Als de bladeren van de Aloë Vera bruin en zacht worden, is dat een teken dat de plant te veel water krijgt. Als de punten samentrekken en rood worden, mag je je groene amigo meer water geven. Je kunt de Aloë Vera het beste op een plek zetten met een klein beetje schaduw.
Aloë Vera water geven
Geef de Aloë Vera in de periode tussen april en oktober ongeveer één keer per week water. Voel voordat je water gaat geven even aan de grond, pas wanneer deze helemaal droog is, heeft je Aloë Vera water nodig. Het is geen probleem als de grond niet continu vochtig is.
Knip of snij simpelweg de bladeren van de Aloë Vera af om hem in model te brengen of om lelijke bladeren te verwijderen. De Aloë Vera is een plant die zichzelf kan genezen. Na het afsnijden van een blad komt er binnen enkele seconden een dun vliesje op de wond van het blad.
Hoe oud kan de Aloë Vera plant worden? De Aloë Vera heeft weinig voeding en water nodig, waardoor het gewas erg lang kan leven. Bij goede verzorging kan het maar zo zijn dat de plant de tien jaar aantikt.
Smeer dagelijks je huid in met Aloë vera gel. Scrub je huid af en toe. Maak een verzorgend masker. Tip!
Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Aloë vera is een succulente plant waardoor die maar af en toe nood heeft aan water. Je hoeft de plant alleen maar te bewateren als de grond of bodem droog aanvoelt. Als de plant in volle groei is, kun je de plant met mate water geven en tijdens de rustperiode (in de winter) hoef je die amper te gieten.
De Aloë Vera is een makkelijke plant en kan lang zonder water. Hij slaat, heel slim, het water op in zijn bladeren. Voordat je de Aloë Vera water geeft, moet de grond eerst helemaal droog zijn. Dit betekent in de praktijk ongeveer dat je eens per 2 weken water hoeft te geven.
Meest makkelijke plant ooit
En last but zeker not least is deze plant is één van de meest makkelijke in onderhoud. Hij heeft niet veel zon of water nodig, je kan hem overal zetten en daarnaast geneest hij ook nog eens zijn eigen wondjes! Geef toe, als het zo zit, zet je toch je hele huis vol aloë vera planten.
Aloë vera kan heel lichte vorst tot circa -5 graden Celsius verdragen, maar alleen als de kluit droog is. De plant moet binnen overwinteren. Half mei, zodra de kans op nachtvorst over is, kan hij naar buiten: in de volle zon of eventueel in lichte schaduw.
Aloë vera kan zowel uitwendig als oraal worden gebruikt en kent een breed aantal toepassingen. Dit bijzondere, tropische plantje wordt traditioneel gebruikt omdat het verlichting zou bieden bij onder andere constipatie, PDS, huidklachten zoals eczeem en acne, sneetjes, insectenbeten en herpes.
Hoe stek je Aloë (vera)?
Om Aloë te stekken, verwijder je voorzichtig de potgrond rondom de wortels.Daarna snij je met een scherp mesje de uitlopers af, zo dicht mogelijk bij de moederplant. Afbreken gaat ook gemakkelijk. Het beste is om de stekjes nu een paar dagen te laten drogen, zodat de wond kan helen.
Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit.Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.
Wortelrot verhelpen en je plant redden
Zodra de wortels ontdaan zijn van alle aarde, kan je de wortelrot verwijderen. Knip alle zachte wortels weg en zorg dat je alleen maar harde wortels overhoud. Wees hierbij niet bang en haal liever iets te veel wortels weg, dan dat je nog stukjes wortelrot laat zitten.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Gelachtig stofje uit de plant halen
Zo krijg je het uit de Aloë vera-plant: Stap 1: kies de laagste blaadjes, deze zijn het makkelijkst om af te snijden. Stap 2: knip of snijd ze van de plant af. Stap 3: binnenin de bladen zie je gel en sap, deze pers je uit het blad.
Aloë vera voedt je huid met goede mineralen en heeft een antibacteriële werking, waardoor het goed werkt tegen puistjes. Het is dus een ideale face wash! Meng één eetlepel aloë vera met één theelepel amandelmelk en één theelepel citroen, gebruik dit mengsel om je gezicht te wassen.