De luchtkwaliteit in Amsterdam is van de grote Nederlandse steden veruit de slechtste. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA). Van de 323 onderzochte Europese steden, staat Amsterdam op een schamele plek 182. Dat vervuilde lucht slecht is voor onze gezondheid, dat is bij vele wel bekend.
Rotterdam, Schiedam en Rijswijk zijn de meest vervuilde steden als het gaat om uitstoot door verkeer en industrie. De gemeenten Nederweert, Ede en Barneveld, Velsen en Beverwijk hebben de hoogste concentraties fijnstof.
Pakistan staat bovenaan de lijst als het meest vervuilde land ter wereld met een gemiddelde fijnstofconcentratie (PM 2,5) van 115,7.
In 2019 en 2020 waren Umeå in Zweden, Tampere in Finland en Funchal in Portugal de drie schoonste steden in Europa wat betreft luchtkwaliteit.
Opmerkelijk: Hoogeveen staat wel in de top 3 van meest zwerfafvalboetes van het land. Van alle boetes in Nederland voor het dumpen van afval is tussen 2014 en 2020 1,7 procent uitgedeeld in de provincie Drenthe.
Uit de metingen blijkt dat op Schiermonnikoog de schoonste lucht van Nederland te vinden is.
De schoonste lucht werd gevonden in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Onder de ontwikkelde landen had Finland de beste luchtkwaliteit. Er waren wereldwijd wel 222 steden die het doel haalden. Het probleem zit in fijnstof dat kleiner is dan 2,5 micrometer per deeltje.
De Indiase stad Gurugram, een voorstad van New Delhi, is volgens het rapport de meest vervuilde stad ter wereld. New Delhi zelf staat op plek elf en is daarmee de hoofdstad met de meeste luchtverontreiniging wereldwijd.
Costa Blanca Gezondste Klimaat van Europa
De zon schijnt 300 dagen per jaar. De lucht is gezond en er is een lage luchtvochtigheid, waardoor het ideaal is voor mensen met astma, reuma en andere gezondheidsproblemen. Ook de gezondheidszorg in Spanje is goed ontwikkeld: Nummer 8 van de wereld!.
De resultaten
Volgens deze studie is Turkije het meest vervuilde land van Europa, met een score van 6,1/10. Haar concentratie van PM 2.5-deeltjes is 41 µg/m3 en de CO2-uitstoot is een zorgwekkende 4,33 ton per hoofd van de bevolking.
De schoonste lucht, het zuiverste water en het meeste groen? The winner is … Zwitserland!
Verschillende delen in Noorwegen, Zweden en Finland hebben een uitstekende luchtkwaliteit. Ook IJsland, Letland, Canada en delen van Wit-Rusland hebben een schone lucht. Op diezelfde kaart is te zien dat Australië ook goed scoort op het gebied van luchtkwaliteit.
Helaas is de lucht in Nederland op veel plekken ongezond. En dat veroorzaakt ernstige longziekten zoals astma, COPD en longkanker. Heb je een longziekte, dan merk jij vaak als eerste dat er veel fijnstof in de lucht zit.
Je kunt daarvoor kijken op www.luchtmeetnet.nl , waar de resultaten van onder andere RIVM, GGD Amsterdam en DCMR op staan. Op luchtmeetnet.nl kun je per stof de concentratie zien bij jou in de buurt op dit moment. Als er geen meetpunt bij jou in de buurt is, kun je kijken op de kaarten van Atlas Leefomgeving.
Verkeer, industrie, landbouw en huishoudens (o.a. houtstook) zijn belangrijke bronnen van fijnstof. Een slechte luchtkwaliteit (dus veel verontreinigende stoffen in de lucht) heeft effect op de gezondheid. Zie verder paragraaf gezondheidseffecten.
Kies dan voor een plek met minder luchtvervuiling. Dat betekent een plek: minstens 50 meter van een drukke weg. Een drukke weg is een weg waar iedere dag meer dan 10.000 auto's en vrachtauto's overheen komen.
Spanje, Italië en IJsland zijn de drie gezondste landen ter wereld, volgens de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019. Nederland is gedaald in de peilingen en staat nu op plekje vijftien.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Op de eerste plaats staat Italië, die zijn succes te danken heeft aan de gezonde eigenschappen van een mediterraan dieet. Veel Aziatische en Scandinavische landen staan echter ook hoog aangeschreven.
Van alle Nederlandse steden is de schoonste lucht gemeten in Groningen. In Nijmegen en Amsterdam is de luchtkwaliteit het slechtste. Ook Europees gezien scoort Groningen goed, maar de schoonste lucht wordt ingeademd door de inwoners van het Zweedse Umeå.
Dan is te zien dat de Oost-Europese landen de meeste luchtvervuiling kennen. Bosnië en Bulgarije zijn er het slechtst aan toe, gevolgd door Tsjechië, Slowakije en Rusland. Frankrijk, Spanje, Portugal en Zweden zijn het schoonst.
Vooral in het verkeer en de industrie. In de fijnstof kaart is ook te zien dat Scandinavië relatief gezien het beste scoort op het gebied van luchtkwaliteit.
De luchtkwaliteit is voor de meeste mensen ideaal; ga lekker naar buiten, zoals normaal. De luchtkwaliteit is voor de meeste mensen acceptabel. Bij langdurige blootstelling kunnen personen met overgevoeligheid echter lichte tot matige symptomen ervaren.
De afgelopen jaren is er veel gedaan om de luchtkwaliteit in en rondom de stad te verbeteren. Rotterdam voldoet nu aan de wettelijke normen voor fijnstof (PM10 en PM2,5), maar nog niet aan die voor stikstofdioxide. De gemeente werkt er hard aan om ook die wettelijke normen te behalen.
Fijn stof - PM2,5 en PM
Als de gemiddelde, gemeten fijnstofconcentratie tijdens de laatste 24u te hoog is (PM₂,₅ - 35 µg/m3 of PM10 - 50 µg/m³) en er geen verbetering voorspeld wordt, geeft de VMM een stookadvies. We adviseren dan om geen of zo weinig mogelijk hout te verbranden om extra fijn stof te voorkomen.