Zo regel je de temperatuur in huisDe warmtepomp regelt automatisch dat het binnen aangenaam is. De buitentemperatuur bepaalt de temperatuur van het water dat door de leidingen van de vloerverwarming stroomt. Dus hoe kouder het buiten is, hoe warmer de vloer zal worden.
Warmtepomp onttrekt warmte
Het type koudemiddel dat bij warmtepompen wordt gebruikt, kookt onder atmosferische druk bij een temperatuur van -48,5 ˚C. Dit koudemiddel stoppen we in vloeibare vorm in een gesloten systeem en brengen het in een verdamper onder een druk van 8,5 bar, zodat het bij 5 ˚C wil koken.
Ook als je je warmtepomp gebruikt voor sanitair warm water, stel je de temperatuur beter niet al te hoog in. Bij klassieke boilers op gas of elektriciteit is een watertemperatuur van 60 à 70°C niet abnormaal, maar bij een warmtepomp volstaat 50°C ruimschoots.
Daar zit een ventilator in die geluid maakt als hij draait. Op momenten als je de verwarming aan hebt, maar ook als het water voor de keuken of douche opgewarmd wordt. Ook 's nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen.
Vloerverwarming en warmtepomp, een efficiënte combinatie
Temperatuur tussen de 25 en 35 ⁰C van het water zijn ideaal voor de efficiëntie van een warmtepomp. Het rendement van een warmtepomp verbetert als de temperatuur van de bron en het afgiftesysteem dichter bij elkaar liggen.
Door de thermostaat regelmatig hoger of lager in stellen omdat je het te warm of te koud hebt, verbruikt de warmtepomp meer stroom dan wanneer je dezelfde temperatuur aanhoudt. Onthoud ook dat door de thermostaat één graad lager te zetten, de energierekening met 2,5% zal dalen.
Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Een warmtepomp is namelijk een trage verwarmer. Het duurt circa 4 uren voordat een boiler van 150 liter warm is.
Realiseer je echter wel: warmtepompen behalen het hoogste rendement wanneer water op lage temperatuur – 50 à 55 graden Celsius – wordt verwarmd. CV-installaties aangesloten op LTV-radiatoren (Lage Temperatuur Verwarming) werken optimaal bij dit temperatuurbereik.
Daarnaast gebeurt er nog iets bij toepassen van nachtverlaging: de warmtepomp wordt minder efficiënt, omdat er 's morgens, als de temperatuur lager is dan aan het begin van de nacht, veel warmte moet worden geleverd.
Het kan zijn dat de warmtepomp helemaal niet aanslaat. Dit heeft vrijwel altijd te maken met te weinig flow richting de warmtepomp. Dit kan als oorzaak hebben dat de aangesloten filterset niet sterk genoeg is. Ook kan het zijn dat de bypass te ver dicht gedraaid is.
Is het een goed idee om 's nachts je warmtepomp uit te schakelen? Het klinkt geniaal, maar dat is het niet. Als je 's nachts je warmtepomp uitschakelt, zal namelijk de temperatuur dalen in de vloeistof die door je warmteafgiftesysteem vloeit.
→ Uitzetten in de zomer
De warmtepomp is niet benodigd voor ruimteverwarming in de zomer. Daarom is het in de zomer aan te raden om de thermostaat in te stellen op een lage temperatuur, bijvoorbeeld 10˚. Let op: vergeet niet als het stookseizoen weer begint de thermostaat op de gewenste temperatuur in te stellen.
Als je na de winter het zwembad weer gebruiksklaar wilt maken, dan kun je het best de warmtepomp een aantal dagen lang constant laten draaien. Is het water op de gewenste temperatuur? Dan kun je de pomp tussen 10 uur per dag aanzetten.
Hoe werkt een warmtepomp in de winter? Zelfs met temperaturen onder het vriespunt bevatten de buitenlucht, de aardbodem en het grondwater nog altijd thermische energie. Een warmtepomp kan deze energie onttrekken, omdat het koudemiddel in deze installatie kookt en verdampt op heel lage temperaturen.
Wat verstaan we onder de stooklijn van een warmtepomp? De verhouding tussen de temperatuur van de buitenlucht, de aanvoertemperatuur en de retourtemperatuur van het verwarmingswater noemen we de stooklijn.
Op basis van de gewenste temperatuur kan berekend worden wat de uiteindelijke opwarmtijd is. Een voorbeeld: een boiler van 180 liter wordt volledig gevuld met leidingwater van 10°C en het water moet door een warmtepomp met een vermogen van 6 kW worden opgewarmd naar 50°C, dan duurt dit circa 1,5 uur.
Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts. Een radiator werkt veel sneller. Je komt thuis, steekt het toestel aan en binnen enkele minuten is de ruimte aan het opwarmen.
Heb je al vloerverwarming liggen en wil je juist besparen op je gasverbruik? Gas besparen met vloerverwarming gaat het makkelijkste door de temperatuur omlaag te brengen of door de vloerverwarming helemaal uit te schakelen.
Zolang de temperatuur niet te warm wordt ingesteld, is er van schade geen sprake. Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur.Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden. Dit omdat 55 graden een verhoogd risico geeft op scheuren van de vloer en onthechting van tegellijm.
Vloerverwarming helemaal uit
Van vloerverwarming wordt tijdens de zomer nauwelijks gebruik gemaakt – tenzij er ook mee gekoeld wordt, maar dat doet niet lang niet iedereen. Het is dus in theorie mogelijk om het vloerverwarmingssysteem in de zomer helemaal uit te zetten.
De ideale temperatuur vloerverwarming ligt tussen de 30°C en 40°C. Welke temperatuur je ook kiest, probeer temperatuurschommelingen altijd zoveel mogelijk te vermijden. Dat is beter voor je energieverbruik en ook beter voor de vloer. 's Nachts en in de zomer kun je de vloerverwarming best naar een graad of 15°C zetten.
Heeft een slimme thermostaat zin bij vloerverwarming? Een slimme thermostaat kun je zeker combineren met vloerverwarming! Dit werkt alleen als deze thermostaat alle vloerverwarming in huis aanstuurt. Nu is het natuurlijk wel zo dat de thermostaat alleen de temperatuur meet in de ruimte waar hij is geplaatst.