder dan glaswol, maar hier krijgt u een betere isolatiewaarde voor terug.
Ja, glaswol is milieuvriendelijk en duurzaam. Het wordt gemaakt van gerecycled glas en zand, waardoor het een duurzame keuze is. Bovendien draagt glaswol bij aan energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot door het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Asfalt biedt vele voordelen ten opzichte van beton op het gebied van kosten, duurzaamheid, installatietijd, weersbestendigheid en milieu duurzaamheid. Ten eerste is asfalt aanzienlijk goedkoper dan beton - vaak tot 50% goedkoper - waardoor het de voorkeur geniet bij budgetbewuste projecten.
Gebruik van hout in plaats van beton verlaagt niet alleen het energieverbruik en daarmee de CO2 uitstoot in het productieproces. Bij de groei van bomen wordt er juist ook CO2 opgeslagen in het hout. In één m3 hout zit ruim 750 kg CO2 opgeslagen (afhankelijk van de houtsoort).
Aluminium is een sterk, licht en extreem duurzaam materiaal. En ook nog eens 100% recyclebaar. In tegenstelling tot veel andere materialen verliest aluminium zijn eigenschappen niet tijdens het recyclingproces. Dat betekent dat het eindeloos gerecycled kan worden zonder kwaliteitsverlies.
Het is niet mogelijk om één vloerbedekking aan te wijzen als de milieuvriendelijkste soort. Vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal ( biobased ), zoals hout of bamboe afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en linoleum, zijn vaak een duurzame keus.