Hoe ruikt het? Vijgen ruiken fruitig, zonnig, melk-achtig, groen, zoet en een tikje houtachtig. Een mooie vijgengeur balanceert de warme, fruitige noten met het koele en groene van de boom.
Vijgen zijn rijp wanneer ze zachter aanvoelen en donkerder of net geler worden. De onderkant van de vruchten wordt groter en kan lichtjes barsten. Vijgen bewaren een paar dagen in de koelkast, maar heel eerlijk? Ze zijn natuurlijk het lekkerst als je ze vers eet.
De caoutchouc, u weet wel, die veel te grote kamerplant in grootmoeders salon, is ook een vijgenboom (Ficus elastica). Net zoals deze hebben alle vijgenbomen wit melksap, dat irriterend en zelfs giftig is.
De kleine vijgen groeien in de herfst, ze rijpen het volgende jaar in augustus-september.
'Col de Dame Blanche' wordt wel eens beschreven als de best smakende vijg. De vruchten zijn geel tot lichtgroen en klein, maar met dieprood en zoet vruchtvlees. Deze plant mag goed warm staan, dus bijvoorbeeld bij een zuidermuur.
Is vijgenblad giftig? Alle vijgenbomen hebben wit melksap, dat bij sommige mensen irriteert op de huid. Honden en katten mogen geen vijgen(blad) eten, maar voor mensen is het blad niet giftig.
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar. Wat is de houdbaarheid van verse vijgen: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast.
Zijn onrijpe vijgen eetbaar
Onrijpe vijgen zijn gelukkig ook eetbaar. Er zijn alleen wat extra handelingen nodig om het witte sap te neutraliseren. Werk daarom in de keuken ook met handschoenen. Mocht je latex op het keukengerei morsen dan gaat dit er met wasbenzine heel gemakkelijk van af.
Reacties. Het hangt ervan af welke soort vijgenboom je hebt staan. Soms dragen vijgenbomen of vijgenstruiken wel vruchten maar rijpen die niet. In ons klimaat zijn het vooral de parthenocarpische (dat betekent: zonder bevruchting) soorten die eetbare vruchten geven.
Snijd de vruchten in de lengte in kwarten. Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Bovenstaand advies geldt overigens alleen voor verse vijgen.
Vijgen smaak
Vijgen zijn zoet en aromatisch. Het is lekker om de zoete vijgen met een tegenhanger te combineren. Bekende voorbeelden zijn (rauwe) ham, maar ook met verse geitenkaas kun je het prima combineren. Vijgen hebben een eigen, delicate smaak.
Het advies van twee stuks fruit per dag kennen we intussen allemaal wel. Een goede vuistregel om na te streven, want fruit zit vol vezels, vitamines en mineralen die je lichaam hard nodig heeft.
Vijgen, de vruchten van de vijgenboom, zien er prachtig uit. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Groen-geel of blauw-paars met lichtroze tot donkerrood vruchtvlees. De vijg is rijp als de schil zacht, rimpelig en donker wordt.
Vijgen zijn ontzettend gezond en hebben allerlei voordelen voor je lichaam. Bedenk je dat vijgen bomvol vitamines en mineralen zitten. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magensium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.
Vijgen zijn een van de zoetste vruchten. Vijgen kunnen paars, groen, geel of wit van kleur zijn, afhankelijk van de variëteit. Het vruchtvlees kan variëren van goudkleurig tot dieprood. Wanneer ze rijp zijn, is het vochtige vruchtvlees intens zoet en is de schil eetbaar.
OOGST EN BEWAREN
Oogst vijgen vooral pas als ze goed rijp zijn, mijn ervaring dat iets te vroeg geoogste vijgen nog wel narijpen maar dat als vijgen echt 2 of 3 dagen te vroeg worden oogst ze niet meer rijpen en oneetbaar bleek, hard en korrelig blijven.
Reacties. Het hangt ervan af welke soort vijgenboom je hebt staan. Soms dragen vijgenbomen of vijgenstruiken wel vruchten maar rijpen die niet. In ons klimaat zijn het vooral de parthenocarpische (dat betekent: zonder bevruchting) soorten die eetbare vruchten geven.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Vitamineboost. Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) verse vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een portie vijgen, vers komt overeen met 70 gram.