Zo gril je vlees
Zout het vlees kort van te voren (maximaal 15 minuten), dit geeft het vlees extra smaak. Geen peper, dit verbrand en geeft een bittere smaak. Leg het vlees op of tussen de grill. Schrik niet: het vlees plakt eerst vast aan je pan of barbecue, maar het laat vanzelf los.
Grillen, ook wel roosteren genoemd, is een kooktechniek waarbij eten op een hoge temperatuur dichtschroeit.
De termen roosteren en grilleren worden veelal door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde. Roosteren is het garen van producten, zoals groente en vlees, op een hete plaat. Afhankelijk van onder andere de structuur en grootte van het product verschilt de temperatuur en oventijd. Roosteren kan met of zonder olie.
Om deze reactie tot stand te laten komen moet de grill echt heet zijn en het vlees goed gedept worden, omdat het vocht teveel stoom kan veroorzaken. Dan krijgt je biefstuk dus nooit die mooie bruining. 1 kilo | 4-5 uur bij 110 °C roken, in aluminiumfolie tot kerntemperatuur van 90 °C.2-3 uur garen.
Wil je wel grillstrepen? Denk dan eens aan een barbecue, een steengrill of contactgrill. Ook groenten kun je prima grillen in de oven in plaats van in een grillpan. Maak bijvoorbeeld eens en lekkere traybake.
Maar er is ook goed nieuws voor fans van gegrilde groenten: bij het roosteren behouden groenten hun vitamines en mineralen iets beter dan wanneer je groenten stoomt of kookt. Dus gooi die groenten maar op de barbecue, lekker en gezond.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan.
Volgens de regels van de Arbeidstijdenwet dien je, bij een arbeidsduur van meer dan 5,5 uur, een pauze van 30 minuten in te lassen. In het geval van een dienst die langer duurt dan 10 uur, dien je een pauze van 45 minuten in te roosteren. Het is toegestaan om deze pauze op te splitsen in blokken van 15 minuten.
'Bakken' is wat je doet op iets lagere temperaturen tot zo'n 175º C, en de term 'roosteren wordt gebruikt als je op flink hoge temperatuur iets een behoorlijke hitteboost geeft, waardoor de buitenkant van het voedsel vrij sterk zal verkleuren naar goud- of donkerbruin, terwijl de binnenkant zacht of mals wordt.
De enige juiste manier om te weten wanneer je vlees of vis gaar is, is door de kerntemperatuur te meten. Kernthermometers zijn er in vele vormen en maten. Grofweg heb je de thermometer voor af en toe gebruik tijdens het koken en de thermometer die continue in het vlees zit voor langdurige bereidingen.
Wij adviseren om plantaardige olie te gebruiken met een hoge verbrandingstemperatuur zoals bv zonnebloem of arachide-olie. De grillplaat bereikt na zo'n 15-25 minuten stoken aan de binnenzijde een temperatuur van 275 - 300 graden Celsius. Je kunt na het aanmaken van het vuur de grillplaat alvast met olie invetten.
Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter en een klein scheutje olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is. Leg het vlees in de pan. Bak het op hoog vuur rondom bruin Afhankelijk van hoe je je Grillsteak het lekkerst vindt, bak je beide zijden nog even door.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Vooral wortelgroenten (aardappel, knolselder, bietjes, wortelen, pastinaak…) doen het goed als geroosterde groente, maar ook pompoen, spruitjes, tomaten, bloemkool, aubergine… kun je roosteren. Witloof en boontjes zijn dan weer minder geschikt.
Wat is Vrij Roosteren? Vrij Roosteren is een manier van roosteren waarbij méér rekening wordt gehouden met jouw individuele roosterwensen. Daarnaast biedt Vrij Roosteren de mogelijkheid om meer gelijkwaardigheid te creëren tussen praktijkhoudende huisartsen en waarnemende huisartsen.
Noten roosteren: meer smaak
Dat heeft alles te maken met de smaak. Want door de noten kort te roosteren, komt er veel meer smaak vrij. Lekker! En met veel meer smaak, bedoelen we echt heel veel meer smaak.
Je maakt het vlees gaar en bruin.Het zorgt voor extra veel smaak.Bovendien is grillen ook een van de meest gezonde bereidingswijzen want bij grillen gebruik je weinig tot geen vet. Het vlees gaart namelijk in eigen vocht of vet.
Is grillen altijd gezond? Het antwoord is nee. Hét grote gevaar van grillen is dat voedingsmiddelen verbranden door de hoge temperatuur. Daardoor kunnen ze schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK's bevatten.
Welke olie gebruik je om een grillplaat te coaten
Je kan ook olijfolie gebruiken. Sommigen zweren bij Crisco. Gebruik in ieder geval geen kokosolie, sojaolie of palmolie. Dit zijn oliën met een laag gehalte aan onverzadigde vetzuren die niet geschikt zijn om een polymerisatie tot stand te brengen.