De spieren in de lies worden overbelast omdat de bilspieren en spieren aan de voorzijde van de heup het heupgewricht niet adequaat stabiliseren. Dit geeft met name bij snelle draaibewegingen een overbelasting in de liezen. Liespijn wordt dus vaak veroorzaakt door een zwakke schakel elders in het lichaam!
Meestal wordt pijn in de liesstreek veroorzaakt door een blessure van één van de spieren in de lies. Maar ook darmproblemen of een liesbreuk kunnen een mogelijke oorzaak van liesklachten zijn. Daarom raden wij u aan om bij pijn in de lies altijd eerst naar de huisarts te gaan om dit uit te sluiten.
De aanhoudende klachten ontstaan door een terugkerende, plaatselijke irritatie of (niet bacteriële) ontsteking van de peesaanhechtingen ter hoogte van de lies. De pijn zit doorgaans aan de binnenonderzijde van het schaambeen en straalt soms uit naar de binnenzijde van het bovenbeen en de gehele liesregio.
Activiteiten zoals opstaan vanuit een stoel, lopen en het maken van een trapbeweging (voetbal) kunnen pijnlijk zijn. Maar bijvoorbeeld ook vanuit lig overeind komen door je buikspieren te gebruiken (een sit-up) kan liespijn veroorzaken.
Normaal gesproken duren liesklachten 6 - 10 weken. Duurt de klacht langer dan wordt gesproken van chronische liesklachten. Soms kunnen chronische liesklachten wel jaren duren. Echter met veel geduld en consequent oefenen is een liesblessure doorgaans goed op te lossen.
Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
Een blessure in de lies is een overbelasting die kan optreden bij het lopen. Hoewel liesklachten meestal veroorzaakt worden door een blessure van een van de spieren in de lies, is het mogelijk dat een liesbreuk of darmproblemen de mogelijke boosdoeners zijn. Ga daarom met liesklachten altijd eerst langs de huisarts.
Een effectieve behandeling van pijn in de lies
Dat is niet ingewikkeld. Daarvoor moet de spier losgemaakt worden. De beste methode hiervoor is het simpelweg masseren en losduwen van de spieren. Dit kan wat gevoelig zijn, maar deze pijn is juist een teken dat er op de goede plek geduwd wordt met voldoende kracht.
Meestal begint de blessure met wat stijfheid in de liezen, die na de warming-up verdwijnt, maar na de training weer terugkomt. In de weken daarna gaat de stijfheid over in pijn en blijven de klachten ook tijdens de training aanwezig.
De lies is een regio waar grote spieren vanuit het bovenbeen en de buikspieren samenkomen. Een spiergroep in de liesregio die relatief vaak ontstoken is, bestaat uit de adductoren. Deze spieren hebben een gezamenlijke functie om het been binnenwaarts te bewegen.
Patiënten bij wie een operatie of injecties niet helpen, krijgen soms medicijnen voorgeschreven. Het betreft dan specifieke pijnstillers, bedoeld voor pijn die wordt veroorzaakt door beschadiging van de zenuwen. Voorbeelden daarvan zijn: Lyrica en Tryptizol.
Spierverrekking aan de lies kunnen vele oorzaken hebben. Vaak betreft het een overbelastingsklacht van de spieren en pezen die aanhechten in de lies, die kan leiden tot een ontstekingsreactie (tendinitis). Maar ook een gehele of gedeeltelijke spierscheur (ruptuur) kan leiden tot klachten in de lies.
Indien er sprake is van een grotere scheur kan het herstel 4-8 weken of langer in beslag nemen, afhankelijk van de ernst van de scheur. Wanneer er sprake van een complete ruptuur is, kunnen er langdurige zwakte en verminderde functie ontstaan.
Deze spier is het meest actief wanneer vanuit een extensie stand van het been een ante-flexie beweging wordt ingezet. Hiernaast zijn schematisch de aanhechtingsplaatsen van de diverse liesspieren aangegeven. Palpatie van de aanhechting kan uit zichzelf al zeer gevoelig zijn.
Hoe lang duurt spierpijn? Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.
Zwemmen en een liesblessure
Bij klachten aan de lies moet worden gestopt met de schoolslag. Je kunt wel blijven zwemmen bij een liesblessure, mits de schoolslag wordt vermeden. Voor sporters die niet zwemmen en liesklachten hebben, is zwemmen daarom ook een heel goed alternatief om toch in beweging te kunnen blijven.
De binnenkant van de benen, de liezen
Ga in spreidstand staan met één been op slot en het andere licht gebogen. Houd je bovenlichaam rechtop en buig over je gebogen been heen naar opzij en weer terug. Een paar keer herhalen en dan de andere kant.
Een liesbreuk herkent u meestal aan een pijnlijk en of branderig gevoel in uw lies, die gepaard kan gaan met bult of zwelling in uw lies. De zwelling is één van de meest voorkomende uiterlijke kenmerken van de liesbreuk.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
De liesregio zit aan de voorkant en binnenkant van je bovenbeen, je schaamstreek en je onderbuik. In de onderbuik zitten je verschillende buikspieren en je lieskanaal. Aan de binnenzijde van je bovenbeen zitten de adductorenspieren die je been naar binnen bewegen.
Detecteren van littekenweefsel waaronder verkalkingen in pezen (bv schouder). Inschatting van ernst en beoordeling prognose van spierblessure (bv. hamstring/quadriceps/kuit). Beoordeling van bandletsels (enkel, knie, duim).
Als zo'n zenuwwortel in de wervelkolom (bijvoorbeeld bij een hernia van de tussenwervelschijf) of bij het verlaten van de wervelkolom geïrriteerd raakt, kan dit pijnklachten geven in de rug, lies of been. Soms bestaat er ook krachtverlies in uw been/de benen en tintelingen of een doof gevoel in het pijnlijke gebied.