Weeg de hoeveelheid havermout af, die je nodig hebt. Vul de blender, keukenmachine of het hakmolentje met de havermout en mix dit net zo lang, tot je een meel overhoud van de havervlokken. Het ligt een beetje aan hoe vol je machine is en de kracht hiervan, maar binnen een minuut heb je een lading aan havermeel!
Is je havermout bijna klaar? De truc voor de lekkerste havermoutpap is om hem nog 5-10 minuten afgedekt in de pan te laten staan. Door de restwarmte gaart de havermout nog even na, neemt hij meer melk op en wordt hij lekker zacht en romig. Stop dus op tijd met koken en laat hem nog even nagaren.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Hoe langer je de havermout kookt, hoe dikker de pap wordt. Als je liever een dunne havermoutpap wilt, voeg dan meer water toe tijdens het koken. Na bereiding kun je de pap warm eten of eerst koud laten worden. Als je de havermoutpap het liefst koud eet, maak hem dan alvast de avond van tevoren.
Havermout bevat per 100 gram wel veel calorieën (389 kcal) en een grote hoeveelheid koolhydraten (66g). En dit gaat meestal niet goed samen met afvallen. Afhankelijk van jouw caloriebehoefte om af te vallen kan het zijn dat dit moeilijk is om in te passen in je dieet.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
Dat bakje havermoutpap als ontbijt is dus niet alleen gezond, je kunt er ook lang tegenaan! Natuurlijk bepaalt hoe je havermout of havervlokken klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je havermout bereidt met halfvolle melk of magere yoghurt.
Koude havermoutpap: Ook koud is havermoutpap een echte lekkernij. Zo maak je het: Maak 's avonds de havermoutpap en laat deze een nacht in de koelkast staan. Meng de havermoutvlokken met water, melk of yoghurt en voeg hier eventueel nog iets anders aan toe dat je lekker vindt, zoals fruit.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt. Je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo'n 2 porties) om aan de benodigde hoeveelheid bètaglucanen te komen.
150 ml Griekse yoghurt. 40 gr havermout. 1 rijpe banaan. topping naar keuze: banaan, blauwe bessen, walnoten, rozijnen.
Breng 250 ml melk of koud water aan de kook. Roer hier langzaam 40 gram Quaker Havermout doorheen. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat het geheel nog even staan.
Volle melk is een lekkerder, romig alternatief. Ook rijstmelk, havermelk, kokosmelk, amandelmelk, of een combinatie behoren tot de mogelijkheden.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Overnight oats passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels en geven een verzadigend gevoel na het eten. Dit kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies en zorgen voor gewichtsbeheersing. Niet alleen zijn Overnight oats heerlijk als ontbijt, het is ook erg vullend.