Bewaar levende meelwormen op een koele plek (5 tot 10°C) in een plastic bakje met gladde wanden. Bijvoeren is bij koele bewaring niet nodig. Houdbaarheid circa 4 weken na aanschaf. Meelwormen zijn levende wezens en hebben zuurstof nodig.
De meelwormen gaan vanzelf verpoppen na verloop van tijd zie foto: Eenmaal in bezit van de torren begin je weer met een bak met 1 a 2 cm aan voer (meel, Brinta en of zemelen en wortels) De torren leven ongeveer 4 maanden dus dit is de tijd dat ze aan de slag mogen om zoveel mogelijk nageslacht te maken.
Ze leven vooral op donkere en koele plekken, vaak in voedselvoorraden zoals graan, die ze dan bevuilen. De kever kan ook voorkomen in huis en zo grote voorraden voedsel bederven, vooral als larve (meelworm). Op meelwormen komen ook veel vogelsoorten af, want die lusten graag insectenlarven.
Gedroogde meelwormen zijn droge producten die een tot anderhalf jaar houdbaar blijven. We raden aan om producten met gedroogde meelwormen op te eten binnen het jaar. Zo ben je zeker van een maximale smaak.
Wacht tot de meelwormen zich beginnen voort te planten.
Ze zullen veranderen van larve tot pop en vervolgens van pop tot volwassen tor. De torren zullen paren en eitjes leggen in het substraat.
Het is wel uitkijken met levende meelwormen omdat ze kunnen bijten. Als een hamster de meelwormen levend in zijn wangzak hamstert dan kunnen er verwondingen ontstaan.
een meelworm is belangrijk voor andere dieren omdat een meelworm word gegeten door dieren zoals, vogels, reptielen ,vogelspinnen, schorpioenen, bidsprinkhanen en sommige vissen.
Gedroogde meelwormen bederven niet, waardoor de smaak behouden blijft, en zijn lang houdbaar.
Voer de meelwormen vrijwel direct en laat ze niet te lang staan, want dan worden de meelwormen zwart. Voor zowel in de koeling als er buiten geldt dat de meelwormen het beste in een bakje met gladde wanden bewaard kunnen worden. De meelwormen leven en hebben dus ten alle tijden voldoende zuurstof nodig.
Geef iedere week een klein beetje Brinta, volkorenmeel en wat havermoutvlokken. Geef de meelwormen twee á drie keer per week een paar plakjes wortel. Je kunt de wortel op een omgekeerd jamdekseltje leggen om te voorkomen dat de meel te nat wordt. Oude stukjes wortel haal je weer weg.
In bepaalde Aziatische landen worden meelwormen wel gegeten, in de westerse wereld niet. 'Dat zie ik hier ook niet gauw gebeuren. Maar ze zitten boordevol eiwitten, dus ze kunnen goed worden gebruikt als grondstof voor voeding. '
Meelwormen zijn eigenlijk geen wormen, maar larven van de onbekendere meeltor. Het proces is te zien als een levenscyclus van ongeveer drie tot vier maanden. De meeltor legt een eitje, waar een meelworm uitgroeit. Als er na enkele weken een volgroeide meelworm is ontstaan, begint de pop fase.
Door het hoge eiwit gehalte zijn de meelwormen aan veel dieren te voeren. Ze zijn onder andere geschikt voor tropische vissen, vijvervissen (waaronder koi), schildpadden, kippen en ander gevogelte. Het voer is goed, maar het gewicht kan iets meer nog!
Volgens Wikipedia internet-encyclopedie gaan de stofwisseling trager, dus bewegen ze niet meer. Uit Wikipedia: Als de meelwormen juist langere tijd bewaard dienen te worden, kunnen ze het beste in de koelkast worden gezet. De stofwisseling gaat dan langzamer, waardoor de meelworm minder snel groeit.
De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperig tussendoortje worden gegeten. Maar je vindt hem bijvoorbeeld ook in poedervorm als ingrediënt in koekjes of pasta. Het insect is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan goed als vervanger voor vlees dienen.
De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Ze zijn veilig om te eten mits je poten en vleugels verwijdert en ze niet rauw eet.
De totale levenscyclus van de meeltor bedraagt drie à vier maanden, afhankelijk van omgevings- factoren zoals temperatuur en voeder. De meeltor ondergaat een complete metamorfose die bestaat uit vier verschillende levensfasen: ei, larve, pop en volwassen tor.
Zowel de volwassen meeltorren als de larven voeden zich met bij voorkeur plantaardig, maar ook wel met dierlijk materiaal zoals meelproducten, brood, diervoeders, lompen e.d. De vrouwelijke kever legt ongeveer 400 eitjes welke na 10 tot 20 dagen uitkomen.
Meelwormen hebben korte stompe poten waar ze slecht mee kunnen lopen. Meeltorren hebben juist langere poten waar ze goed mee kunnen lopen en zelfs klimmen. Een meelworm heeft geen voortplantingsorganen, die ontwikkelen zich pas in de pop tijdens de metamorfose.
De mot komt vaak ongemerkt het huis binnen via (dieren)voedsel wat u heeft gekocht. Het is niet de mot maar de rups (larve) van de voedselmot die voor besmetting van voedsel zorgt en ook schade toebrengt aan de verpakking van het voedsel zoals plastic en karton waar het voedsel in is verpakt.
Vroeger in bakkerijen waar bloem nog werd geleverd in juten zakken, werden die eenmaal leeg, op elkaar gelegd. Als die daar wat lang lagen zaten er gegarandeerd meelwormen tussen. Al eeuwenlang worden bakkers en anderen die met meel werken hierdoor geplaagd, vandaar heeft de worm die naam gekregen.
De meeltor is een zwart tot zwartbruine kever met gestreepte dekschilden. De onderzijde is wat roodbruin gekleurd. De kever is 13-18 mm lang en kan goed vliegen. De larven zijn cilindrisch van vorm, geelbruin gekleurd en kunnen tot 28 mm lang worden.
Hieronder enkele voorbeelden: Sprinkhanen hebben een beetje een nootachtige (walnoot) smaak. Meelwormen smaken wat meer naar popcorn en. Bufallo`s juist weer wat meer naar spek / bacon.
Ze hebben het niet echt nodig, je moet het zien als een extraatje. Ik geef hier zo ongeveer 5 a 10 wormpjes per kip per dag. tot ze op zijn.
Verse meelwormen hebben een vrij hoge microbiële belading. Wanneer meelwormen gedurende 40 seconden worden geblancheerd en daarna gedroogd in de microgolf, kunnen de microbiële aantallen sterk gereduceerd worden. Langere droogtijden resulteren ook in een sterkere afname van de microbiële belading.