Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
MADRID – Net zoals apotheken zijn er in Spanje ook op bijna elke straathoek wel een zogenaamde “panaderia” te vinden waar brood verkocht wordt. Al van een afstand ruikt het er vaak heerlijk naar versgebakken brood waardoor veel mensen menen dat de bakker het brood zelf heeft gemaakt.
De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht (primero of entrantes), hoofdgerecht (segundo of plato principal) en een nagerecht (postre). Voorgerecht houdt vaak een salade of soep in, terwijl je als hoofdgerecht vis of vlees bestelt, en als toetje iets zoets of fruit.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten, cena. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Het voorgerecht is meestal een soep, een gerecht met eieren of een salade. Daarna komt het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen en daarna is er nog een nagerecht dat dikwijls een stuk fruit of een pudding is. Veel werkende Spanjaarde eten vaak een “menu del día” in een nabijgelegen restaurant.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Voedingsmiddelen zijn in Spanje zelfs goedkoper dan in Nederland. Eten in restaurants in Spanje is niet duur, vaak kan het voor zo een tien euro, exclusief drinken en drank. De prijzen voor een lunch, de belangrijkste maaltijd van de dag, liggen in 2017 aan de Costa Blanca tussen de acht en twaalf euro.
Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
De lunchpauze start meestal om twee uur in de middag en duurt makkelijk tot vier uur. Vaak zijn winkels in die uren ook dicht. Dat klinkt als een luizenleventje, maar Spaanse werkdagen lopen door tot acht uur 's avonds. Dan snap je gelijk waarom ze zo laat dineren.
In de zomermaanden blijven in Spanje veel winkels dicht tijdens de siësta (doorgaans tussen 14 en 17 uur). Grotere supermarkten en horeca-gelegenheden blijven vaak wel open gedurende de heetste uren van de dag.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.