In het algemeen zou je dingen moeten zeggen die je vriend(in) geruststellen, en bevestigen dat zijn/haar gevoelens normaal zijn. Zeg niet hoe je vriend(in) zich moet voelen, zoals dat hij/zij positief moet blijven, en geef ook geen advies zonder dat je daarom is gevraagd.
Geef het vertrouwen in de toekomst door te zeggen dat deze breuk veel goeds belooft. Want dat is echt zo. Als een liefde voorbij gaat, heeft dat een reden. Misschien is het nu nog niet te zien, maar wonderen bestaan en echte liefde ook.
Mannen daarentegen hebben er meer moeite mee. Dat heeft te maken met het idee van een relatie van 'hoge kwaliteit' die ze vervolgens kwijt zijn. Mannen voelen pas later de pijn van hun break-up, omdat ze emoties liever voor hun uitschuiven. Daardoor komt de klap later en ook harder aan.
Het is normaal om iemand te missen die deel van je leven uitmaakte. Zelfs al weet je dat jullie beter af zijn zonder elkaar. En onthoud: het werkte niet, daarom heb je er een punt achter gezet. Dit zijn de redenen waarom het voor jou ook oké is om je rot te voelen.
Komt er na een tijdje stilte een berichtje van zijn kant? Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken of hij wel genoeg aan je denkt. Niet alleen de frequentie maar ook het tijdstip van zijn berichtjes zegt veel. Vooral wanneer hij je 's morgens vroeg en 's avonds laat spontaan een berichtje stuurt denkt hij veel aan je.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Ga eerst bijvoorbeeld weer echt met elkaar daten en maak echt de tijd voor elkaar als jullie samen zijn. Misschien deed je aan het eind van jullie relatie nauwelijks nog moeite voor je uiterlijk. Doe dit dan nu juist heel bewust wel weer. Steek tijd en moeite in elkaar om de relatie weer te laten werken.
Misschien wel de allerbeste tip: vraag waar iemand behoefte aan heeft. Je kent je vriend of vriendin goed, maar hij of zij heeft waarschijnlijk nu behoeften die jij niet hebt of niet kan bevroeden. "Waar kan ik je vandaag mee helpen?" of "Waar heb je nu behoefte aan?" zijn dan ook soms de beste vragen.
Het duurt 11 weken (dus ongeveer drie maanden) om over een relatiebreuk heen te komen, volgens onderzoek dat gepubliceerd werd in the Journal of Positive Psychology. Voor het onderzoek werden 155 mensen die in de laatste zes maanden door een break-up heengingen onderzocht.
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Jij bent het die de regel van radiostilte verbreekt: in dit geval moeten er minstens al een paar weken zijn verstreken (een week of 6 à 9 minimum) en moet je in staat zijn geweest om afstand van je ex te nemen. Je moet in een stadium zijn beland waarbij je kunt zeggen: ik heb mijn ex niet nodig om te kunnen overleven.
Het korte antwoord: twee maanden.
Ook over je gevoelens na een break-up heeft de wetenschap iets te zeggen. Volgens onderzoek gepucliceerd in The Journal of Positive Pscyhology heeft ruim driekwart van de mensen 11 weken nodig om te herstellen.
Creëer afstand tussen jou en hem.
Een geweldige manier om hem je te laten missen is door meer afstand te nemen. Als je normaal gesproken elke minuut van het weekend bij hem bent, plan dan eens iets zonder hem. Ga vrijdagavond iets alleen of met vriendinnen doen, in plaats van met hem.
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!
Hij doet alsof er niks aan de hand is
Sommige exen zien elkaar nog als ze uit elkaar zijn. Je weet dat hij echt spijt heeft als hij deze momenten gebruikt om te doen alsof er niks aan de hand is. Bij binnenkomst geeft hij je weer gewoon een knuffel en hij praat niet over wat er tussen jullie is gebeurd.